Dört kişilik ailenin açlık sınırı 26 bin TL, yoksulluk sınırı 90 bin TL’ye ulaştı
Dört kişilik ailenin açlık sınırı 26 bin TL, yoksulluk sınırı 90 bin TL’ye ulaştı
14.09.202512:49
Haber Merkezi
32

DİSK/BİSAM’ın Ağustos 2025 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 149 TL, yoksulluk sınırı ise 90 bin 450 TL olarak hesaplandı. Tek başına yaşayan bir kişinin aylık yaşam maliyeti ise en az 42 bin TL’yi buluyor. Günlük harcamalarda en yüksek payı meyve ve sebze alıyor.

 DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Ağustos 2025 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 26 bin 149 lira, yoksulluk sınırı ise 90 bin 450 lira oldu. Rapora göre, açlık sınırı tutarı, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler de eklenince yoksulluk sınırındaki minimum tutara ulaşılıyor.

Rapora göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 7 bin 347 lira, bu değer yetişkin bir kadın için 6 bin 969, 15-18 yaş bir genç için 7 bin 281, 4-6 yaş arası bir çocuk için 4 bin 553 lira.

Tek başına yaşamanın bedeli en az 42 bin TL

Raporda, tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 42 bin 234 lira olduğu belirtildi.

Meyve-sebze en yüksek harcama kalemi

Günlük harcamalarda Ağustos 2025 dönemi için en yüksek maliyet grubunu 272 liralık harcama gereksinimi ile meyve ve sebze oluşturdu. İkinci en yüksek maliyetli harcama grubu 219 lira ile süt ve süt ürünleri oldu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 164 lira. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 78 lirayken, katı yağ ve sıvı yağ ise 43 lira masraf yapılması gereken ürün grubunda yer aldı. Yumurta için 14, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 21 lira harcama yapılması gerekiyor.

Raporda, daha dar bir gruplandırmaya göre meyve-sebze yüzde 32,1'lik oran ile günlük harcama listesinin ilk sırasında yer alırken, bunu yüzde 25,1 ile et, yumurta ve kuru baklagil, yüzde 11,2 ile ekmek ve tahıl grubu ve yüzde 7,3 ile diğer gıda harcamaları izledi.


Editör: N. Cingirt
Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Öcalan partisi yolda...
Her Taraf
14.09.2025
Öcalan partisi yolda...