Cevdet AŞKIN
PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, devletle bazı görüşmelerin 3 gün sürdüğünü söyledi. Öcalan tarafından hazırlanan 3 protokolü devlet yetkililerinin 10 Mayıs'ta Kandil'e getirdiğini ileri süren Karayılan, "İmralı ile müzakereler sürmeli" mesajını verdi.
KUZEY IRAK GÜNCESİ
Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?
26 EKİM 2011 SAAT:18.00
ANKARA
Irak sınırında Şırnak’tan Hakkâri’ye kadar uzanan kesimde Kuzey Irak’tan geçişlerin engellenmesine dönük yapılan 11 barajdan ikisi tamamlandı. DHA’nın dünkü haberine göre Şırnak sınırları içinde kalan Şırnak ve Silopi barajlarında yıl sonuna kadar su tutulacak. Bu barajlar Haftanin kampından gelen PKK’lıların Türkiye’ye girişini engelleyecek. Hakkâri sınırları içinde 4, Şırnak sınırları içinde 5 barajın bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
ABD
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Alexander Vershbow’un olduğu bir heyetin ikili temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gittiğini söyledi. AA’nın dünkü haberine göre Nuland, heyetin Türkiye ile ABD arasında terörle mücadelede işbirliğinin nasıl güçlendirileceğini ele alacağını ifade etti.
KUZEY IRAK
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan halkının referandum yoluyla bağımsızlık istemesi halinde koşullar ne olursa olsun destek vereceklerini söyledi. Alarabiya internet sitesine demeç veren Barzani, Türkiye ve İran’daki Kürtlere, mücadelelerini barışçıl yöntemlerle sürdürmeleri çağrısı yaptı. Barzani, Suriye Kürtleri ile her yönüyle dayanışma içinde olduklarını söyledi.
PKK
PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, örgütün yaptığı görüşmelerde sadece MİT görevlilerinin değil hükümet yetkililerinin de olduğunu, bazı toplantıların 3 gün sürdüğünü ileri sürdü. Fırat Haber Ajansı’nın Roj TV’ye dayanarak dün verdiği haberde Karayılan, Öcalan tarafından 2’şer sayfa el yazısıyla kaleme alınan 3 protokolün 10 Mayıs’ta devlet yetkilileri tarafından kendilerine getirildiğini, bunun üzerine bir toplantı yaptıklarını ve protokolleri onaylayarak yetkililere verdiklerini söyledi. Karayılan protokolleri hükümetin onaylamadığını ifade etti.
Karayılan, Çukurca saldırısında 7 kayıplarının olduğunu, Kazan Vadisi’nde ise küçük çaplı bazı çatışmaların yaşandığını ve kayıplarının olmadığını ileri sürerek “Ancak öyle kayıplarımızın yüksek olduğu boyutta hiçbir zaman bir çatışma yaşanmadı” diye konuştu.
17 Ağustos’tan beri yürütülen hava harekâtlarında toplam 20 kayıplarının olduğunu söyleyen Karayılan, “Biz sorunun demokratik yollardan, diyalogla çözülmesini istiyoruz. Bunun için İmralı’da müzakerelerin sürmesi gerekiyor” dedi.
PKK’nın askeri kanadı HPG, 25 Ekim günü Türk ordusunun Kuzey Irak’ta Ore ve çevresine 3 koldan girdiğini, daha sonra geri çekildiğini ileri sürdü. Yapılan açıklamada giren birliklere saldırı düzenlendiği, çıkan çatışmanın ardından bölgenin Kobra helikopterler, havan ve obüs toplarıyla vurulduğu kaydedildi.
GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
ABD heyetinin gelişi, Ankara’nın özellikle Çukurca saldırısının ardından istihbarat desteğinin daha etkin hale getirilmesi talebine karşılık geliyor ve muhtemelen Predator’ların devreye girmesi konusunun da masada olacağını hissettiriyor.
HPG’nin açıklaması TSK’nın Kuzey Irak’a girdiğine dair önceki gün ajanslar tarafından geçilen haberlere ilişkin 26 Ekim tarihli “TSK’dan Haftanin’e ‘yoklama’” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde yapılan tespiti teyit ediyor, yani TSK’nın küçük çaplı girişlerle zemin yokladığını ve PKK’yı tepki vermeye zorladığını gösteriyor.
Karayılan’ın sözleri Ankara-PKK görüşmelerinin aslında önemli bir eşiğin atlanması anlamına geldiğini teyit ediyor. Devlet örgütle çetin müzakereler yürütüyor ve sonunda Öcalan tarafından kendi pozisyonlarını gösteren 3 belge hazırlanıyor. Bu belgeleri yine devlet yetkilileri Kandil’e götürüyor ve onay aldıktan sonra Ankara’ya hükümete sunuyor.
Çukurca saldırısı ve TSK’nın karşı harekâtından hemen sonra kamuoyunda genel olarak bilinen bu sürecin ‘3 günlük görüşmeler’ ayrıntısıyla yeniden dile getirilmesi, kış aylarında yeni bir müzakere sürecine zemin hazırlandığını düşündürüyor.
Çünkü Çukurca saldırısıyla güç gösterisi yapan örgütün, kış koşullarını da hesaba katarak saldırı modunda devam etmeyi gereksiz bulması ve TSK’nın karşı harekâtının tamamlanmasına bağlı olarak yeniden ‘eylemsizlik’ pozisyonuna geçmenin koşullarını araması şaşırtıcı görünmüyor.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRMHP’nin yeni anayasa hamlesi, köklü bir rejim düzenlemesini mi işaret ediyor? CHP ne yapmalı? 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBaas’tan ve İslamcılıktan Sonra 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÖzgür Özel’in İmtihanı 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasetin (ve biraz da ceplerin) finansmanı, yasalar, AKP ve CHP 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBOŞ UMUT, SONU HÜSRAN 12.06.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolHer 4 liranın 3’ü faize! 11.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAKP ahlâkî üstünlük mü kazandı? 10.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBarış süreci için en büyük tehlike nasıl Türkiye’nin iç barışının bozulması oldu? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi Egilmezİnsanlar Olmayan Parasını Nerelere Harcıyor? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçEşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBir anayasa inşa süreci deneyimi: Yeni Anayasa Platformu (YAP) 4.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
7.05.2012
2.05.2012
24.04.2012
17.04.2012
27.03.2012
21.03.2012
19.03.2012
14.03.2012
7.03.2012
15.02.2012