Vahap COŞKUN
1919’da, özetle, “Şarkın Ermenistan’a terki”nin uluslararası camiada kabul gördüğü, Güney Kürdistan’da İngiliz egemenliğinin hüküm sürdüğü ve Anadolu’da Mustafa Kemal’in liderliğinde bir kurtuluş mücadelesinin başlatıldığı bir tablo vardır. Bu tabloda, Kürtlerin aktif desteğini almak, Mustafa Kemal için başarmanın olmazsa olmaz şartıdır.
Geçmişteki vazifeleri nedeniyle Diyarbekir ve Bitlis’te bulunan Mustafa Kemal, bu yörelerin ileri gelenleriyle yazışmalarında Kürtleri ve Türkleri Osmanlı camiasının iki ana unsuru olarak tanımlar; içinde bulunulan sıkıntılı halin ancak Müslüman Kürt-Türk birlikteliğiyle aşılabileceğini söyler.
Mustafa Kemal’in Kürt ve Kürdistan meselesine yaklaşımı iki noktada özetlenebilir. Birincisi, “müstakil Kürdistan” fikrine ve bunun için çalışanlara şiddetle karşı durmasıdır. Cemilpaşazade Kasım Bey’e gönderdiği mektupta bu düşüncesini bütün açıklığıyla yazar:
“Kürtlerin devletten ayrılarak İngilizlerin himayesinde bağımsız Kürdistan kurmaları teorisini tasvip etmem. Çünkü bu teori, muhakkak Ermenistan lehine İngilizler tarafından tertip edilmiş bir plandır… Tabii ki bunu reddettim ve reddedeceğim. Kürtler ve Türkler birbirinden koparılmayı kabul etmez öz kardeşlerdir.” (s. 158)
“Kürt kardeşlerimin her türlü hukuk ve imtiyazların verilmesine tamamen taraftarım”
İkincisi ise, o dönemdeki hâkim görüşe uygun olarak, Osmanlı camiası içerisinde Kürtlerin haklarını koruyacak ve gelişimlerini mümkün kılacak bir idari sistemi savunmasıdır. Kasım Bey’e mektubunda çözüm için her türlü hakkın ve imtiyazın verileceğinden şüphe edilmemesi gerektiğini belirtir:
“Bugün için vicdani borcumuz Kürtler, Türkler, bütün İslami unsurlar tek bir vücut ve tek yürek olarak bağımsızlığımızı savunmak ve vatanın parçalanmasını önlemektir. Türk ve Kürt milletlerinin yüce maksadı elde etmeye azmetmeleri sayesinde tamamen emin olabiliriz. Bende bu kanaat sarsılmazdır… Kürt kardeşlerimin hürriyetinin ve refah ve ilerlemesinin vasıtalarını sağlamak için sahip olmaları gereken her türlü hukuk ve imtiyazların verilmesine tamamen taraftarım. Fakat Osmanlı Devleti’ni parçalanmaya uğratmamak şartıyla görüşüme katılacağınıza şüphe etmem.” (s. 158-159)
İttihat ve Terakki’nin son sadrazamı Talât Paşa’ya gönderdiği 29 Şubat 1920 tarihli mektubunda da Mustafa Kemal, gayelerinin “Türk ve Kürt milli sınırlarıyla sınırlanan Türkiye”yi bölünmekten kurtarmak olduğunu yazar:
“Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti namına vücuda getirilen milli birlik, Erzurum ve ardından Sivas genel kongrelerinde tespit edilen esaslara göre, Türk ve Kürt milli sınırlarıyla sınırlanan Türkiye’yi taksim olmaktan kurtarmak ve Osmanlı devlet ve milletlerinin bağımsızlığını temin etmek gayesini hedefledi. Bu gayeye ulaşmak için fiilen ve zımnen Müdafaa-i Hukuku esas aldı.” (s. 149-150)
Mustafa Kemal, Kürdistan Teali Cemiyeti’ni ve Diyarbekir Kürt Kulübü’nü bu amacın önündeki en büyük engel olarak görür. Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerini öne çıkararak onlara karşı güçlü bir muhalefet örgütler. Diyarbekir mebusu Kamil Bey’e çektiği şifreli telgrafta, Şark Vilâyetlerinin Ermenilere verilmesini engellemek için bölgede asayişin sağlanması ve milletçe tam bir fikir birliği içinde olunması gerektiğini belirtir ve bu bağlamda Kürt Kulübü’nün çalışmalarından duyduğu rahatsızlığı anlatır:
“İşitilenlere göre, dış düşmanlarımıza karşı din kardeşlerinin el ele vererek sevgili topraklarımızı kurtaracağı bu tehlikeli anda Diyarbekir’de Kürt Kulübü ile Türkler arasında bazı çeşitli muhalefet varmış. Bunun her iki kardeş ırk için ne elim neticelere sebep vereceğini siz de çok iyi takdir edersiniz. İdare usulü, ırkların haklarının korunması gibi arada halledilecek aile meselelerinin dış düşmanın milli haklarımızı ve bağımsızlığımızı ayaklar altına almaya başladığı bu günlerde ortaya atılmış en büyük hıyanet olacağından, vatanın kurtarılması için milli birliğin hedef alınması bakış açısıyla Kürt Kulübü’ne gerekli öğütlerde bulunulmasını memleket selameti adına rica eder, neticenin yazıyla bildirilmesini beklerim.” (s. 152)
Kuvayı Milliye’ye göre, Kürt Kulübü’nün faaliyetleri, Kürdistan’ın Osmanlı vatanının bir parçası olduğu yönündeki fikirlere zarar vermektedir. Dolayısıyla çalışmaları önce askıya alınan Kürt Kulübü, bir buçuk ay sonra, 21 Temmuz 1919’da “memleketin selameti” adına tamamen kapatılır. Bağımsız Kürdistan fikrinin aslında Ermenistan’ın teşkiline dönük bir adım olduğunu iddia eden hükümet, kulübün kapatılmasından ötürü Kürt aşiretlerinden gelebilecek tepkiyi de asgariye indirir.
“Kürtlere ve Türklere düşen mukaddes vazife”
Kürtleri Osmanlı vatanı ve Kuvayı Milliye mücadelesi içinde tutmak için, Doğu vilayetlerinin Ermenistan’a verileceği konusu sürekli canlı tutulur. Meselâ, Erzurum Kongresinin hazırlıkları esnasında, Erzurum’daki Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından ilgili yerlere gönderilen yazıların hepsinde, bölgenin Ermenistan’a tek edilmesi ihtimali bir hareket noktası olarak ele alınır. Buna karşı, Türklerin ve Kürtlerin birlikte mücadele etmelerinin zorunlu olduğunun altı çizilir. Erzurum’daki Cemiyetin, bir kongre düzenlenmesi hususunda Van, Bitlis, Mameretülaziz, Sivas ve Erzincan vilayetlerine gönderdiği yazıda şöyle denir:
“Şark vilâyetlerinin Ermeni idaresine terk edileceğine dair kati emareler ortaya çıktı. İslam tarihi için kara sahifeler hazırlanmaktadır. Vilâyat-ı Şarkiyye baştanbaşa bir Müslüman memleketi ve İslam geleceğinin kapısı olduğundan ve bu vilâyetlerimizi kan, din, tarih kardeşi olan Kürt ve Türk’ün namus ve hamiyetine mevdu bulunduğundan, bugün bize teveccüh eden dini ve tarihi vazife pek büyük ve pek mukaddestir.” (s.173)
Mustafa Kemal, Diyarbekir delegelerinin Erzurum Kongresine katılmaları için özel çaba sarf eder. Ancak Elaziz ve Diyarbekir delegeleri kongreye katılmaz. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Rauf Bey ve Kazım Bey’in (Karabekir) imzalarıyla Diyarbekir’e bir telgraf gönderilir ve bu vilâyetten seçilen delegelerin Sivas Kongresine katılımlarının sağlanmasının vatani bir görev olduğu belirtilir. Kongre tamamlanırken 9 kişilik bir Heyet-i Temsiliye belirlenir. Kongreye katılmadığı halde Mutkili Hacı Musa Bey Temsil Heyeti’ne seçilir. Mustafa Kemal’in önerisiyle gerçekleşen bu seçimin maksadı, Kürtleri sürecin içinde güçlü bir şekilde tutmaktır.
“Vatan menfaatlerine aykırı”
Erzurum’dan sonra 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi toplanır. Hazırlıklar yapılırken, Kongre’nin bir İttihat ve Terakki organizasyonu olduğuna dair görüşler kamuoyunda ağırlık kazanır. Mustafa Kemal ve arkadaşları bu havayı dağıtmak için, kongre yemin metnine İTC ile bir alâkalarının olmadığını ifade eden bir ibare koyarlar:
“Vatan ve milletin saadet ve selametinden başka kongrede hiçbir maksat takip etmeyeceğime, vatanın bugün uğradığı zorlukların ve felâketin müsebbibi bulunan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin canlandırılmasına çalışmayacağıma ve mevcut siyasi partilerden hiçbirinin siyasi emellerine hizmet etmeyeceğime, vallahi, billahi…” (s. 245)
Mustafa Kemal Sivas’ta kongre ile ilgili çalışırken İngiliz binbaşısı Noel de Malatya’ya gelir. Seyahati Kürdistan Teali Cemiyeti’nce desteklenen Noel’e, Bedirhani ailesinden Celâdet ve Kamuran Beyler ile Diyarbekirli Cemilpaşazade Ekrem Bey eşlik eder. Kürtlerin Kuvayı Milliye dışında herhangi bir yola girmelerini çok büyük bir tehlike addeden Mustafa Kemal, her ne pahasına olursa olsun Noel’in seyahatinin engellenmesini ister ve Temsil Heyeti’nden Noel dışındaki herkesin tutuklanmasını içeren bir karar çıkartır.
Bu esnada İstanbul hükümeti, “vatan menfaatlerine aykırı” gördüğü için Sivas Kongresinin toplanmasını engellemeye çalışır. Dâhiliye ve Harbiye Nazırlarının imzalarıyla Elaziz valisi Galip Bey’e bir telgraf çekilir. Şifreli bir telgraf ile Galip Bey’e, Sivas’taki kongrenin düzenlenmesini engellemek üzere Sivas valisi olarak atandığı bildirilir. Galip Bey’den istenen, Kürtlerden itimat edilen yüz, yüz elli kadar süvariyi yanına alarak, gizlice ve hiç kimsenin beklemediği bir anda Sivas’a varması ve kongrenin toplanmasına müsaade etmemesidir.
“Kürt eşkıyasıyla Sivas’ı basmak”
İstanbul hükümetinin Kürtleri kullanarak Kongreyi engelleme planını boşa çıkarmak için Mustafa Kemal, bakanları ve valiyi vatan hainliğiyle suçlar ve gerçekle bir ilgisi olmadığı halde, bu planı “Hilafet ve Saltanata karşı İngiliz desteğiyle bağımsız bir Kürdistan kurma planı” olarak niteler. Noel’in ve Bedirhanilerin seyahatini sonlandıran Mustafa Kemal, hem İstanbul hükümetine hem de Kürt Teali Cemiyetine karşı büyük bir psikolojik üstünlük elde eder.
“Sivas’ın Kürt eşkıyasıyla basılması” planına Kuvayı Milliye liderleri, Kongre’nin ardından da şiddetli tepki gösterir. Karabekir de, 12 Eylül 1919’da Sadaret’e gönderdiği yazıda Harbiye ve Dâhiliye Nazırlarını “iki din kardeşini ve tarihin aynı ırktan olan iki evladını, yani Türk’le Kürd’ü birbiriyle çarpıştırmak isteyen… hainane bir suikastın tertipçileri” olarak tanımlayarak çok ağır bir dille suçlar. (s. 256) Mustafa Kemal de Müşir Fuat Paşa’ya 17 Eylül 1919’da çektiği telgrafta, Sadrazam Ferit Paşa ve bahse konu nazırlar için aşağılayıcı sözler sarfeder:
“Bu sadrazamın cinayetlerinin ortağı olan Dâhiliye ve Harbiye Nazırları da milletin sesini boğmak, meşru ve kanuni bir toplantıyı tanımamak, Kürt ile Türk’ü birbirine hücum ettirerek İslamlar (Müslümanlar) arası boğazlaşmaya sebebiyet vermek gibi hainane fiili teşebbüslere girişiyorlar.” (s. 267)
Kongreden sonra Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye adına Şatzade Mustafa Ağa, Kâhtalı Hacı Bedir Ağa, Cemilê Çeto gibi Kürt ağalarına ve ileri gelenlerine teşekkürlerini sunan telgraflar gönderir:
“Sizler gibi din ve namus sahibi büyükler oldukça Türk ve Kürd’ün yekdiğerinden ayrılmaz iki öz kardeş olarak yaşamakta devam eyleyeceği ve Hilafet makamı etrafında sarsılmaz bir vücut olarak dâhili ve harici düşmanlarımıza karşı demirden bir kale halinde kalacağı şüphesizdir. Cenab-ı Hak mesainizi kabul eylesin.” (s. 266)
“Türk ve Kürtlerle meskûn yerler”
Kuvayı Milliye’nin “hain” olarak nitelediği Damat Ferit’in istifasından sonra Ali Rıza Paşa’nın kurduğu kabine, Heyet-i Temsiliye ile bir mutabakat arayışına girişir. Amasya’da görüşmeler gerçekleşir ve nihayetinde Amasya Protokolleri olarak bilinen metinler imzalanır. Birinci Protokol, milli hareketin müdahale sınırlarını ve tarafların üzerinde uzlaştıkları genel çerçeveyi belirler. İkinci Protokol’ün 1. Maddesi, Osmanlı ülkesinin sınırlarını çizer:
“Beyannamenin birinci maddesinde Osmanlı Devleti’nin tasavvur ve kabul edilen sınırı Türk ve Kürtlerle meskûn araziyi ihtiva eylediği ve Kürtlerin Osmanlı camiasından ayrılmasının imkânsızlığı izah edildikten sonra, bu sınırın en asgari bir talep olmak üzere elde edilmesinin temini lüzumu müştereken kabul edildi.” (s. 282)
Birinci maddenin devamında da Kürtlerin sahip olacakları haklara değinilir:
“Kürtlerin serbestçe gelişimlerini temin edecek şekil ve surette örfi ve toplumsal hukukumuzca müsaadelere mazhar olmaları dahi terviç ve yabancılar tarafından Kürtlerin bağımsızlığı -zahir maksadı- altında yapılmakta olan tezviratın önüne geçmek için de bu hususun şimdiden Kürtlerce malum olması hususu münasip görüldü.” (s. 283)
Kürtler, Amasya Protokollerinin tarafı değildir. Lâkin Osmanlı hükümeti ile Temsil Heyeti arasında akdedilen hükümler Kürtler için üç noktada önem taşır. Her iki taraf da: Bir, Kürtleri Osmanlı camiasının temel bir unsuru sayar. İki, Osmanlı memleketinin Kürtler ve Türklerden meskûn olduğunu kabul eder. Ve üç, Kürtlerin serbestçe gelişim hakkının tanınacağını kayıt altına alır.
İki hareket tarzı
Lâkin sonraki gelişmeler bu istikamette seyretmez. “Türk ve Kürt Osmanlı camiasının ayrılmaz iki öz kardeşidir” ve “Osmanlı memleketi, Türklerin ve Kürtlerin meskûn olduğu yerleri kapsar” anlayışı üzerine oturan kurtuluş mücadelesi başarıya ulaştıktan sonra kurucu kadro rotayı bambaşka bir yöne çevirir. Mustafa Kemal hareketi, Saltanat ve Hilafete son verir, Kürtlere verilen sözleri unutur ve yeni devletin hamurunu toplumun tarihi ve sosyolojik gerçekleriyle bağdaşmayan bir ideoloji ve sistemle yoğurmaya çalışır.
Mustafa Kemal Paşa’nın ve onun önderlik ettiği hareketin felsefi ve politik değişiminin ne zaman ve nasıl gerçekleştiğine dair farklı açıklamalar getirilebilir. Bununla birlikte, Mustafa Kemal’in Talât Paşa’ya yazdığı 29 Şubat 1920 tarihli mektup, değişimin nedenini tespit etmede yol gösterici olabilir:
“Ben hareket safhasını ikiye ayırıyorum. Birincisi, barışa kadar takip olunacak hareket tarzı, ikincisi barıştan sonra tavır ve hareket. Bunlar birbirinden farklı olmak lâzım gelir. Çünkü bugün yalnız dâhili düşmanlarımıza karşı değil, onlarla beraber doğrudan doğruya İtilaf Devletleri’ne bilhassa İngilizlere karşı vaziyet ve tedbir almak durumundayız.
Hâlbuki bağımsızlığımız saklı kalmak şartıyla bir barış imzalandıktan sonra yalnız dâhili hasımlarımızla karşı karşıya bulunacağız ki, bugünkü genel ve yaygın kuvvet ve nüfuzumuzu iyi muhafaza ettiğimiz takdirde, bu zavallılara layık oldukları muameleyi tatbikte hiçbir müşkülat tasavvur etmiyorum.” (s. 363)
(*) Independent Türkçe, 11.02.2020. Temel kaynak: Sinan Hakan, Türkiye Kurulurken Kürtler (1916-1920), İletişim Yayınları, 2013, İstanbul.
Yazarlar
-
Cafer Solgun“Geri zekalıya anlatır gibi” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilÖtekileştirmek Ve Ötekileştirdiklerimizle Yüzleşmek – “Kürt Sorunu”na Alternatif Bir Bakış 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZCumhurbaşkanı’nın ittifak çıkışı ve silahsızlanma sürecinin gölgesinde muhalefet 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKardeşinin cenazesine gidememek 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUİnsan hiç üzülmez mi… utanmaz mı hiç? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasi meşruiyet ve matematik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇ“İçerde Nutuk, dışarda Kur’an!” 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağacı taşımanın suç olduğu ülke: Portekiz 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUEski bir anıdan günümüzde yaşananlara çıkartılacak ders 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEKim bu Ümmet? 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürtler, Türkler ve Araplar 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR103 kişinin ölümündeki suçu sahte belgeyle gizlediler 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolOrta Doğu’da İsrail tehdidi 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURKutuplaşmanın son mağduru; CHP’nin ilk imam hatip müdürü Celal Hoca 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİslamcılık ve post-İslamcılık ve modernizm ve milliyetçilik 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuErdoğan’dan tarihi itiraf… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYABeşiktaş düzene karşı çıktı: Sessiz devrimin adı olacak 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSiyaset çıkar, itibar, zenginleşme aracı olmadığında… 19.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerULUSAL KİMLİK DAVASI 18.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“Kutup başı” 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Öcalan’ın Önerisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTaşıyıcı koalisyonlar ve ormanın içindeki CHP 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveciİşsizlik Vergisi… 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYBırakın ömür boyu otursunlar o koltuklarda 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRSÜRECE DOĞRU TUTUM 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluCoğrafyanın kader olmadığı ülke... 17.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATarihi Anlamak, Yargılamak Değil; TKP ve TBKP, Yasallık, Yenilenme ve Kürt Özgürlük Hareketi Üzerine 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNGeri Dönüşsüz Yol 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanZenginin malı züğürdün çenesi: Bu tekneler neden yanıyor? 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHepiniz oradaydınız be-2 15.07.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKMutlular, kızgınlar, endişeliler: Kürt sorunu nasıl çözülecek? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanPKK silahları yaktı acaba şehre de demokrasi gelir mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIK11 Temmuz’dan sonra sıra neye geldi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMAcaba Kürt sorununun önündeki engel “Atatürk miti” mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞTARİHSEL “TKP’NİN TARİHİ” YAZILMALI… 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYeni süreç, yeni stratejiler: İktidardaki çatlaklar ve çelişkiler muhalet için tuzak mı, yoksa fırsa 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞErdoğan’ın imkânsız hayali: Suriye’de Rojava’yı Türkiye’de CHP’yi kendi kaderine terk etmeye razı bi 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanSoykırım ekonomisini ifşanın bedeli 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayDış borç ve sosyalist kemer sıkma 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTürkiye kazandı… 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNBundan sonra top devletin sahasına geçiyor 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENKürt ulusunun kavgasında bir sosyalist lider 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKYüz yıllık düğümü çözme yolunda cesur adım Devlet Bahçeli’den geldi 13.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİÖcalan’ın 7 dakikası 10.07.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçHalk TV ve Sözcü TV'nin karartılması hakkında 7.07.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANMuhalefetsiz muhalefet; medyasız medya!... 7.07.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBir hegemonya diyarı olarak Türkiye… 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANCHP operasyonlarında yeni eşik 6.07.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEButlan 30.06.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraAdalet ve Kalkınma Partisi’nin Ön Tarihinden 29.06.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi Egilmezİnsanlar Olmayan Parasını Nerelere Harcıyor? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBir anayasa inşa süreci deneyimi: Yeni Anayasa Platformu (YAP) 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİAsoyşeytit Pres ' den Cemşit K.nın canlı PKK kongre izlenimleri... 13.05.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYOtoriterlikten Demokrasiye 12.05.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğlu‘Türkiye Müslümanları’ kimler oluyor? 11.05.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet ÖZTÜRKÇetin Uygur bir kitaba sığar mı? 10.05.2025 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANRahip Brunson ve öğrenci Rümeysa 25.04.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYKopukluk ve “Anadolu Kırılması” 25.04.2025 Tüm Yazıları
-
Yüksel TAŞKINİktidar milli iradeyi “tapulu arazisi” sandığı için büyük bir bedel ödeyecek 22.04.2025 Tüm Yazıları
-
Ayhan ONGUNDEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELESİNE ADANMIŞ YAŞAMLAR 21.04.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTVeda ediyorum 15.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALTerörsüz Türkiye! İyi güzel, peki ya demokratik Türkiye?.. 14.04.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARŞizofrenik yurttaşlık 14.04.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNTrump Küreselleşme Sürecini Geriye Döndürebilir mi? 13.04.2025 Tüm Yazıları
-
Pelin CENGİZTrump’ın yeni vergileri diye yazılır, ‘post modern merkantilizm’ diye okunur 7.04.2025 Tüm Yazıları
-
Cennet USLUİktidar neden umduğunu bulamadı? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNBoykot ve sokaklar neden bu kadar korkutuyor? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hayko BAĞDATSokaklarda yükselen ses 28.03.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTCoğrafya kaderimizmiş… 23.03.2025 Tüm Yazıları
-
Selva Demiralpİmamoğlu krizi ve ekonomik yansımaları 20.03.2025 Tüm Yazıları
-
Selami GÜREL“Adı belirsiz” süreç hızlı ilerliyor 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Halil BERKTAYPKK ve Türk solcuları (4) “Dağlarında gerilla var memleketimin” 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Etyen MAHÇUPYANKürt ‘açılımı’nın nedeni Suriye değil, Türkiye! 15.03.2025 Tüm Yazıları
-
Abdullah KıranYeni süreç, umut ve endişeler 11.03.2025 Tüm Yazıları
-
Haluk YurtseverKaosta 'hegemonya' arayışı 11.03.2025 Tüm Yazıları
-
Arzu YILMAZHodri Meydan 10.03.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezCumhur İttifakı'nın ‘muhalefeti dönüştürme görevi…’ 28.02.2025 Tüm Yazıları
-
Doğan AKINAhmet Sever: Eşsiz, kırgın, yalnız… 26.02.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın ÜnalParti ve iktidar 25.02.2025 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNCHP’ye açılan soruşturmaların ortak hedefi Ekrem İmamoğlu 12.02.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KIVANÇİç duvarlar 10.02.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELOtoriter Nasyonal-Kapitalizmin Yeni Eşiği: II. Trump Devri 5.02.2025 Tüm Yazıları
-
İhsan DAĞIİmamoğlu nasıl kurtulur? 1.02.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ata UÇUMDEVLET VE KÜRTLER SORUN DEĞİL KONU! 26.01.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2025
28.06.2025
15.06.2025
30.05.2025
21.05.2025
15.05.2025
29.04.2025
21.04.2025
15.04.2025
8.04.2025