Mahmut ÖVÜR
Henüz ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarının nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor ama olumlu sonuçlansa bile etkisi kolay kolay silinmeyecek. Hayatı, ekonomiyi nasıl etkilediğini yaşayarak görüyoruz.
Peki siyaseti nasıl etkiliyor ya da etkileyecek?
Böyle zamanlarda güçlü liderlere ihtiyaç duyulduğu çok açık. Türkiye bu açıdan şanslı; çünkü küresel ve bölgesel krizlerde ciddi rol oynayan, izlediği denge siyasetiyle görüşüne başvurulan Başkan Erdoğan gibi güçlü bir lidere sahip.
Savaşın kapıya dayanması bu gerçeğin önemini bir kez daha gösterdi. Başkan Erdoğan kamuoyu yoklamalarında lider olarak zaten hep öndeydi. Bugünlerde bu fark bir hayli açılmaya başladı. Aynı şey AK Parti için de geçerli. Yerel seçimlerde birinciliği CHP'ye kaptıran AK Parti, son birkaç ayda öne geçti.
Önümde Optimar Araştırma'nın Şubat 2026 Raporu var. 28 Şubat-14 Mart 2026 tarihleri arasında 81 ilde ve 2 bin kişiyle yapılan araştırmadaki ilk veri, partilerin oy oranıyla ilgili. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra öne çıkan 5 partinin oyları şöyle:
AK Parti yüzde 33.6, CHP yüzde 28.9, DEM Parti yüzde 10.8, İyi Parti yüzde 8.9, MHP yüzde 8.3...
AK PARTİ'YE DÖNÜŞ
Optimar'ın bu verilerini CHP'ye yakın iki araştırma şirketi de doğruluyor.
Önceki gün gazeteci Aytunç Erkin, Can Selçuki ile Prof. Tamer Bolat'ın yaptığı iki araştırmada öne çıkan eğilime yer verdi.
Umarım linç edilmez, Selçuki'nin "Daha önce iç ekonomik sıkıntılar nedeniyle kendilerini 'kararsız' sütununa park eden muhafazakâr ve milliyetçi seçmenler şimdi iktidar partisine, yani 'evlerine dönüyorlar'" tespiti CHP'lileri öfkelendirecek görünüyor. Hatta "Bunu söylemek sana mı kaldı?" derlerse hiç şaşırmam.
Selçuki o tespitini şöyle tamamlıyor:
"Mart anketimizdeki en dikkat çekici bulgu, AK Parti desteğindeki keskin artıştır. Bu değişim, temel olarak AK Parti'nin geleneksel tabanının kitlesel bir şekilde partisine geri dönmesinden kaynaklanmaktadır. Bu ay AK Parti, seçmen konsolidasyon oranında yaklaşık 8 puanlık dikkate değer bir artış elde ederek en son Haziran 2025'te görülen bir iç bütünlük seviyesine ulaştı."
TÜRKİYE'NİN BARIŞ ROLÜ
Dönelim Optimar Araştırma'nın sonuçlarına... O araştırmada bölgeyi sarsan ABD-İran savaşında Türkiye'nin tutumuna ilişkin sorular da var.
Türkiye, "barış için diplomatik temasta bulunmalı" diyenlerin oranı yüzde 48.6 ile ilk sırada. "Hiçbir şey yapmamalı" diyenlerin oranı yüzde 16,9, "İran'dan yana olmalı" diyenlerin oranı yüzde 11.4 ve "ABD ve İsrail'den yana olmalı" diyenlerin oranı ise yüzde 8...
Burada şaşırtıcı olan, bunca gerçek ortada dururken hâlâ ABD'den yana tavır alanların oranının yüzde 8 olması.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
ABD ve siyonist İsrail'in İran saldırısı şu gerçeği de açıkça ortaya koydu. Gelmekte olan tehlikeyi gören Başkan Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin doğru zamanda, doğru bir adım atarak "Terörsüz Türkiye" hamlesini başlatmalarının ne kadar önemli olduğunu.
Son araştırmada terörsüz Türkiye'ye verilen destek yüzde 40'larda görünüyor. Oysa gerçekte toplumun ezici çoğunluğu, Suriye ve Kandil'de PKK'nın kendini feshetmesinin ve yüzünü Ankara'ya dönmesinin siyonist İsrail'in kirli oyununu bozduğunun farkında. Üstelik bu proje İran'a yönelik küresel kumpası da etkisiz kıldı. Bu yüzden terörsüz Türkiye hamlesi sadece Türkiye için değil, bölge için de tarihi bir adım... Kıymeti gelecek yıllarda çok daha iyi anlaşılacak.
Yazarlar
-
Mücahit BİLİCİİslam ve düşüncede yerlilik 29.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZOsman Kavala 3070 gündür haksız yere hapiste yeter bu zulüm... 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENSAMER raporu ve saha 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanErdoğan’ın umudu: Türkler bu sefer de bayrağın altında toplanır mı? 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUDezenformasyon felaketi 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluFarklı görüşler en çok böyle zamanlarda gerekli 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mahmut ÖVÜRCHP’ye yakın araştırma şirketinden sürpriz sonuç 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUROrtadoğu’nun (an itibarıyla) en güvenli ülkesinde dört gün… 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKÇözüm süreci: Suriye’de hareket var, Türkiye’de söz çok icraat az 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRİşte Şişli'nin bir gecede silinen tapuları 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezTrump'ın Manipülasyon Çabaları 28.03.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAK Parti yolsuzlukların araştırılmasını istemedi 27.03.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden mutsuzuz? 27.03.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolEy Trump! 27.03.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKaranlık Akademi: Üniversiteler Nasıl Ölür? 27.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORURusya neden ortada görünmüyor, Putin neden sessiz? 27.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERFransız seçmenin mesajları 27.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTAN12 Yıl Önceki O Açıklama: “Önce Hukuk” 25.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur Akgünİran Savaşının bitme umudu… 25.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYANewroz’un Diriliş Ruhuyla; Demokratik İnşa ve Özgürlük Zamanı... 25.03.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRKeşke Türkiye Riyad’daki o masaya hiç oturmasaydı… 24.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANHabermas’ı Türkiye’yle okumak... 24.03.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİsrail ile savaşacağız derken… 24.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİYargıya kim haber verecek bunları? 24.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYSavaşın Yeni Evresi: NATO Savaşa Dahil Oluyor mu 24.03.2026 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNMesele slogan atmak değil, sahada doğru yerde durmak! 24.03.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
8.09.2020
6.08.2020
28.05.2019
6.05.2019
3.05.2019
2.05.2019
28.04.2019
21.04.2019
19.04.2019
18.04.2019