Hilâl KAPLAN
Kuruluşundan itibaren meclis çoğunluğunun kararı ile geçirilmiş veyahut serbest ve adil biçimde halkoyuna sunulup tescil edilmiş sivil bir anayasamız yok. Yeni anayasa olmaması demek, 90 yıldır sistemin iliğine işlemiş olan vesayetçi yapının hâlen ayakta olması demek. On üç yıldır kazanılmış olan hiçbir hakkımızın kalıcı hale getirilmemiş olması demek. Yarın siyasî iktidar değişse ve Danıştay veya Yargıtay gibi kurumlardan başörtüsü veya gayrimüslim vakıfları veya eski yer isimlerinin iadesi ya da anadilde savunma hakkı ile ilgili aleyhte bir karar çıksa, şu anda çoğumuzun kanıksadığı bu haklar kısa sürede buhar olup havaya karışabilir. Yeni anayasa bu yüzden de elzem.
Ak Parti, 2007'deki seçimler öncesinde muktedir değildi. 2007'de artan biçimde muktedir oldu ve en son Gülenci bürokratik oligarşiyi de tarihin çöp sepetine atmaya karar verip halk desteğiyle ayakta kalınca büyük ölçüde muktedirleşti. İşte o ilk adımın atıldığı 2007'den itibaren yeni anayasayı yapmaya uğraşan bir parti söz konusu.
İlkin Ergun Özbudun liderliğinde bir hukukçular kuruluna görev tevdi edildi. Fakat daha sonra açıklandığı üzere çeşitli vasıtalar aracılığıyla darbe tehditleri alındı. Nitekim, anayasa çalışmasının nihayete erdiği yıl, başörtüsü meselesi bahane edilerek kapatma davası açıldı. Bu girişim rafa kaldırılmak zorunda kaldı. Ak Parti Kemalist vesayetle mücadeleyi yükseltti.
2011 seçimlerinden hemen sonra ise kollar sıvandı. Anayasa uzlaşma komisyonu, oy oranlarına göre değil, her partiden eşit üye alınacak şekilde tasarlandı. Adil değil, fazla uzlaşmacı bir tavırdı. Muhalefet bunu kendi yararına göre kullandı. Sık sık komisyonu kilitledi, maddelerin çoğu tamamlanamadı. Üstelik bunlar olurken, her partiye eşit sandalye sağlayan Ak Parti baskıcı olmakla, vs. suçlandı. Sonunda anayasa taslakları bitti ve her parti kendi taslağını meclise sundu. Bir ay sonra Gezi kalkışması patladı. Hem çözüm sürecinin yolunda gitmesi, hem yeni anayasa istenci hem de ekonomik kalkınmanın en tepeyi bulması bu ülkeye fazlaydı, gereği yapıldı!
İşte bu süreçlerden geçip bugüne geldik. Seçilecek olan meclis, yeni anayasa amacını nihayete erdirmeye talip. New York Times'dan The Economist'e kadar aynı çevrelerin harekete geçmesi, kâh Demirtaş'ı parlatmaları kâh Gülencileri ve Doğan Medya'yı savunmaları bundan. Yeni ve sivil bir anayasanın ülkenin sistemini, vesayete kapatacak şekilde ve dolayısıyla dış kontrole karşı olacak biçimde dönüştüreceğinin farkında olanlar buna izin vermek istemeyeceklerdir. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan, vesayetçi yazarlardan paralel savcılara kadar pek çok kesim tarafından, Ak Parti zayıfladığı takdirde, akıbetinin merhum Menderes gibi olmasıyla tehdit ediliyor.
Belki ilk seçimde sandıklara koşup Menderes'in vârisi gördüğü partiyi ihya etmiş büyüklerimiz ama Menderes darağacına yürürken bir şişe bile kırmamış, on kişi toplanıp ses bile çıkarılmamış. Biz de sandığa gitmeye üşeneceğiz, öyle mi?
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2019
27.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
24.04.2019
16.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
8.02.2019