Aydın Ünal
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Kosova istihbaratıyla işbirliği yaparak başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. FETÖ’nün geçmişte Türkiye’de çeşitli suçlara karışmış ve şu anda da Balkan yapılanmasına liderlik yapan 6 önemli ismi Kosova’da çok hızlı bir şekilde gözaltına alındılar, Türk yetkililere teslim edildiler ve özel bir uçakla Türkiye’ye getirilip yargı önüne çıkarıldılar.
FETÖ, Türkiye’den çıkarıldıktan sonra başta ABD, Arnavutluk, Kosova, Güney Afrika Cumhuriyeti olmak üzere kendisine yeni merkezler edindi ve faaliyetlerini bu ülkelerde serbestçe sürdürüyor.
Türkiye ile Kosova arasındaki ilişki öyle sıradan bir ilişki değil. Aradaki ilişki, tarih, kültür ve Kosova’daki Türklerden de ibaret değil. Türkiye, tıpkı Bosna-Hersek gibi, halkı Müslüman olan Kosova’ya da bir “ağabey” hassasiyetiyle sahip çıktı, Sırp saldırısına karşı Kosova’ya her türlü yardımı yaptı. Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye oldu. Bağımsızlık sonrası Kosova’nın yeniden inşasında Türkiye aktif görev üstlendi ve Kosova’ya en fazla uluslararası yardımı Türkiye verdi. Türk yatırımcılar şu anda Kosova’da büyük işler yapıyorlar. Kosova, ithalatının büyük kısmını Türkiye’den gerçekleştiriyor. Uluslararası arenada Kosova’nın en samimi dostu ve destekçisi de kuşkusuz Türkiye.
FETÖ’nün “Gülistan” ve “Atmosfer” adını verdiği iki sözde eğitim kurumu, çok sayıda okulda Kosovalı öğrencileri zehirliyor. Balkan ülkelerinden toplanan himmet adı altındaki haraç da Kosova’dan yönetiliyor ve terör örgütünü finanse ediyor.
Tarihi, kültürel, insani, iktisadi, askeri ve siyasi bu kadar yakınlığa rağmen FETÖ nasıl oluyor da Kosova’yı merkez edinebiliyor? Türkiye’de kanlı bir darbe teşebbüsü gerçekleştirmiş bu tehlikeli örgüt nasıl oluyor da Kosova’da elini kolunu sallayarak dolaşabiliyor?
Bu soruların cevabı, Kosova’nın ABD ile ilişkilerinde saklı.
1999 yılında ABD, Balkanlar’da yeni bir Bosna faciası yaşanmaması, ama en çok da Rusya’nın Balkanlar’da nüfuzunun frenlenmesi için NATO’yu harekete geçirerek Sırbistan’a müdahale etti. Kosova’nın işgal edilmesini önleyen ABD ülkenin bağımsızlığını da destekledi. Bunun karşılığında da ABD Kosova’da Avrupa’daki en büyük askeri üssünü kurdu.
ABD’nin ülke üzerindeki ağır etkisi, Kosova’yı doğal olarak FETÖ için yaşanabilir bir merkez haline getirdi. ABD merkezli bir terör örgütü olan FETÖ, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, Kosova’da da ABD tarafından, ABD Büyükelçileri tarafından korunuyor ve kollanıyor.
ABD’nin Kosova’daki Büyükelçisinin, hiç üzerine vazife olmadığı halde, 6 teröristin yakalanması ve Türkiye’ye iade edilmesi konusunda FETÖ yanlısı açıklama yapması hiç şaşırtıcı değil.
Benzer bir sorunu Afganistan’la yaşıyoruz. Türkiye Afganistan ilişkilerinin boyutunu hatırlatmaya bile gerek yok. Afganistan’ın dünyadaki en yakın, en samimi dostu, hatta kardeşi Türkiye. Afganistan’a hem maddi, hem manevi en büyük yardımı yapan, en büyük destekleri sağlayan ülke de Türkiye. Buna rağmen, FETÖ okulları Afganistan’da hala kapatılmış değil. Afganistanlı bir siyasetçi, Türkiye’nin taleplerine rağmen FETÖ okullarının kapatılamıyor olmasını bana fısıltıyla “ABD baskı yapıyor” diyerek açıklamıştı.
ABD, Afrin’de, Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD terör örgütünü açıktan desteklerken, aynı zamanda etkili olduğu ülkelerde de FETÖ’yü destekliyor, FETÖ’nün faaliyetlerini serbestçe yapabilmesi için gerekli girişimlerde bulunuyor.
ABD’nin Afrin’de PKK’ya desteği nasıl işe yaramadıysa Kosova’da FETÖ’ye desteği de işe yaramadı. Türkiye, kendisini tehdit eden terör örgütlerini, arkalarında kim olursa olsun bitirmekte kararlı.
MİT’in Kosova’daki operasyonu sadece Türkiye’nin nasıl büyük bir devlet haline geldiğini göstermekle kalmıyor; aynı zamanda Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığını da ortaya koyuyor.
Bu aşamadan sonra, PKK terör örgütü, ne Irak’ta, ne Suriye’de, ne de faaliyet gösterdiği AB ülkelerinde rahat hareket edemeyecek.
Bu aşamadan sonra, Fetullahçı Terör Örgütü ve onun teröristleri de dünyanın hiçbir ülkesinde “emniyette” olmayacaklar; MİT başta olmak üzere Türkiye’nin güçlü kurumları teröristleri yakalayıp yargıya teslim etmek için her bir teröristi adım adım izliyor ve izleyecek.
Bu yeni sürecin, Kosova gibi, Afganistan gibi ülkeler için ciddi bir dostluk, kardeşlik, dayanışma sınavı olacağı görülüyor. Bakalım FETÖ’yü bağrına basan ülkeler bundan sonra neyi tercih edecekler. Türkiye’nin dostluğunu ve milletin hayır duasını mı, yoksa ABD’yi mi?
Türkiye’nin dostluğu çok değerlidir. ABD ise bugün beslediği terör örgütlerini yarın o ülkelerin başına bela eder.
Bunun da yeterince örneği var.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA2026’ya Girerken; Barış, Demokratik Toplum ve Enternasyonal Özgürlük Yürüyüşü... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünGemini’ye göre 2026’da Türkiye… 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİVicdansız senenin kelimesi dijital vicdanmış 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKara bir yıl 2025 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciOkudukça yoksullaşan bir ülkeyiz 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBölücüler ve Ülkücüler 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktan2026’da deliler çağına karşı bir umut ışığı yanar mı? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKErken Cumhuriyet dönemi eleştirileri: Revizyonizm mi, Türk usülü “woke” mu? 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURHavf ve reca arasında yeni bir yıla... 31.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAfrika Boynuzu’ndaki oyun: İsrail kime şah çekti? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTürkiye’ye özgü sürecin muhasebesi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBarış Akademisyenleri'nin göreve iadesine istinaf engeli: Daire, Danıştay kararına direndi 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU2026: Beklentiler, beklentiler… 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENNasıl anılmak isterdiniz? 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÇözüm için mücadele demokrasi için mücadeledir 30.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'de davaların portresine kısa bir bakış: Hâlâ en güçlü ortak talep neden adalet? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLeyla Zana ve Gözde Şeker ne yaptı? 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRUyuşturucu dosyasındaki sürpriz isim! "Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile…" 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞYENİ YILDA DA KURU EKMEK BİZİ BEKLİYOR… 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇER23 yılın en kötüsü 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar medyası infilak etti 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞUlus devlet, milli egemenlik, çevre, insan hakları, uyuşturucu ve Venezuela 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBir fotoğraf karesinden çok daha ötesi... 29.12.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN2025 giderken 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALRTÜK ve basın özgürlüğüne geçit yok… 28.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRaporların Gösterdiği 28.12.2025 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
19.11.2024
16.04.2024
6.01.2020
10.12.2019
21.01.2019
10.01.2019
3.02.2019
31.12.2018
27.12.2018