Çiğdem Toker: Türkiye, 'çıkar çatışması' kriterinin analizinde uygulamada 0 aldı
Çiğdem Toker: Türkiye, 'çıkar çatışması' kriterinin analizinde uygulamada 0 aldı
25.03.202609:17
Haber Merkezi
62

“Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlük – 2026 Görünümü” başlıklı raporda, ele alınan kriterlerin tamamında, mevzuat ile uygulama ayrı ayrı ölçüldü. Türkiye, “Çıkar Çatışması (Conflict of Interest) kriterinin analizinde uygulamada 0 (Sıfır) aldı.

OECD’den bu rapor için yapılan genel açıklamada, yolsuzlukla mücadele için ülkelerde daha fazla uygulamaya ihtiyaç olduğu vurgulandı. Yolsuzluktan kaynaklanan riskleri azaltmak amacıyla üye ülkelerin kurumlarını “reforme ettiği” ancak uygulamanın önemli bir zorluk olmayı sürdürdüğü belirtildi.  

Açıklamada, daha fazla eylemin gerektiği “kilit alan”ın adalet olduğu belirtildi.

Türkiye, çıkar çatışması düzenlemelerine ilişkin kriterlerin yüzde 56’sını, uygulamaya ilişkin kriterlerin ise yüzde 0’ını karşılıyor. Bu oranlar OECD ortalaması olan yüzde 80 ve yüzde 45 ile karşılaştırıldığında oldukça düşük.

Mal Beyanı Yönetmeliğine göre, Hükümet, Parlamento, Yüksek Mahkeme ve üst düzey kamu görevlilerinin, kamu görevine girişlerinde ve görev yenilemelerinde veya değişikliklerinde asgari olarak çıkar beyanı sunmaları gerekmektedir.

Çiğdem Toker’in yazısı


Editör: N. Cingirt
Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.