
Serdivan Belediyesi’nde 'veri hazırlama kontrol işletmeni' iken önce Boğaziçi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne fakülte sekreteri, ardından genel sekreter yardımcısı olan Burhaneddin Kanlıoğlu’nun özlük dosyasındaki belgelerde tartışmalı bilgiler yer aldığı ortaya çıktı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021 yılındaki kayyum rektör atamasıyla baş gösteren kadro dağılımı ve görev atamalarındaki tartışmalı uygulamalara bir yenisi eklendi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde genel sekreter yardımcısı olan Burhaneddin Kanlıoğlu, 2021 yılında Sakarya’ya bağlı Serdivan Belediyesi’nde Kültür İşleri Müdürü olarak görevliydi, bu görevini yürütürken aynı zamanda belediyeye bağlı Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi’nin yılda iki kez yayımladığı Ahlak isimli dergide de yardımcı editörlük yapıyordu.
Kanlıoğlu, aynı zamanda Müfid isimli bir dergide de hem yazarlık hem de yayın danışmanlığını da yapmış. Sitedeki özgeçmişine göre, Kanlıoğlu felsefe lisans tahsilini 2013 yılında tamamlamış. Lisans tahsilinden bu yana çeşitli sivil toplum örgütleri, öğrenci birlikleri ve yayın işleri ile ilgilendiği söylenen Kanlıoğlu, Sussex Üniversitesi’nde “Ahlak ve Politik Felsefe” üzerine yüksek lisans yapmış. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe alanında doktora yaptığı belirtilen Kanlıoğlu, 2022-2023 yılları arasında Sakarya Üniversitesi’nde Siyaset Felsefesine Giriş dersini vermiş.
Akademideki rolü ve ayrılışı
Kanlıoğlu’nun Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi’yle bağlantısı 2019 öncesine dayanıyor. Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, 12 Eylül 2019 tarihli yazısında akademiden övgüyle bahsederek belediyede özel kalem olarak görevli Hamid Balcı ve Burhaneddin Kanlıoğlu’nun “özverili, coşkulu ve entelektüel gayretlerini” öne çıkarmıştı. Akademide çocuklara Osmanlıca’dan bilim, sanat ve fikir dersleri, siyerden adab-ı muaşeret derslerine kadar geniş yelpazede eğitimler veriliyordu.
Akademi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnci Elçi’den yandaş yazar Hilal Kaplan’ın eski eşi Süheyb Öğüt’e kadar birçok ismi konuk etti. Kurumun ismi, 2017’de öğrencilerinden birinin oğlu Bilal aracılığıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “rahle” göndermesiyle de gündeme gelmişti.
Kanlıoğlu’nun akademiden ayrılışı ise tartışmalara konu oldu. AKP’nin Serdivan ilçe teşkilatında uzun yıllar görev yapan ve bugün Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili olan Burak Erken’in, belediyenin özel kalem müdürü Hamit Balcı ve Kanlıoğlu ile anlaşmazlığa düştüğü iddia edildi. Bu süreçte Kanlıoğlu akademideki görevinden ayrıldı, kurumun adı da “Serdivan Kültür Sanat” olarak değiştirildi.
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni
Aynı zamanda kurucuları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da olduğu Birlik Vakfı'nın Sakarya şubesinde Eğitim, Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi olan Kanlıoğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne geçişiyle ilgili resmi yazışmalar da dikkat çekiyor. Üniversite Rektörlüğü, Mart 2023’te Serdivan Belediyesi’ne gönderdiği yazıda Kanlıoğlu’nun belediyede “veri hazırlama ve kontrol işletmeni” kadrosunda bulunduğunu bildirdi. Belediyeden gelen cevapta da aynı bilgi yer aldı. Ancak, Müfid dergisindeki özgeçmişinde belirtilen “İstanbul Üniversitesi’nde felsefe doktorası yaptığı” bilgisi bu yazılarda yer almadı.
Rektörlüğün yazısına göre Kanlıoğlu, Şubat 2023’te kayyum rektör tarafından kurulan İletişim Fakültesi’ne fakülte sekreteri olarak naklen atandı. Ardından hızla görev değişiklikleri yaşadı: Önce Kütüphane Daire Başkanlığı’na, daha sonra genel sekreter yardımcılığı vekaletine getirildi. Bir süre sonra asaleten genel sekreterlik görevine atandı, fakat şu anda yeniden genel sekreter yardımcılığı vekilliği yaptığı iddia ediliyor.
Genel sekreter yardımcılığı, 2021’de kayyum rektörlerin atanmasıyla sayısı artan pozisyonlardan biri. Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre genel sekreterlik, bir genel sekreter ile en çok iki genel sekreter yardımcısından ve bağlı birimlerden oluşuyor. Ancak kayyım rektörlerin döneminde genel sekreter yardımcısı pozisyonundaki kişi sayısı 5’e kadar çıktı. Kanlıoğlu’nun kısa sürede yaşadığı görev değişikliklerinin de, üniversitedeki bu “genel sekreter yardımcılığı enflasyonu” ile bağlantılı olduğu değerlendiriliyor.
Özlük belgelerindeki çelişki
Kanlıoğlu’nun ataması sırasında hazırlanan dosyadaki belgelerde ciddi çelişkiler dikkat çekiyor. Devlet memurlarının derece ve kademeleri, görevde geçirdikleri süreye göre belirleniyor. Buna göre her yıl için bir kademe, her üç yıl için ise bir derece ilerlemesi yapılıyor. Bu derece ve kademeler yalnızca unvanı değil, emekli maaşı ile ikramiye hesabını da doğrudan etkiliyor.
Kanlıoğlu’nun dosyasında, kazanılmış hak aylığının 6’ncı derece 1’inci kademe olduğu yazılı. Oysa devlet memurları en alt 9’uncu dereceden göreve başlıyor. 2021’de memuriyete başlayan bir kişinin, hesaplamaya göre, en fazla 9’uncu derece 2’nci kademede olması gerekiyordu. 6’ncı dereceye ulaşabilmek için yaklaşık dokuz yıl görev yapmak şart. Yani, Kanlıoğlu’nun normal şartlarda ancak 2030 yılına kadar bu dereceye ulaşması mümkün olabilirdi.
Bu nedenle dosyadaki derecelendirme, Kanlıoğlu’na dokuz yıllık memuriyet deneyimine sahip bir memurun haklarını kazandırmış oldu. Ayrıca, mevzuata göre daire başkanı olabilmek için en az beş yıl memuriyet geçmişi gerekiyor. Kanlıoğlu, yüksek lisansını Ekim 2018’de tamamladıktan hemen sonra memuriyete başlamış olsaydı bile, bu süre yine de dolmamış olacaktı.
Burhaneddin Kanlıoğlu’nun Serdivan Belediyesi’nden Boğaziçi Üniversitesi’ne uzanan kariyerindeki hızlı yükseliş dikkat çekiyor. Fakülte sekreterliğinden daire başkanlığına, oradan da genel sekreterliğe yapılan atamalar, atama belgelerindeki derece ve kademe çelişkileriyle birlikte tartışmaları güçlendiriyor. Kayyum rektörler döneminde sayısı hızla artan genel sekreter yardımcılığı pozisyonları da bu sürecin arka planını gösteriyor. Tüm bu gelişmeler, Boğaziçi Üniversitesi’nde son yıllarda yapılan atamaların kadrolaşma iddialarını güçlendiren bir yön taşıdığı izlenimini veriyor.
Editör: N. Cingirt
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.