Hilâl KAPLAN
Ak Parti, 13 yıldır iktidar olan parti olmasına rağmen, risk alarak kadrolarını yenileme yolunu seçti. Üç dönem kuralına takılan ve önemli kısmı kuruculardan oluşan, kimisi bakanlık yapmış 76 kişi bu dönem vekil olamayacak.
Tekrar aday olmayanlarla beraber 175 eski vekil, Ak Parti meclis kadrolarında yer almayacak.
Türk siyasî standartlarında radikal gibi görünen bu karar, belli bir tecrübe birikiminden mahrum olmayı beraberinde getirse de, genç ve yeni isimlere yol açılması, insan yetiştirmenin sağlanması ve siyasete dinamizm getirmesi anlamında bir kazanımdır.
Ne var ki, üç dönem gibi çetrefil bir kuralı bile sorunsuzca uygulamış bir parti söz konusu olmasına rağmen, içeriğinden çok listeleri kimin hazırladığı tartışılıyor.
Açıkçası Ak Parti listelerine bakınca, istisnalar hariç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın listeleri tamamen Başbakan Davutoğlu'nun inisiyatifine bıraktığını görmek mümkün.
Bu da geçmiş bazı hadiselerin 'güven bağı koptu' gibi aşırı okumalara tabi tutulmasını da, Erdoğan'ın otoriterleştiği veya 'tek adam'laştığı iddialarını da bir kez daha çöpe yolluyor.
Başbakan'ın dünkü açıklamasının en dikkat çekici bölümü kuşkusuz "Cumhurbaşkanımızın yanında olmayan benim de yanımda olmasın" cümlesiydi. Böylelikle, "Erdoğan'ın listesi vs Davutoğlu'nun listesi" diye iki şahsiyet arasında çatlak olduğu izlenimi oluşturmaya çalışanlara net bir mesaj verilmiş oldu.
Aslına bakarsanız doğal olan da, pragmatik olan da, sürece uygun olan da bu güvene dayalı işbirliği zaten.
Doğal olan bu, zira Davutoğlu, kendisine tevdi edilen görevin sorumlulukları gereği meclisteki grup aritmetiğine ve sosyolojisine en hâkim isim olmalı. Çünkü şayet bu kritik süreç içinde herhangi bir örgütlü 'fire' ortaya çıkarsa, gözlerin ilk kendisine çevrileceği malum.
Dolayısıyla sorumluluk kimdeyse, yetki de onda olmalı.
Pragmatik olan bu, zira Başbakan Davutoğlu'nun önünde zor ve önemli bir görev var. Soru şu: On üç yıldır iktidarda olan bir partiyi sandığa taşırken, halkı mitinglere de sandığa da gelmeye nasıl motive edersin? Açıkçası, bu on üç yıl boyunca vesayet odaklarıyla dişe diş mücadele ederek âdeta mitleşmiş bir kurucu lider varken, ondan bağımsız bu motivasyonu sağlamak imkânsız.
Sürece uygun olan da bu, zira yine dün Başbakan'ın dediği gibi her defasında farklı bir vesayet üreten parlamenter sistemle yol almak mümkün değil. Davutoğlu, hem partisini hem de ülkeyi yeni sisteme taşıyan kişi olacak.
Şu sözleri de, ülke menfaatini nefsinden yükseğe koyamayanlara örnek teşkil ediyor:
"Türkiye'nin şu anda bu sistemi yenileme ihtiyacı var. 'Başbakanım' diye, 'Bu koltuğu koruyacağım' diye bu ihtiyacı göz ardı etmem. Ama başbakanlık görevini yaparken de bu görevi ne şekilde illetli kılacak olan, zayıflatacak hiçbir açıklamaya ya da tavra müsamaha göstermem."
Parti listelerini inşallah sonraki yazıda değerlendireceğim.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2019
27.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
24.04.2019
16.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
8.02.2019