Hilâl KAPLAN
"Houston, bir sorunumuz var. Ciddi bir sorun. Yavaş ama geri döndürülemez biçimde,Türkiye uçuruma doğru ilerliyor. Yol üzerindeki levhalarda yazanlar iç karartıcı gerçekten. Despotluk. Terörizm. İç savaş. Ufukta, 'çökmüş devlet' ve 'zorla bölünme' senaryoları beliriyor. Her ne kadar istemeseler de, ABD'li karar alıcıların şu soruya cevap vermelerini gerektirecek gün yaklaşıyor olabilir: Kötüye gitmiş bir NATO müttefikiyle ne yaparsınız?"
Yazının girişi böyle. Yayınlandığı yer Foreign Policy, yazan ABD eski Başkanı Bush'un Yardımcısı Dick Cheney'in Ulusal Güvenlik Danışmanı olan John Hannah...
Yönetimdeyken uyguladıkları işkence yöntemlerini hâlâ savunan ve 1 milyon sivili 'kimyasal silah' yalanıyla öldüren politikaların altındaki ismin, Türkiye'ye insan hakları dersi verme küstahlığına mı kızalım? Yoksa ekonomisi bitmiş 'dilenci' Yunanistan, sadece anayasasını değil insan hakları bildirgesinin birçok kısmını askıya almış, sokakları yanan Fransa, askerin NATO başkentinin göbeğinde tanklarla arzı endam ettiği Belçika dururken, bizim NATO müttefikliğimizi kafasına takmasına mı kızalım? Hiçbiri.
Salt politik analiz aşkıyla kaleme alınmayan bu yazıların bir sebebi var elbette. Onlar eliyle Türkiye'ye istikamet çizilmek isteniyor. Bu, bir gün ekonomik gücümüze darbe vurmak anlamına gelir; başka gün sınırımızda kurulmak istenen 'PKK devleti'ne sesimizi çıkarmadan sindirmemiz olabilir. Ama illâki halkın da devletin de aleyhine olan bir gelişmeyi kabullenmek gerektiği anlamına gelir. Bağımsız ve kendine özgü istikametinde ilerleyen Türkiye, bu yüzden çok sinir bozucu ve 'problem', Erdoğan ise yazının ilerleyen kısımlarında bahsedildiği üzere 'tehlikeli' görülüyor.
Hannah'ın, 'despotluk, terörizm, iç savaş' sıralamasına dikkat edin. Despotluk iddialarıartık sıradanlaştı bile, terörizm mücadelemiz de sürüyor ve yazara göre sıra 'iç savaş'ta... Türkiye'yi ya Irak gibi 'çökmüş bir devlet' ya da Suriye'ye gibi 'zorla böldükleri' bir ülke haline getirmek istediklerini/ beklediklerini de sonraki cümlede ortaya koyuyor.
Türkiye'deki ana muhalefeti, kan dökmekle tehdit eden biri yönetiyor. İkinci muhalefet partisi desen, zaten kan dökücülerin sekreterliğini yapmaktan ötesine geçemiyorlar. Böyle kritik bir süreçte millî muhalefet etmesi beklenen MHP ise, Bahçeli'yi saf dışı bırakmaya çalışan bir iktidar mücadelesiyle bölünmenin eşiğine getirilmiş durumda.
Böylesi bir ortamda, kışkırtarak ve kızdırarak, toplumsal fay hatlarıyla oynamaya çalışanlara karşı daha dikkatli ve sakin olmak gerekiyor. Türkiye, Irak değil; Suriye de olmayacak. Bunu hep birlikte öğretmek boynumuzun borcu olsun.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2019
27.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
24.04.2019
16.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
8.02.2019