
İş insanı Ali Nuhoğlu, 4 Haziran’da verdiği ve tahliyesini sağlayan ifadesinde-sözünü ettiği “Ahmet” adlı kişinin, halen Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin olduğunu söyledi. Nuhoğlu, 20 Haziran’da ismini açıkladığı Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in adını neden 4 Haziran’da “Ahmet” olarak savcılığa verdi? Şahin’in, İBB soruşturmasında gözaltına alınıp tutuklanan Hasan Akgün’ün yerine belediye meclisince 11 Haziran’da göreve getirilmesi, ardından da 20 Haziran’da Nuhoğl
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik adli soruşturmanın önemli isimlerinden iş insanı Ali Nuhoğlu.
Trabzon’un Of ilçesinden. Diğer deyişle Of cumhuriyetinden. 1990’dan bu yana İstanbul’da, pek çok hemşehrisi gibi müteahhitlikten para kazanıyor.
İBB soruşturmasının ilk aşamasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanan isimlerden. İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nde verdiği ifadesinde aylık gelirini 500 bin lira olarak açıkladı.
Aynı ifadede, kendisine ait banka hesaplarında 3 milyon lira ile 150 bin dolar dolayında para olabileceğini söyledi.
Nuhoğlu, bu ifadesinde 1994’ten bu yana İBB’den ihaleler aldığını sonra da teslimatları gerçekleştirdiğini anlattı, polise. Bilgiye göre, 30 yıldan fazladır İBB’den ihale alan Nuhoğlu’nun belediyeye adım atması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu tarihle örtüşüyor.
Emniyet’teki ifade alımı sırasında polisler, iş insanı Nuhoğlu’na etkin pişmanlık konusunu ve yasa hükmünü hatırlatıp itirafçı olup olmayacağını sordu. Nuhoğlu, 21 Mart gecesi saat 02.00’de tamamlanan 40 sayfalık ifadesinde itirafçı olmayacağını belirtti.
Nuhoğlu, İmamoğlu ve ekibiyle birlikte tutuklanarak Silivri’deki cezaevine gönderildi.
Etkin pişmanlıktaki ilk ifade işe yaramadı
Sonra süreç nasıl geliştiyse, Nuhoğlu birdenbire itirafçı oluverdi.
Avukatı aracılığıyla başvurduğu soruşturma savcılığınca talebinin kabul edilmesi sonrasında Nuhoğlu, 1 Haziran günü savcıya itirafçı oldu. Nuhoğlu, verdiği iki sayfaya yakın bilgi sonrasında “itirafçı” olarak tahliye edilmeyi beklerken cezaevinden çıkamadı.
Beklediği sonucu elde edemeyen Nuhoğlu, üç gün sonra bir kez daha Çağlayan Adliyesi’nde savcının karşısına çıktı. Bir kez daha etkin pişmanlıktan yararlanmak amacıyla iki sayfalık ancak içeriği itibarıyla tek sayfalık ifade verdi. Etkin pişmanlık hükümleri doğrultusunda tahliye bekleyen Nuhoğlu, bu kez amacına ulaştı ve 5 Haziran günü “yurt dışı yasağı ve adli kontrol” koşuluyla tahliye edildi.
Nuhoğlu, halen mevcut koşullar gereğince ev hapsinde.
Peki sonrasında ne oldu?
Sonrasında geçmeden evvel önce, Nuhoğlu’nun 1 Haziran’daki kısa ifadesinden özet vermek gerekirse; Nuhoğlu, sahibi olduğu Güllüce Tarım adlı firmaya ait iki villanın ve şirketin İmamoğlu İnşaat’a devir sürecini anlattı savcıya. Burada İmamoğlu’nun ekibinden Tuncay Yılmaz’la bağlantısını detaylandırdı.
Aynı ifadede, yaptığı müteahhitlik işleri için İBB’den hak edişlerin ödenmesi karşılığında İmamoğlu’nun ekibinden Fatih Keleş aracılığıyla komisyon verildiği iddiasını gündeme getirdi.
Bu arada ifade sırasında Nuhoğlu’nun avukatı tahliye kararı verilmesi halinde müvekkilinin yaşadığı mağduriyetler konusunda detaylı ek bilgi vereceğini savcıya bildirdi.
Ancak gerek Nuhoğlu’nun verdiği bilgiler gerekse avukatın “ek bilgi verme” teklifi savcılıkça itirafçılık çerçevesinde yeterli görülmemiş olacak ki Nuhoğlu tahliye edilmedi.
Arkasından 4 Haziran’da bir kez daha savcının karşısındaydı, avukatıyla beraber.
Polisteki ifadesinde Fatih Keleş’e sadece E.E. adlı çalışanının para teslim ettiğini anlatırken, bu defa O.K.D. adlı çalışanınca da Keleş’in yakını Zafer Keleş’e 2022’de yaklaşık 1.8 milyon dolar, Ahmet isimli kişiye ise 2024’te toplam 3 milyon dolar ödeme yapıldığını detaylarıyla aktardı.
Hatta Nuhoğlu, yer, isim, cep telefonu numarası ve miktar cinsinden anlattığı bilgilerin, adı geçenlerin HTS kayıtları üzerinden doğrulanabileceğini kaydetti.
Üçüncü itirafçı ifadesi
Şimdi sıra “peki, sonra ne oldu?” sorusunun yanıtını bulmaya geldi.
Sorunun yanıtını, iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin 26 Haziran günkü, yani Nuhoğlu’nun tahliyesinden üç hafta sonra yayımlanan haberinden öğrendik.
Habere göre, iş insanı Nuhoğlu, 1 ve 4 Haziran’da verdiği ifadelerden sonra 20 Haziran’da yeniden Çağlayan Adliyesi’ne giderek savcıya yeni bilgiler aktardı.
Nuhoğlu’nun üçüncü ifadesinde -4 Haziran’da verdiği ve tahliyesini sağlayan ifadesinde- sözünü ettiği “Ahmet” adlı kişinin, halen Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin olduğunu söylediği gazete haberinden anlaşıldı.
İBB dosyasının en kritik isimlerinden Nuhoğlu’nun söz konusu üçüncü ifadeyi hangi koşulda verdiği şimdilik belli değil.
Savcılık mı çağırdı? Yoksa kendisi mi savcıya gitti? İddianame ortaya çıktıktan sonra ek klasörlerdeki ifadelerden netleşecek.
Aynı habere göre; Nuhoğlu ifadesinde şöyle dedi:
“25 Temmuz 2024’te banka hesabından 520 bin dolar, M.G. tarafından çekildi. Çalışanım O.K.D.’ye teslim edilen bu para, Çırpıcı Parkı’nın alt tarafında bulunan İBB hizmet binası şantiyesinde Ahmet Şahin’e teslim edilmiştir. Şirket kayıtlarımda paranın Ahmet Şahin’e teslim tarihi 2 Ağustos 2024 olarak gözükmektedir. HTS kayıtlarından O.K.D. ile Ahmet Şahin’in bir araya geldikleri görülecektir. Önceki ifademde tarihlerde hata olduğunu görünce, şirket kayıtlarımda araştırma yaptım. Paraların çekildiği tarihleri tespit ettim. Yine para teslimini yapan çalışanlarımla görüştüm. Tarihleri netleştirmeye çalıştım. Para teslimleri bankadan çekildiyse aynı gün ya da birkaç gün sonradır. Şirket kasasından alındıysa aynı gün veya birkaç gün içerisindedir.”
Kafa karıştıran gelişmeler
Buraya kadar okuduğunuz ifade içerikleri “açık kaynak” bilgisi. Yani, farklı kanallardan kamuoyuna yansımış bilgiler.
Sonuç olarak; Nuhoğlu’nun ifadeleri ve yaşananlar, peş peşe okunup anlamaya çalışıldığında şöyle bir tablo ortaya çıkıyor.
Nuhoğlu açısından bakıldığında; kendi firmasındaki gelişmeleri -patron konumunda olduğu için- çok daha derinlikli bilmesinde kuşku yok. Ancak aynı Nuhoğlu, 20 Haziran’da ismini açıkladığı Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in adını neden 4 Haziran’da “Ahmet” olarak savcılığa verdi? Daha sonra bildiği ismi, öncesinden bilmemesi mümkün mü? İlginç.
Ayrıca, Nuhoğlu’nun kendi çalışanlarının HTS kayıtlarına bakılması halinde buluşmaların anlaşılacağını söyleyerek savcılığı yönlendirmesinin ardından savcılığın tam üç hafta sonra Nuhoğlu’nun üçüncü kez etkin pişmanlıktan ifadesini alması da başka bir enteresan durum.
Bu arada, mevcut Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Şahin’in, İBB soruşturmasında gözaltına alınıp tutuklanan Hasan Akgün’ün yerine belediye meclisince 11 Haziran’da göreve getirilmesi, ardından da 20 Haziran’da Nuhoğlu’nun Şahin’in adının aklına gelmesi ve savcılığa iletmesi de tesadüf müdür?
İddianamenin yazımı başladı
Bu arada İBB soruşturmasıyla ilgili kısa bir bilgi daha verip Büyüteç’i bitireyim.
19 Mart’ta ilk aşaması başlatılan İBB soruşturmasında önemli bir aşamaya geçildi.
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameyi yazmaya başladı.
İddianameye esas olacak dijital materyal raporu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Siber Suçlarla Mücadele Şubesi’nce savcılığa geçen hafta ulaştırıldı.
Böylelikle, iddianamenin yazım aşamasına geçildi. Aynı zamanda 20 Temmuz’da adli tatil başlıyor. Çok büyük olasılıkla iddianamenin yazımının tamamlanması, adli tatil sonrasına kalacak.
Tolga Şardan |
Editör: N. Cingirt
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.