Hilâl KAPLAN
Nurulhak Saatçioğlu. Bu isim şu anda size bir şey hatırlatıyor mu? Pek sanmıyorum. Ya 28 Şubat sürecinde anneleriyle beraber idamla yargılanan üç kız kardeş desem? Sanırım şimdi hatırlayanlarınız olmuştur. Çok da uzak olmayan o karanlık yıllarda Hüda Kaya ve kızları başörtüsü mücadelesi için düzenlenen bir eyleme katıldıkları için 146. maddeden İDAMLA yargılanmışlardı. Yıllarca hapis yattılar. Nurulhak 26 yaşında bir trafik kazasında Hakk'ın rahmetine kavuştu. Ama ailenin geri kalanının devletle imtihanı demek ki hâlâ bitmemiş. Zira Nurulhak'ın kardeşi Muhammed Cihad, 21 Ağustos'ta katıldığı barış yürüyüşünde gözaltına alındı. Aldığım bilgilere göre yürüyüşün yapılmasına izin verilmediğinden polisle çatışmaya giren bir grup olmuş. Ancak Muhammed'in bu grupta olmasına imkân yok zira Muhammed olayların çıkmasından çok önce polis otobüsüne bindirilerek gözaltına alınmış. Bu yüzden çıkarıldığı mahkeme serbest bırakılmasına karar vermiş. Fakat bu sefer de Terörle Mücadele ekiplerince göz altına alınmış. Annesi Hüda Hanım'ın avukatlarından öğrendiğine göre sorguda şüphe unsuru olarak sunulanlar Muhammed'in bulunduğu fotoğraflarda yer alan diğer göstericilerin PKK sempatizanı olması ile bir gösteride Muhammed'in gaz bombasının etkisinden korunmak için burnunu örttüğü ve sadece eylemlerde değil, her daim taktığı poşusuyla çekilen fotoğraflar oluşturuyor. Ki aynı poşu Nurulhak'ın tabutunun üzerine başörtüsüyle beraber de örtülmüştü... Daha inanılması güç olansa Muhammed'in Gazze direnişçileriyle beraber olduğu fotoğrafların da "terör örgütüne üye olmak" suçuna kanıt olarak ileri sürülmesi.
Muhammed, 2009 sonunda İsrail'in Gazze'ye düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu başlar başlamaz Yardımeli Derneği'nin bir üyesi olarak, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan izinle "resmî görevli" statüsünde Gazze'ye gitmişti. İşte bu ziyaret sırasında çekildiği ve yıllardır internet sitesinde de bulunan fotoğrafları şimdi "terör suçlusu" muamelesi görmesine sebep olarak gösterilebiliyor. Halid Meşal'le yan yana durduğu fotoğraf da dosyaya eklenir mi bilemiyorum!
Muhammed polis otobüsünde kötü muameleye uğradığını, iftar vakti gözaltındakilere yiyecek hiçbir şey verilmediğinden 24 saat aç kaldığını söylüyor. Telefonla görüştüğüm anne Hüda Kaya ise büyük bir metanetle "Oğlum Ramazan'ın son on gününü hücrede geçirdi. İtikafa girmeyi çok isterdi. Demek ki Allah onu böylelikle "zorunlu itikaf"a soktu. Bu olay inşallah çok hayırlara vesile olacak" dedi. "Açılım politikasından referanduma kadar her süreçte desteklediğimiz bir iktidarın döneminde şiddetin her biçiminden uzak durmuş bir aile olarak bu tür bir zulme maruz kalmamız çok üzücü" diyerek ekledi.
Muhammed'i darbe karşıtı yürüyüşlerden ve "Yetmez ama evet" kampanyasına yaptığı katkılardan dolayı tanıyorum. O'nun başına gelenlerin "terörle mücadele" adı altında devletin yaptığı yanlışlardan birisi olarak kayda geçeceğine inanıyorum. Ancak bu yanlışın daha fazla uzamaması ve devletin sillesini zaten fazlasıyla yemiş bir ailenin daha fazla mağdur edilmemesi için bu mübarek bayram günü keyfinizi kaçırmak pahasına bu yazıyı yazmak mecburiyetini hissettim.
Mardin'den bir el mektup
Ramazan'ı uğurlamanın hüznünün yerini bayram sevincine bıraktığı bugün, sizi kendisini "Midyat'ın bir köyünde olduğu için İstanbul'a hasret duyan ve pek tabii ki yazmayı seven bir Kürt" olarak tanımlayan okurumun beni çok etkileyen Ramazan tasviriyle baş başa bırakıyorum:
"Ramazan;
Burada Ramazan bir başka. Mukabele, teravih, sahura kadar uyumama, imamdan fıkhî ders alma, ikindi sonrası Nakşibendi zikri, suyun serinliği, kitaplar ve en güzeli...Allah!
Sahur;
Sahur vakti... Sakin, huzurlu bir köy sabahı... Suyun sesi, acayib kuşların sesi, arada yabani hayvanların sesi ve ezan-ı Muhammedi (sav)... Bir rüzgar esiyor hafiften, o müthiş kokuları beraberinde getirerek... Camiye giden adımlar... Usul usul sahura uyanan çocukların o muhteşem heyecanı... Bebek sesini andıran kedi mırıltıları. Bu kadar olayı vuku' bulduran Rabbim'e elf-ü elf-ü şükür...Ya Vedûd...Ya Cemîl!"
Ramazan'ı uğurlasak da "Ramazan'ın uğurladıklarından" olmamak duasıyla...
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları






























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2019
27.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
24.04.2019
16.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
8.02.2019