Vahap COŞKUN
CHP’den 15 milletvekili Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla partilerinden istifa edip İYİ Parti’ye katıldılar. Katılımlarla birlikte İYİ Parti Meclis’te grup kurabilecek bir vekil sayısına erişti ve seçimlere katılma hakkını elde etti. Zira ilgili mevzuat, Meclis’te grubu bulunan partilerin seçimlere katılmalarına imkân tanıyor.
CHP’nin yaratıcı bir hamleye imza attığına şüphe yok. AK Parti-MHP bloku seçim tarihini tespit ederken İYİ Parti’yi oyunun dışında bırakmayı hedeflemişlerdi. Nitekim AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, müstehzi bir ifadeyle, “İYİ Parti kusura bakmasını, artık bir sonraki seçimlere hazırlanacak” derken hem niyetlerini hem de memnuniyetlerini izhar ediyordu. Lakin iktidar beklemediği bir yeden darbe aldı. CHP’nin atağıyla İYİ Parti’nin önü açıldı.
AK Parti ve MHP’liler ile iktidarın çevresinde yer alanlar, CHP’nin siyasi etiğe aykırı davrandığını belirtiyorlar. Hatta CHP’nin vekil transferini Güneş Motel ile benzetenler de var. Katılmıyorum bunlara.
Bir kere, hadisenin Güneş Motel ile benzetilecek bir tarafı bulunmuyor. Gizli pazarlıklarla bakan olmak için bir partiye gitmek ile halka izahat vererek önü kesilmeye çalışılan bir muhalefet partisinin seçimlere katılması için bir partiye gitmek, aynı terazide tartılamaz.
Siyasi etik soslu eleştiriler
Beri taraftan, siyasi etik soslu eleştirilerin de tutarlı bir tarafı yok. İktidarın küçük ortağı olan MHP, İYİ Parti’yi rakibi olarak görüyor. Seçim tarihini de onun seçimlere girmesini önleyecek şekilde belirliyor. Bütün bunlarda herhangi bir sorun görmeyenlerin, bir muhalefet partisini yarışın içinde tutmak için yapılan açık bir hamleyi siyasi etik üzerinden mahkûm etmeye çalışmaları bir tuhaf.
Kaldı ki “siyasi etik” diye yeri göğü inletenlerin yakın tarihi anımsamalarında da fayda var. CHP benzer bir siyaseti Erdoğan’a Meclis’in yolunu açarken de izlemişti. Erdoğan’ın milletvekili seçilmesi için gerekli yasal değişikler yapılmış, Siirt’te bütün vekiller istifa ettirilmiş, yapılan ara seçimlerden sonra Erdoğan milletvekili sıfatını kazanmış ve Başbakanlık koltuğuna oturmuştu.
Dün de doğru bugün de
O vakit CHP’nin yaptığını demokrasi adına alkışlayanlar, şimdi eline geçirdikleri her şeyi CHP’nin başına fırlatıyorlar. Dün siyasi rekabetin eşit ve adil ölçüler içinde sürmesi için inisiyatif alan CHP’yi alkışlayanlar, bugün ise yine seçimin meşruiyetine katkı sağlayacağına kuşku olmayan bir adım atan CHP’ye türlü hakaretlerde bulunuyorlar.
Burada bir yanlış var; ama yanlışı yapan CHP değil. Bana göre CHP, dün Erdoğan’ın önündeki bariyeri kaldırırken de doğru yaptı, bugün İYİ Parti’nin 24 Haziran’daki yarışa girmesi sağlarken de. Zira her iki tercih de siyasetin alanını genişletti, siyasi rekabeti daha adil kıldı ve temsil adaletini güçlendirdi.
Dolayısyla bu hareketinden ötürü CHP etik dışı davranmakla itham edilemez. Tersine etik dışılığı ayan beyan ortada olan bir durumu akıllı bir hamle bir boşa çıkardığı için CHP’nin eleştirilmek yerine takdir edilmesi gerekir.
Ezcümle etik bir sorgulamanın doğru adresi, CHP değildir. Bakılacak adres; geçmişteki muhalefet liderlerini devre dışı bırakan, siyasi alanı daraltan ve seçim adaletinin dibine kibrit suyu döken katakullilere cevaz verenlerdir.
Onların sesi bugün çok çıkıyor. Ancak bu, haklı olduklarını gösteremez; aksine gayri-adil oyunlarının bozulmasından duydukları endişenin büyüklüğüne delalet eder.
Yazarlar
-
Ali BULAÇ“İçerde Nutuk, dışarda Kur’an!” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürtler, Türkler ve Araplar 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuErdoğan’dan tarihi itiraf… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR103 kişinin ölümündeki suçu sahte belgeyle gizlediler 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKardeşinin cenazesine gidememek 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABeşiktaş düzene karşı çıktı: Sessiz devrimin adı olacak 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolOrta Doğu’da İsrail tehdidi 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasi meşruiyet ve matematik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEKim bu Ümmet? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUEski bir anıdan günümüzde yaşananlara çıkartılacak ders 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİslamcılık ve post-İslamcılık ve modernizm ve milliyetçilik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhurbaşkanı’nın ittifak çıkışı ve silahsızlanma sürecinin gölgesinde muhalefet 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağacı taşımanın suç olduğu ülke: Portekiz 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKutuplaşmanın son mağduru; CHP’nin ilk imam hatip müdürü Celal Hoca 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUİnsan hiç üzülmez mi… utanmaz mı hiç? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilÖtekileştirmek Ve Ötekileştirdiklerimizle Yüzleşmek – “Kürt Sorunu”na Alternatif Bir Bakış 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSiyaset çıkar, itibar, zenginleşme aracı olmadığında… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer Solgun“Geri zekalıya anlatır gibi” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerULUSAL KİMLİK DAVASI 18.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜRECE DOĞRU TUTUM 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYBırakın ömür boyu otursunlar o koltuklarda 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Kutup başı” 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluCoğrafyanın kader olmadığı ülke... 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Öcalan’ın Önerisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveciİşsizlik Vergisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2025
28.06.2025
15.06.2025
30.05.2025
21.05.2025
15.05.2025
29.04.2025
21.04.2025
15.04.2025
8.04.2025