Hüseyin GÜLERCE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AK Parti’ye karşı en organize hareket, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yapıldı. HDP heyeti, ABD’den döndükten sonra 7 Haziran seçimlerine parti olarak katılacakları açıklandı. AB’den gelen çağrılar da o istikametteydi. İçeride 28 Şubat medyası, yeni bir görev almış gibi HDP’yi, “Türkiye’nin partisi” ilan etti, Selahattin Demirtaş’ı da, “ufuktan güneş gibi doğan yeni lider” olarak selamladı.
Ve olmaz denilen oldu. AK Parti’nin 13 yıllık tek başına iktidar dönemi sona erdi. AK Parti 7 Haziran’da yüzde 40.87 oranında oy aldı, 258 milletvekili çıkardı.
Evet, şaka değil, 7 Haziran’da AK Parti’nin tek başına iktidar dönemi bitti. (Hatta 63. Hükümete-seçim hükümeti- HDP bakan verdi) Çabuk unutuyoruz, hatırlatayım.
Pensilvanya hemen devreye girdi. F. Gülen’in talimatıyla Zaman gazetesi ve Samanyolu Televizyon Grubu 8 Haziran’da, “CHP-MHP-HDP” restorasyon hükümeti kurulmalı” çağrısı yaptı. Restorasyondan kast ettikleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ ile ilgili mücadelesinin bitirilmesiydi.
Devlet Bahçeli derhal bu oyunu bozdu. HDP ile asla ortak hükümet kurmayacaklarını sert bir dille açıkladı. Pensilvanya, “o zaman CHP-HDP azınlık hükümeti kurulsun, MHP dışarıdan destek versin” diye üsteledi. Bahçeli yine sert bir itiraz ile o kapıyı kapattı.
Ama şimdi anlıyoruz, asıl hedef AK Parti-CHP hükümeti kurdurmaktı. Ölümü gösterip sıtmaya razı etme stratejisi güdülmüştü. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve AK Parti’yi bitirmenin asıl yolu, AK Parti-CHP koalisyonuydu.
Yine şimdi anlıyoruz ki, Batı ekseni (ABD ve AB) bu konuda AK Parti içinden etkili isimleri, şeytanın sağdan yaklaşması gibi ikna etmişti. Erdoğan’ın diktatörlüğe gittiğini, “uyumlu” isimlerle AK Parti ile yola devam edeceklerini fısıldadılar. AK Parti içinden ısrarla CHP ile koalisyonu savunan isimler çıktı. Başbakan Davutoğlu da öyle bir temayül gösterdi. (Referandum öncesinde kimseyi kırmamak için isimlere, Erdoğan’a yapılan vefasızlıklara, detaylara girip “evet”i gölgelemek istemiyorum.)
AK Parti-CHP hükümeti kurulması an meselesiydi. Orada Erdoğan’ın 12 Ağustos 2015’teki çıkışı duyuldu: AK Parti intihar eder…
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na mesaj vererek, “Sayın Başbakan şu anda hükümeti kurma görüşmelerini, ana muhalefet partisiyle devam ettiriyor. Koalisyon için tabii kendisi ve partisinin ilkeleriyle de karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hâli yoktur” dedi.
Sayın Erdoğan bu çıkışıyla inisiyatif alarak oyunu bozdu. Çünkü oyun büyüktü. CHP’li bir hükümette Erdoğan Beştepe’ye hapsedilecek. AK Parti kendi lideriyle çatışmaya itilecek ve parçalanma sürecine girilecekti. (Bu oyun rahmetli Turgut Özal’a oynandı. Özal Çankaya’ya hapsedildi ve Anavatan Partisi bitirildi.)
Erdoğan ülkeyi sahili selamete götürdü. 1 Kasım seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi, yüzde 49.48 ile 317 milletvekili çıkararak yeniden tek başına iktidar oldu.
Referandumda “evet” için en büyük ders, 7 Haziran-1 Kasım seçim sürecidir. Türkiye artık Meclis içinde, hükümetleri ile istikrar ve huzurla oynanmasına fırsat vermemelidir. Seçim sonuçları, milletin iktidar vermediklerini yönetime taşımanın vasıtası yapılamamalıdır…
Referandumda “evet” bunu sağlayacaktır. Çünkü hükümet artık Meclis içinden değil, sandıkta seçimle belirlenecektir. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacaktır. Cumhurbaşkanını seçerek, onun kuracağı yeni hükümeti de seçmiş olacağız. Ayak bağlarından ve çelmelerden kurtulan Türkiye artık ileriye, hep ileriye bakacaktır.
Yazarlar
-
Berat ÖZİPEKÜslup sorundan daha derin 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇEREmeklinin gözü Anayasa Mahkemesi’nde 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciYaşanacaklara dair olası senaryolar 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANBabamın hasta yatağında bana son sözleri: Kötü günler geliyor kendini koru 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANAksiyon müfettişliği 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
İBRAHİM Ö. KABOĞLUSiyasal sorumluluk -1: Kaldırılması 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRGülme ihtiyacı artıyor, gülme cesareti azalıyor: Toplumsal baskılar mizahın kamusal alanı daralttı m 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞEşit yurttaşlık, hukuk üretememe, Tanzimat ve AB 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
9.05.2019
2.05.2019
18.04.2019
11.04.2019
4.02.2019
28.03.2019
14.03.2019
9.02.2019
9.02.2019
1.02.2019