
139 sanıklı Saraçhane eylemleri davasında mahkeme, polislerin ve diğer kamu görevlilerinin hukuka aykırı eylemleri ile ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan Saraçhane eylemleriyle ilgili "Toplantı, Gösteri Yürüyüşleri kanuna muhalefet" suçundan yargılanan 139 kişinin davası görüldü.
İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, salon yetersizliği nedeniyle 27. Ağır Mahkemesi salonuna taşındı. Duruşmaya, bir önceki duruşmada savunması alınamayan 10 tutuksuz sanıktan 5’i katılırken, mahkeme salonunda hazır bulunan 5 kişinin savunması alındı.
Derhal beraat talebi reddedildi
Savcılık, dosyada hala toplanması gereken delilerin olması, dosyadaki kamera kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesi, emniyetin göstericilere dağılmaları yönünde ihtarda bulunup bulunmadıklarının tespit edilmesi, müdafiilerin derhal beraat yönündeki taleplerinin reddedilmesi şeklinde görüşünü bildirdi. Mahkeme, sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesine yönelik taleplerin, dosyadaki eksiklikler nedeniyle reddedilmesine karar verdi.
Ayrıca mahkeme, İstanbul Valiliği'ne müzekkere yazılarak; suçun işlendiği Bozdoğan Kemerleri etrafındaki bölgeye ilişkin olarak herhangi bir yasaklama kararının bulunup bulunmadığı eğer varsa mahkemeye gönderilmesinin istenmesine, varsa yasaklama kararının ne şekilde tebliğ veya ilan edildiğinin mahkemeye gönderilmesinin istenilmesine, yine Valilikçe bu konularda yapılan basın duyurularının istenmesine, ayrıca söz konusu olaylardan sonra Valilik tarafından internet üzerinden yapılan açıklama ile mitinge izin verildiğine dair paylaşımın istenmesi yönünde karar aldı.
Polisler hakkında suç duyurusunda bulunulacak
Ayrıca mahkeme, sanıkların her iki duruşmadaki savunmalarında bahsettikleri olaylarla ilgili, “20.06.2025 ve 30.06.2025 tarihli celselere ilişkin SEGBIS çözümleri dosyaya sunulduktan sonra sanıkların savunma ve beyanlarında bahsettikleri hukuka aykırı süreçler ve işlemlerle ilgili iddialar hakkında ilgili kişi ve kişiler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması” şeklinde karar verdi.
Sanık avukatları söz konusu kararı ayakta alkışladı. Bir sonraki duruşma 4 Aralık saat 9:30’da görülecek.
Editör: N. Cingirt
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.