Vahap COŞKUN
AK Parti, 31 Mart’ta hem başarı öyküsünün başladığı ve yükseldiği büyük şehirleri çeyrek asır sonra kaybetti, hem de tabanından azımsanmayacak bir oranı MHP’ye kaptırdı. Yakın gelecekteki siyasi şekillenmeyi doğrudan etkileyecek bu iki netice, AK Parti’yi eleştirel bir muhasebeye zorlayacaktır.
Muhasebenin iki taraflı olması beklenebilir. Bir taraftan, AK Parti’nin yerel seçim stratejisi masaya yatırılacaktır. AK Parti çok agresif bir kampanya yürüttü. “Beka” adı altında 31 Mart’ı bir varlık-yokluk mücadelesine dönüştürdü. Elindeki büyük medya ağıyla bütün bir muhalefeti terör ile bağlantılı olarak göstermeye çalıştı. Kazanmaları halinde muhalif adayların yargı yoluyla tasfiye edileceğini bazen ima etti, bazen doğrudan dillendirdi. MHP tabanını motive etmek adına anti-Kürt bir söyleme başvurdu. Muhalif siyasetçilere dair devletin 40-50 yıllık fişlemeleri basına sızdırıldı. Dinî değerler de alabildiğine istismar edildi; öyle ki Yeni Zelanda’daki cami katliamlarının görüntüleri bile AK Parti mitinglerinde kullanıldı.
Lâkin bu saldırgan siyaset AK Parti’ye beklediği sonuçları vermedi. AK Parti tek başına galip çıktığı yerlerden ittifakla girdiğinde mağlup ayrıldı. Büyükşehirlerin -- bilhassa İstanbul ve Ankara’nın -- kaybedilmesiyle birlikte, çok uzun bir süreden beri ilk defa psikolojik üstünlük muhalefete geçti. Her ne kadar şimdilik bastırılmış olsa da bu tablo sert bir eleştiri sürecini tetikleyecek, parti ve hükümet içinde bazı değişikliklere sebebiyet verecektir.
AK Parti’deki paralel yapı
Diğer taraftan, AK Parti’nin başlangıç rotasından saptığına dair eleştirilerin dozu da yükselecektir. Bir zamanlar partide kritik vazifeler üstlenen ama yolculuk esnasında Erdoğan’la görüşleri farklılaşan birçok isim var. AK Parti’nin tarihinde izleri olan bu isimler, kısa sayılmayacak bir süreden beri partinin kendini var eden değerlerden uzaklaştığını, reformcu kimliğini kaybettiğini ve parti olma vasfını yitirdiğini düşünüyorlardı.
Şimdiye kadar partiye yönelik bu eleştiriler dar ve özel toplantılarda, çoğunlukla da kısık sesle dillendiriliyordu. Lâkin 31 Mart’tan sonra bu eleştiriler artık kamusal platformlarda ve daha yüksek bir sesle ifade edilmeye başladı. Eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “manifesto” olarak nitelendirilen çıkışı da bu bağlamda değerlendirilebilir.
Davutoğlu, AK Parti’nin hemen bütün kademelerinde eleştiri konusu olan hususları çok berrak bir dille tek tek sıralıyor. Kuşatıcı niteliği zedelenen AK Parti’nin Karadeniz ve İç Anadolu’ya sıkıştığını; partide kendini kurulların üzerinde konumlandıran çıkarcı bir paralel yapının oluştuğunu; devletteki görevlendirmelerde liyakatin askıya alındığını; basının bir propaganda aracına dönüştüğünü; partiye hizmet edenlerin sosyal medya operasyonlarıyla tasfiye edilmesinin partiye büyük bir zarar verdiğini; ekonomik krizin güven bunalımından kaynaklandığını belirtiyor.
İttifakın kaybedeni AK Parti
15 sayfalık manifestosunda hiçbir mevzuu dışarda bırakmamaya özen gösteriyor Davutoğlu; gerek yapısal (cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) ve gerek konjonktürel (KHK’lıların seçme ve seçilme hakları) bütün sorunlara parmak basıyor. İktidarın mevcut resmini çekiyor; eleştirilerin yanında önerilerini de ortaya koyuyor. Metindeki üç temel eleştiriye özel bir önem atfedilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Birincisi, ittifak siyasetinin AK Parti’ye kaybettirdiğidir. Davutoğlu, Cumhur İttifakı’nın AK Parti’nin hem kimliğine zarar verdiğini hem de oylarında düşüşe yol açtığını belirtiyor. Gerçekten de MHP ile birliktelik, hem AK Parti’nin demokratik ilkelerle arasındaki mesafeyi büyüttü, hem de tabanında bir kaymaya neden oldu. Davutoğlu, 31 Mart sonuçlarıyla teyit edilen bu duruma dikkat çekiyor ve MHP’yle ortaklığının gözden geçirilmesini -- aslında bitirilmesini -- tavsiye ediyor.
İkincisi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik eleştirileridir. Yeni sistemin kutuplaşmayı körüklediğini ve beklentileri karşılayamadığını söyleyen Davutoğlu, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin yeniden ele alınması gerekliliğinin altını çiziyor. Bu çerçevede; cumhurbaşkanı ile parti başkanının birbirinden ayrılmasını, kuvvetler ayrılığının yeniden inşasını, yasamanın yürütme ve yargı karşısında dengeleyici bir otonomiye sahip kılınmasını öneriyor.
Demokrasi açığı ve savrulma
Üçüncüsü ise beka siyasetinin demokraside yarattığı tahribata dair vurgusudur. Davutoğlu, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyadaki gelişmelerden ötürü diğer devletlerle kıyaslanamaz derecede hayati güvenlik sınamalarından geçtiğini belirtiyor. Türkiye elbette güvenliği için gerekli olan bütün tedbirleri almalı. Ama güvenliğin sağlanması noktasında iktidardan farklı düşünüyor; farklı görüşlere saygı duyulmasını, özgürlük-güvenlik dengesinin özgürlük lehine yeniden kurulmasını ve beka endişesinin demokrasiyi askıya almanın bir gerekçesine dönüştürülmemesini talep ediyor.
Davutoğlu’na göre AK Parti’nin temel değerlerinden ve ilkelerinden savrulması partinin söylemini de doğrudan etkiliyor: “Son yıllarda partimizin insan-odaklı, insan haklarına dayalı, özgürlükçü, reformcu, kuşatıcı, kendinden ve geleceğinden emin siyasi söyleminin yerini devletçi, güvenlikçi, statükocu ve salt beka endişelerine dayalı bir söylem almıştır.”
AK Parti savrulduğu için milletin tercihlerinde değişim yaşandığını, partinin coğrafi ve toplumsal desteğinin daraldığını ifade ediyor Davutoğlu. Savrulmanın önüne geçmek ve daralmayı durdurmak için de partisinin önüne liberal ve özgürlükçü bir hat koyuyor. Demokrasiyi, hukuk devletini ve çoğulculuğu esas alan bir siyaset izlemesini -- ya da geçmişte izlediği bu siyasete dönmesini -- salık veriyor. Ezcümle, partinin her açıdan yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu anlatıyor.
Fabrika ayarlarına dönmek
Manifestoda güçlü bir “partimiz” vurgusu var. Yani Davutoğlu AK Parti’yi sahipleniyor. Erdoğan’ı doğrudan karşısına almıyor. Sözünü sakınmıyor ama içeriden biri olarak partisini girdiği yanlış yoldan çıkması için uyarıyor. Söylem ve eylem düzeyinde gerekli müdahalenin yapılması için çağrıda bulunuyor.
Kuşkusuz bu çağrının muhatabı, adı zikredilmese de, Erdoğan’dır. Çünkü AK Parti’de bu tür uyarılara dair değerlendirme yapacak, menfi veya müspet cevap verecek tek bir makam vardır, o da Erdoğan’ın kendisidir. Nitekim Davutoğlu’nun çıkışına yanıt çok geçmeden Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, partisinin hâlihazırdaki güzergâhını değiştirmeye dönük bir niyetinin olmadığını gösterdi. Tam tersine, kendisini cumhurbaşkanlığına taşıyan söylemi de ortaklığı da sürdürme yönünde kuvvetli ifadeler kullandı. Bahçeli’ye teşekkür etti, MHP ile ittifaktan memnun olduğunu söyledi ve AK Parti’nin mevcut siyasetinden ödün vermeyeceğini net ifadelerle ortaya koydu. Böylece AK Parti’de Davutoğlu’nun ana hatlarını çizdiği bir değişimin yaşanmayacağı ve partinin kuruluş ayarlarına geri dönemeyeceği kesinleşti.
Erdoğan’ın tavrında keskin bir geri dönüş olmaz ise, Davutoğlu artık AK Parti içinde siyaset yapma olanağı bulamaz. Manifestosunda ifadesini bulan siyasi tasavvurunu gerçekleştirmek için de Davutoğlu’nun yeni bir sayfa açması, yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekir. Dolayısıyla taraflar pozisyonlarını korudukları takdirde, aralarında zaten epey incelmiş olan iplerin kopması yakındır.
(*) Kürdistan 24, 01.05.2019
http://www.kurdistan24.net/tr/opinion/b4b78953-5607-46eb-afd2-0d75a3e35e98
Yazarlar
-
Ali BULAÇ“İçerde Nutuk, dışarda Kur’an!” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer Solgun“Geri zekalıya anlatır gibi” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilÖtekileştirmek Ve Ötekileştirdiklerimizle Yüzleşmek – “Kürt Sorunu”na Alternatif Bir Bakış 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKardeşinin cenazesine gidememek 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR103 kişinin ölümündeki suçu sahte belgeyle gizlediler 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhurbaşkanı’nın ittifak çıkışı ve silahsızlanma sürecinin gölgesinde muhalefet 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasi meşruiyet ve matematik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürtler, Türkler ve Araplar 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİslamcılık ve post-İslamcılık ve modernizm ve milliyetçilik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUEski bir anıdan günümüzde yaşananlara çıkartılacak ders 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuErdoğan’dan tarihi itiraf… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSiyaset çıkar, itibar, zenginleşme aracı olmadığında… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEKim bu Ümmet? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUİnsan hiç üzülmez mi… utanmaz mı hiç? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABeşiktaş düzene karşı çıktı: Sessiz devrimin adı olacak 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKutuplaşmanın son mağduru; CHP’nin ilk imam hatip müdürü Celal Hoca 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolOrta Doğu’da İsrail tehdidi 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağacı taşımanın suç olduğu ülke: Portekiz 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerULUSAL KİMLİK DAVASI 18.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜRECE DOĞRU TUTUM 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Kutup başı” 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYBırakın ömür boyu otursunlar o koltuklarda 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Öcalan’ın Önerisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveciİşsizlik Vergisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluCoğrafyanın kader olmadığı ülke... 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNGeri Dönüşsüz Yol 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATarihi Anlamak, Yargılamak Değil; TKP ve TBKP, Yasallık, Yenilenme ve Kürt Özgürlük Hareketi Üzerine 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞTARİHSEL “TKP’NİN TARİHİ” YAZILMALI… 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanSoykırım ekonomisini ifşanın bedeli 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMAcaba Kürt sorununun önündeki engel “Atatürk miti” mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYeni süreç, yeni stratejiler: İktidardaki çatlaklar ve çelişkiler muhalet için tuzak mı, yoksa fırsa 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIK11 Temmuz’dan sonra sıra neye geldi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanPKK silahları yaktı acaba şehre de demokrasi gelir mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKMutlular, kızgınlar, endişeliler: Kürt sorunu nasıl çözülecek? 14.07.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2025
28.06.2025
15.06.2025
30.05.2025
21.05.2025
15.05.2025
29.04.2025
21.04.2025
15.04.2025
8.04.2025