İsrail donanması Sumud Filosu'na müdahale ediyor! Tüm teknelerin sinyali kesildi
İsrail donanması Sumud Filosu'na müdahale ediyor! Tüm teknelerin sinyali kesildi
1.10.202522:39
Haber Merkezi
23

İsrail donanması, Gazze'ye 65 mil mesafede bulunan 20 gemilik bir donanmayla Küresel Sumud Filosu'nun çevresini sardı. Filo'da Alma ile birlikte tüm teknelerin sinyali kesilip kamerası karartılırken, Filo'dan Muhammed Salih Dallı, "Rotamız Gazze, hakkınızı helal edin. Şu an İsrail askerleri yanımızda!" açıklamasını yaptı.

Gazze'ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan Küresel Sumud Filosu, kritik bir noktada İsrail ordusunun müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Gazze'ye yaklaşık 65 millik bir mesafeye ulaşan filonun etrafı, İsrail donanmasına ait yaklaşık 20 savaş gemisi tarafından sarıldı.

TÜM TEKNELERİN SİNYALİ KESİLDİ

Filo'nun ana gemisi olan Alma teknesi ile birlikte tüm teknelerin sinyali kesilerek kameralar karartıldı. Filoda yer alan Türk aktivist Samed Turan, öndeki gemilere İsrail'in müdahaleye başladığını ve teyakkuz halinde olduklarına dair bilgi verdi. Filo, gün boyunca İsrail'in "gözdağı taktikleriyle" ve artan İHA hareketliliğiyle geçen bir gecenin ardından ilerleyişini sürdürmüştü. Tamamen sivil donanmadan oluşan filoya hiçbir ülkenin donanması eşlik etmiyor.

AKTİVİSTTEN SON MESAJ: "HAKKINIZI HELAL EDİN"

Müdahalenin en sıcak anlarında, Sumud Filosu Adagio Yelkenlisi Yolcusu Muhammed Salih Dallı, kritik bir mesaj paylaştı. Dallı, "İsrail donanması arayarak rotamızı değiştirmemizi ve geri dönmemizi istemiş. Rotamız Gazze, hakkınızı helal edin. Şu an İsrail askerleri yanımızda!" ifadelerini kullandı. Bu mesaj, filonun kararlılığını ve müdahale anındaki durumu gözler önüne serdi.

FİLO'DAN ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Filistin’e insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Global Sumud Filosu kritik bir tehlikeyle karşı karşıya. Filo organizatörleri, 20’den fazla İsrail savaş gemisinin filoya hızla yaklaştığını ve gemilerdeki aktivistlerin “acil durum” ilan ettiğini duyurdu.

Gazze ablukasını kırmak amacıyla yola çıkan sivil yardım filosuna yönelik bu hareket, İsrail’in yeni bir müdahale hazırlığı olarak yorumlanıyor. Aktivistler, uluslararası kamuoyuna “derhal harekete geçin” çağrısında bulundu.

İtalya ve İspanya’nın geçtiğimiz günlerde güvenlik gerekçesiyle donanma desteğini geri çekmesiyle yalnız kalan Sumud filosu, Akdeniz’de tamamen sivil gemilerden oluşan bir şekilde yoluna devam ediyordu. Ancak son kuşatma haberi, filonun güvenliğiyle ilgili kaygıları en üst düzeye çıkardı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İspanya Dijital Dönüşüm Bakanı Oscar Lopez, filoya “tehlikeli sulara girmeme” çağrısı yapmış ve destek gemilerini geri çekmişti. Böylece filo, Gazze’ye doğru yolculuğunu uluslararası askeri koruma olmaksızın sürdürmek zorunda kalmıştı.

AKTİVİST AVİLA: ŞİDDETTEN UZAK DURACAĞIZ

Global Sumud Flotilla'dan aktivist Thiago Avila, gönderdiği bir sesli mesajda, gemilerin İsrail'in askeri ablukası olarak değerlendirdikleri bölgeye yaklaştığını bildirdi. Avila, bölgedeki askeri gemi yoğunluğunun İsrail'in önceden açıkladığı müdahale planlarıyla uyumlu olduğunu söyledi. Kuşatmayı kırma ve insani koridor oluşturma hedefiyle yola çıkan filonun, olası bir saldırı durumunda bile şiddetten uzak duracağı vurgulandı.


Editör: N. Cingirt
Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)
  • mustafa  acungil

    mustafa acungil

    4.08.2013 22:31

    ilgimi çeken bir konu acaba bana kitabı ödemeli gönderebilirmi teşekürler

Bursa'da planlı su kesintisi uygulanacak
Çevre - Ekoloji
1.10.2025
Bursa'da planlı su kesintisi uygulanacak