Melih ALTINOK
ABD derin devletini, dünya medyasını ve küresel siyasetin doğruculuk cephesini karşısına almasına rağmen seçilen Donald Trump ocakta başkanlık koltuğuna oturuyor.
Ama herkesin kafasında aynı soru. ABD müesses nizamının açıkça "dışına" çıkacağını söyleyen Trump nasıl terbiye edilecek?
Bireyin iradesine duyduğu saygıyla övünen derin sistem, Gezivari sokak gösterileriyle mi yetinecek? Yoksa Trump'ın teslim olması için, ülkeyi terk edeceğini söyleyen ünlülerin "Hey dostum, Onun ağzını kırmak istiyorum" tiratlarından mı medet umacak?
Haklısınız, geçmişte kendi başkanını (Kennedy) öldürdüğü iddia edilen ABD derin devletinde oyun bitmez.
Dün, Trump'ın seçildiği gece ışıklarının sabaha kadar yandığı rivayet edilen Pentagon'un ağzından yapılan açıklamaları okurken daha ileri gidebileceklerini de düşünmeye başladım.
Hatırlayacaksınız Trump, başkanlığı döneminde ABD'nin NATO'daki rolünün, NATO ülkelerinin birliğe yapacağı ödemeye bağlı olacağını açıklamıştı. Özetle, ne kadar ekmek o kadar köfte demişti.
Ancak bu konuda Obama döneminde yapılan planlar yürürlükte. Washington'ın şubat ayında Avrupa'ya yeni bir tugay göndererek kıtadaki tugay sayısını üçe yükseltmesi öngörülüyor.
Bu çelişkiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcüsü Peter Cook aynen şunları söyledi.
"NATO müttefiklerimizle kararlaştırdığımız şekilde planlarımızı uyguluyoruz.
Sıradaki yöneticiler politika tercihlerini göreve başladıklarında söyleyecek.
Aynı anda yalnızca bir başkomutanımız vardır." Breh breh breh!
"Askerlerin sözcüsü" dikkatli ifadeler tercih etse de özetle diyor ki "Seçilmiş ABDbaşkanını değil, NATO'yu, komutanlarımızı ipleriz." Muhtıranın İngilizcesi neydi?
***
Ne yapsınlar ellerinde değil
Ne dersiniz, ABD'de şimdilik fısıltı halinde tartışılan ve kimi endişeli yurttaşların ölününmezarı beklediği gibi hasret duyduğu darbe yaşanır mı?
Yoksa "o iş," bir tek bizde mi olur sanıyorsunuz? ABD sistemi, demokrasiyi de el yordamıyla kotaran Ortadoğu ülkelerine ya da Latin Amerika'ya benzemez mi diyorsunuz?
Bu kadar emin olmayın derim. Hele hele, kapısından adım attığımız yeni çağda asla!
Kaldı ki yeryüzünde, insanlığın 2000 yıldır tartıştığı "muhafızların muhafızlığını kimyapacak" paradoksuna nihai çözüm bulabilmiş tek bir devlet bile yok.
Yani bir yerde ordu varsa ve orada hâlâ darbe olmamışsa, bunun tek bir nedeni vardır. Demek ki orduların CEO'ları olan generaller ikna edilememiş!
Çünkü silah varoluşu gereği suç üretir. Ve tıpkı Çehov'un tiyatro için dediği gibi, mutlaka patlar:
"Eğer birinci perde açıldığında duvarda bir tüfek asılı duruyorsa... Veya oyunculardanbirisinin belinde silah görülüyorsa... O tüfek patlamalı, o tabanca kullanılmalı.
Yoksa seyirci şaşırır." Sağ olsunlar, bildiğiniz üzere "silahlılar" da biz sivilleri hiç şaşırtmıyorlar zaten.
***
Buranın CNN'inden hallice
Hillary Clinton'un seçilmesi için gazeteciliği, televizyonculuğu ayaklar altına alıp manipülasyonun dibine vuran ABD'nin "resmi televizyonu" CNN yıkılmış durumda.
Seçim gecesinden beri adeta, endişeli ABD'lileri daha fazla nasıl karamsarlığa sürükleyip delirtiriz diye uğraşıyor. Eskinin o soğuk mesafeli moderatörleri gitmiş, yerlerine seyircilere psikoloğa gitmelerini tavsiye eden hisli Nevşin ablalar gelmiş.
"CNNgillerin" önerisini dinleyip psikoloğa gidecek seyircilere önerim, faturayı kanal yönetimine göndermeleri.
Çünkü burada da orada da insanları delirtenler onlardan başkası değil.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYADevlet, Komün ve Demokratik Sosyalizmin İnşası; Barış ve Demokratik Toplum Manifestosu... 14.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
2.06.2022
17.05.2021
11.05.2019
10.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
22.04.2019
17.04.2019
8.02.2019