Melih ALTINOK
EMEP’e ve Levent Tüzel’e sempatim vardı. 2007’deki vekil adaylığını desteklemiştim. Hatta ta 2009’da, 2011 seçimlerindeki potansiyel adaylığı üzerine Taraf’ın Solaçık’ında şunları yazmıştım: “Meclis’te İzmir Milletvekili Levent Tüzel’le, İstanbul Milletvekili Baskın Oran’la temsil edilen bir DTP, kocaman bir sol parti olacaktır…” Bu muhabbetin nedeni, partisi EMEP’in Kürt sorunu ve başörtüsü gibi, bir özgürlükçü-demokrat solcuyu, ulusalcılardan ayırt etmenizi sağlayabilecek iki konudaki tutumuydu. 28 Şubat günlerinde, o zaman adı SİP olan TKP ve türevleri darbecilerin yanında konumlanırken, EMEP gençliğinden arkadaşlarımızla sağduyulu bir duruş sergilemiştik mesela. Keza parti olarak, Kürt sorununun çözümü noktasında da demokrat ve barışçı bir tutum izlediler. Tüzel’den ve dolaysıyla EMEP’ten ilk darbeyi, bugünkü çözüm sürecinin yolunu açan 12 Eylül referandumunda aldık. Türkiye solunun büyük kısmıyla birlikte “Hayırcı” cephede yer aldılar. O günden sonra kendisine ve partisine yaklaşımımı rölantiye aldım. Levent Tüzel’le ilk yüz yüze gelmemiz geçen 19 Mayıs’ta Canan Barlas’ın A Haber’deki programında oldu. Tüzel söze izleyicilerin ve bizlerin Milli Egemenlik ve…Bayramını kutlayarak başladı. Suriye semalarında Esad’ın sarayının üzerinden saygıyla geçip kuru bir anti emperyalizm güzellemesi yaptı. İnişte de sözü şeriat umacısına bağlayıverdi. Dondum ama kalmadım tabii.
Hafta sonundaki toplantıda, BDP içindeki Türk unsurlar öne çıkartılarak kurulan HDP’nin vitrininde yer alan Levent Bey, pazartesi yeniden söz aldı. Türkiyelilerin ve kendisini meclise taşıyan Kürtlerin gözünün içine bakarak tıpkı Ecevit gibi “haddimizi bildirdi.” Kadınlarının yarısından fazlası başörtülü olan, ancak tek birinin meclisinin kapısından giremediği, seçilip geleninse kovulduğu bir ülke bu ayıbından kurtulacakken CHP’den, İP’ten rol çaldı. Herhâlde yine kutlayacağı bayramın arifesinin heyecanıyla olsa gerek, Meclis’te başörtülü milletvekili bulunmasına karşı olduğunu açıkladı! Kendisine twitter’dan tepkiler yağınca ise “bırakaydın da dağınık kalaydı” dediğimiz o açıklamaları yaptı.
“Gerçekten demokratik ve laik bir ülkede inançlar ve dinî ritüellerin gereği özgürce kullanılır ve bu hiçbir problem yaratmaz” sözleriyle Türkiye henüz hazır değil dedi. “Birlik ve beraberliği en çok ihtiyaç duydukları şu günlere” denk gelen eleştirilerin sahiplerini iyi niyetli olmamakla itham etti. Bu arada İdris Baluken ve Sırrı Sakık gibi bazı BDP’li vekillerin CHP üzerinden de olsa Tüzel’in görüşlerini eleştirdiklerini de belirtelim. Kaldı ki BDP, bir süre önce başörtüsüne serbestlik için meclise önerge de vermişti. İşte günlerdir konuşulan ve daha çok konuşacağımız, egemen Kürt siyasal hareketinin Türkiye partisi olma hedefini de tam bu noktadan tartışmalıyız bence. Çelişkiler, kan uyuşmazlığı ve devrimci romantizmi. Devrim hayalini Kürt hareketinin kitlesel ve güvenli kollarında tatmin etmeye çalışan Türkiye solunun “tabansız” romantikleri, bu siyaseti tüm ülkede reel bir zemine yayabilir mi? Taşıma suyla siyaset değirmeni döner mi? Türkiye’nin en bilinçli ve politik seçmeni olan Kürtler, bir Gezi gazıyla masabaşında tasarlanan bu projenin vitrin aktörlerini ne kadar sırtında taşır? Çözüm sürecinin aktörü AK Parti, siyasi bir rakipten öte baş düşman olacak. Belediyesi daha dün bir konseri Kürtçe şarkı okunacak diye yasaklayan CHP ise ittifak kurulacak kurtarıcı… Bu paradigma artık tutar mı? Referandumdan da mı ders çıkartamadınız? Twitter'da bile “Türban siyasi bir simgeyse zaten Meclis'te olması çok doğal değil mi” (@salieri_)konsensüsüne varılmışken... Vakit barış için nakitken… Bu seçmen, çözüm sürecinin bileşeni koskoca siyasetin bir anda tahvil edildiği HDP’nin rijit solcularını demokratik siyasetin abecesine iknayla mı vakit kaybedecek? Yoksa “bizimki iki şive yapar, ortalığı toplar hatta aklınızı başınızdan alır” mı diyorsunuz yine? Hayvan terli.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA“Masada Milyonlar Var” 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazKılıçdaroğlu, Erdoğan’a hizmet etmeye hazır 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYZindanın kapıları açıldı ve muhalif lider serbest bırakıldı 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERÖzgür Özel CHP’de neyi değiştirdi? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Sahur Pilavı… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBu çağda harita böyle değişiyor 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasTrump niçin İran’ı vurdu? 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluSiyasi belirsizlik rüzgarıyla, ‘erken’ seçime doğru… 26.06.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019