Ömer F. Gergerlioğlu
Zana’nın çıkışını önemli bulmak zorundayız. Zira tıkanan bir süreç var ve önemli isimlerin bir şeyler yapması gerekiyor. Zana’nın çıkışı ve ardından gelen başbakanla görüşmesinden çok önemli bir şeyler çıkmadığını düşünenler için aceleci olunmaması gerektiğini söyleyeceğim.
Leyla Zana herkesin bildiği gibi Kürt sorunu konusunda çok önemli bir isim. Yılların getirdiği kendi cephesindeki yoğun çabaları, hapis hayatı ile büyük bir birikim sahibi. Sadece kendi cephesinden slogan atmakla bu işlerin çözülmeyeceğini görerek başbakana bir barış eli uzattı. Bu el ise sıcak bir şekilde karşılandı.
“Zana’nın getirdiği teklifleri, BDP’nin yıllardır tekrar ettiği talepler zaten PKK ‘da desteklemiyor, boş bir çaba ” diye önemsizleştirmeye çalışmak sorumlu bir tavır değil. Zana olayın tıkandığı anda bir şekilde sorumluluk almak istemiş ve sonunda kendi karizması çizilse bile bu konuda kararlılık gösterecek bir imaj veriyor. Yılların getirdiği çözümsüzlük süreçlerinin boş sloganlarla devam ettirilmesindense bir adım atmak, bir el uzatmanın neresi kötü. Zana yıllardır devam eden çözümsüzlük ve akan kan karşısında vicdan sızlaması hissediyor sanırım. Yılların yorgunluğu ile insiyatif almanın gerektiğine inandığını hissediyorum.
Zana’nın adımını tüm kesimlerin desteklemesi gerekir. Kürt sorunu gibi içinden çıkılması çok zor bir konuda adım atan herkese iyi niyetle yaklaşmak zorundayız. Barış her zaman kolay değildir, ama barışa da mecburuz. Zana ‘nın görüşmesi belki uzun yıllar sürecek barış hamlesinin durağanlaşmasından sonra başlatılacak ikinci hamledir. Sert çıkan BDP’nin görüşme sonrası vitesi küçültmesi önemli bir olaydır. Temennimiz sorumluluk sahibi herkesin bu süreçte olumlu adımları cesaretlendirmesidir.
Bu ülkede barış adımlarına en çok toplumun zayıf kesimlerinin ihtiyacı var. Madden zafiyet içindeki ailelerin çocukları çoğunlukla ölüyor çünkü. Ölen askerlerin ardından “unutmayacağız, unutturmayacağız” nutukları atanların canının yandığı yok ve sonuçta ölenler kendi yakınları için derin bir acı olarak kalıyor.
Leyla Zana’nın “Barışın önünü açmak için kaç kuşak, kaç ölüm daha bekleyeceğiz” diyen çığlığını duymak, anlamak yürekten hissetmek gerekir. Hükümetin ümit vaad eden girişimlerinden sonra Habur ve Oslo fiyaskolarından sonra önemli bir muhataptan adım atılmasının şansını yitirmeyiz inşallah.
Not: 15 günlük umre ziyaretimi yapmak üzere Suudi Arabistan’a gideceğim inşallah. Bu süre arasında bana müsaade. Tüm okuyucularımdan, kardeşlerimden helallik diliyorum. Benden yana hakkım herkese helal olsun. İnşaallah umre dönüşü buluşmak üzere Allahaısmarladık.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRT“Birden dursun istersin seneler olunca mazi. Öyle bir geçer zaman ki…” 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUİrfan Fidan’dan Akın Gürlek’e… 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeni gelen bakanlara “Hoşgeldiniz” yazısı… 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRVe siyasallaşan yargıda yeni eşik 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZGüvenlik paradigması çağında Kürt Meselesi: Yeni statüko ve arayışlar 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAÖzgür Önderlik – Özgür Rojava – Jin, Jiyan, Azadî... 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYine yolsuzluk sorunu 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANDemirel’in köprüsünü sattırmam… Özal’ın köprüsünü sattırmam… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanEvrensel hukuk ilkesini rafa kaldırdığınızda neler olur? 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları





























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
26.08.2020
26.08.2020
9.02.2018
5.02.2018
3.02.2018
25.06.2018
23.06.2018
18.06.2018
12.06.2018
11.06.2018