IŞİD’in Türkiye saldırıları

  • 26.04.2016 00:00

 Bir süredir IŞİD, farklı roketler kullanarak Türkiye topraklarına saldırıyor. Bu saldırıların odak noktası Kilis kenti. Saldırılarda “medyaya yansıyan bilgilere göre” 15 kadar Türk vatandaşı öldü. Saldırılar yine “medyaya yansıyan bilgilere göre” 15 ile 50 kilometrelik menzilli füzeler ile yapılıyor.

Terör saldırısı, bomba eylemi, deprem gibi “normal olmayan ölüm yollarına” alışık toplumumuz ilk defa modern tarihinde “füze saldırısı” ile ölmekle tanışıyor. Bir süredir Türkiye’nin Ortadoğululaşması konuşuluyor. Doğrusu, Kilis’e füze atılması ve bunun tekrar eden bir sorun haline gelmesi Filistin, İsrail, Lübnan, Suriye gibi tipik Ortadoğu ülkelerini andıran bir durum.

Burada birinci nokta şudur: IŞİD saldırılarına Türkiye nasıl cevap veriyor? “Eğer bilmediğimiz bir yöntem ortada değilse” karşılık genelde top atışları ile yapılıyor? Burada akla ilk gelen soru şudur: Neden asker yollamak veya savaş uçağı yollamak yöntemleri denenmiyor? Büyük olasılıkla Rusya yüzünden. Suriye’de konuşlanmış ve neredeyse bütün Ortadoğu hava sahasını kapsayan güçlü bir Rusya saldırı sistemi var. Büyük ihtimalle bu sistem “Suriye hava sahasına girecek ilk Türk uçağını vurmak” hedefi ile aşırı motive olmuş dışında. Rusya bunu yapmayı istediğini açıkça belli ediyor ve bunu bir “mütekabiliyet” hakkı olarak görmekte. Dolayısıyla “IŞİD’e yönelik hava saldırısı” ihtimali birden denklemin içine Rusya’yı katıyor. Bir anlamda IŞİD, tuhaf bir biçimde Rusya’nın varlığının ürettiği boşluktan yararlanıyor.

İkinci nokta şudur: IŞİD niye Kilis’e saldırıyor? Öncelikle bir noktanın altını çizmek gerekiyor: IŞİD ismi ilk duyulduğu andan itibaren bir gün Türkiye’ye saldıracağı bir ilkokul bilgisiydi. Nedense bu ihtimal hem siyaset hem kamuoyu tarafından yeteri kadar ciddiye alınmadı. Daha vahimi, bu saldırı sorunu halen Türk kamuoyu tarafından algılanmıyor. Geçen haftanın bir kısmını Güney Marmara’da geçirdim. Burada “IŞİD Kilis’e saldırıyor haberi”, Latin Amerika’da bir sokak çatışması gibi gündelik hayatta tını yapıyor! IŞİD’i incelediğiniz zaman Türkiye’ye yönelik iki “kötü niyet” ortaya çıkıyor. Birincisi, IŞİD Türkiye’yi bir “yumurtlama alanı” olarak görüyor ki bu kaçınılması gereken “büyük bir beladır”. İkincisi ise IŞİD, Türkiye’deki “rejimi” düşman olarak görüyor. Peki Kilis saldırılarını nasıl okumak gerekiyor? Bunlar IŞİD’in düşman olarak gördüğü bir rejime yönelik saldırı mı yoksa “yumurtlama alanı” oluşturma stratejisi mi?

Kullandığı farklı roketlerle Kilis’e saldıran IŞİD, Türkiye’deki “rejimi” düşman olarak görüyor.

Düzenli roket saldırısı altında kalınan bir yerde günlük hayat durur. Önce küçük sonra büyüyen nüfus hareketleri başlar. Kilis Postası gazetesinin verdiği habere göre kentte çalışan doktorlar “can güvenliklerinin” olmadığını belirtmektedirler. Nitekim bu nedenle bir günlük iş bırakma eylemi yapılmıştır. Kilis Postası gazetesinin 21 Nisan 2016 tarihli haberini okuyalım: “Suriyeliler ile birlikte neredeyse 200 binin üzerinde bir nüfusa ulaşan Kilis kent merkezinin, küçük bir kasabayı aratmayacak derecede sessiz ve sakin olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Esnafın işyerlerini geç açıp erken kapatmayı tercih ettiği şu günlerde, halkın da mecbur olmadıkça çarşıya çıkmadığı görülüyor.” IŞİD’in Kilis yöresine düzenli saldırısını salt bir saldırı olarak görmemek gerekiyor. IŞİD gibi yapılar önce istikrarsızlaştırma, güvensiz hale getirme ve daha sonra “sızma” stratejisini takip ederler. Bir bakıma yöre insanında “burası artık yaşanmaz hale geldi” duygusu oluşturmak istenir.

IŞİD’in varlığı Rusya’nın Suriye rejimi lehine “savaşa katılmasına” neden olmada büyük rol oynamıştır. IŞİD’in varlığı Suriye rejiminin meşruiyet kazanmasına, “aman bu da yıkılırsa meydan radikal dincilere kalır” endişesinin oluşmasına katkıda bulunmuştur. Kısacası IŞİD ve bunun gibi yapılar en büyük zararı aslında Türkiye gibi ülkelere vermektedir. Nitekim, şimdi de IŞİD neredeyse Türkiye’ye yönelik konvansiyonel bir saldırı içindedir. Türkiye’nin hızla IŞİD’i vurmak kadar bu (ve bölgede bunun gibi bir hale sonunda gelmesi kaçınılmaz olan diğer) yapıları meydana getiren şartlara kafa yorması gerekiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums