Melih ALTINOK
Dün HDP ile ilgili iki haber kamuoyunun gündemindeydi. Birincisi, HDP Ankara İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Karataş parti genel merkezinde uğradığı bıçaklı saldırı sonrası ağır yaralandı. Bereket, hastaneye kaldırılan Karataş’ın durumu iyiye gidiyormuş. Saldırganın hemen yakalanması da iyi haber. Ancak saldırganın gerekçesi hakkında kesin bir bilgi basınla paylaşılmadı. HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, “AKP partimizi hedef gösterdi. HDP PM üyemiz Ahmet Karataş Ankara il binamızın önünde saldırıya uğradı. Boğazı kesildi. Durumu ağır” açıklamasını yaptı. Bazı yayın organlarında ise şu iddialar yer aldı: “Saldırganın il dışından geldiği ve partide kendisiyle ilgilenilmediği gerekçesiyle çıkan tartışma sonucu saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürüldü.” (Hürriyet)
Öncelikle Karataş’a ve HDP’ye geçmiş olsun. Gerekçe ne olursa olsun bu saldırıyı açıkça ve sert bir dille kınamak lazım. Dün gün içinde her kesimden Türkiyelinin tavrının bu yönde olduğunu gördüm.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da şunları söyledi: “Ben her şeyden önce bütün şiddet olaylarını açık bir şekilde kınadığım gibi bu şiddet olayını da kınıyorum. Hiçbir gerekçe herhangi bir siyasetçiye, vatandaşa yapılan bu saldırıyı mazur gösteremez.”
Demirtaş’ın protestoyla sınavı
Dün basında HDP ile ilgili ikinci haber de Habertürk’te yer aldı. Gazetenin haberine göre 7-8 ekim olayları sırasında oğlunun yaralandığını söyleyen bir vatandaş uçakta HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı protesto etti. Olaya Demirtaş’ın korumaları müdahale etti. Ardından protestocu, Demirtaş’ın talimatıyla polisler tarafından gözaltına alındı.
Vatandaşın siyasetçileri protesto etmesi elbette haktır. Ancak hayatları yakın tehlike altında olan siyasiler de bu protestoları tehdit olarak algıladıklarında yasal haklarını kullanabilirler. Ben Demirtaş’ın davranışının da bu hakkın kullanımı kapsamında olduğunu düşünüyorum.
Gelelim tutarlılığa
Yani asıl mevzua.
Rica ediyorum, bir düşünün, BDP yöneticisi Karataş’ın bıçaklı saldırıya uğramasını şimdi yaptığımız gibi kınamasaydık. Önce olaya gerekçe arasaydık. Söze 7-8 Ekim olaylarında hayatını kaybeden 40 vatandaşla başlasaydık nasıl olurdu? Evet tıpkı Hakkari’de 3 sivil gencin sokak ortasında katledilmesinin ardından HDP’nin yaptığı gibi “misillemedir” deseydik mesela. Üstelik de katillerin daha ne diyeceğini bile beklemeden…
Ya da daha önce başka partilerden siyasilerin protestolarda kendilerini ve yakınlarını tehdit altında hissedince polise başvurmasını “diktatörlük eğilimiyle” eş tuttuğunuzu düşünün. Bu durumda Demirtaş’ın bir protestocuyu gözaltına aldırmasını haklı bulmanızı nasıl izah ederdiniz?
Evet, cevapları gün gibi ortada olan sorular bunlar.
Şiddet bir sarmal ve kıyısında duran herkesi kör girdabına katma tehlikesini barındırıyor .
Ancak şiddet sarmalına kapılmamanın yolu sanıldığı kadar da zor değil. Tek yapmanız gereken şiddeti nereden ve kimden gelirse gelsin reddetmek; zamana ve yere göre kullanımına meşruiyet aramamak.
Geçmiş olsun.
Yazarlar
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019