Türkiye genelinde araç sahipleri arasında yayılan "APP plaka cezası" paniğine Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası son noktayı koydu. Oda Başkanı Ahmet Çakır, şoförler odalarında basılan resmi mühürlü ve karekodlu plakaların mevzuata uygun olduğunu belirterek, kamuoyunda dolaşan fahiş ceza iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Son dönemde denetimlerin sıkılaşmasıyla birlikte sosyal medyada ve çeşitli mecralarda yayılan "yüksek plaka cezaları" haberleri, sürücülerde büyük bir tedirginliğe yol açtı. Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır, vatandaşların plaka değişim noktalarında oluşturduğu yoğunluğun yersiz olduğunu ifade ederek önemli açıklamalarda bulundu.
"APP PLAKA KAÇAKTIR, MÜHÜRLÜ PLAKA YASALDIR"
Başkan Çakır, kavram karmaşasına dikkat çekerek, APP (Avrupa Press Plaka) olarak adlandırılan plakaların aslında merdiven altı üretilen "kaçak plaka" olduğunu hatırlattı. Şoförler odalarından alınan plakaların bu kapsamda olmadığını belirten Çakır, şu güvenceyi verdi:
"Şoförler odalarında basılan, üzerinde resmi mühür ve yeni sistemin gereği olan karekod bulunan plakalar APP değildir. Sürücülerimiz bu plakalarla trafikte hiçbir sorun yaşamaz. Mühürlü ve karekodlu plaka, devletin belirlediği standarttır."
GEREKSİZ YOĞUNLUK VE BÖLGESEL HİZMET NOKTALARI
Bursa merkezde ve ilçelerde yaşanan plaka değişim kuyruklarının paniğe dayalı olduğunu söyleyen Çakır, basım yetkisinin yaygınlığına değindi. Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İnegöl, Yenişehir ve İznik gibi ilçelerdeki odaların da plaka basım yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak, kullanılan malzeme ve boyanın Türkiye genelinde federasyon tarafından tek merkezden gönderildiğini kaydetti.
Mavi Şerit Değişimi: Plakanın solundaki mavi 'TR' bölümünün kırmızı yapıştırmalarla değiştirilmesi mevzuata aykırı bir uygulamadır.
Küçük Farklılıklar: Ustaların kullandığı kalıplardan kaynaklı minimal yazı karakteri farklılıkları plakanın "standart dışı" olduğu anlamına gelmez.
CEZA MİKTARI HAKKINDA GERÇEKLER: "4 BİN LİRA DETAYI"
Kamuoyunda on binlerle ifade edilen ceza rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Çakır, ceza uygulamasının şartlarını netleştirdi:
Hangi Durumda Ceza Kesilir? Plaka üzerindeki mühür veya karekodun okunmasını engelleyen deformasyonlar, kırıklar veya mühürsüz, kaçak basım plakalar cezai işleme tabidir.
Ceza Tutarı Ne Kadar? Standart dışı veya okunaksız plakalar için uygulanabilecek güncel ceza miktarı 4 bin lira civarındadır.
Editör: N. Cingirt






























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.