Hilâl KAPLAN
Sömürgeci bakış, sömürgeleşeni 'patolojik' ve onun üzerinden sömürgeleştireni 'normal' (norm olan) olarak tanımlamanın imkânını sunar. Ne yazık ki sömürgeci bakış, sosyal bilimcilerin de dûçar olduğu bir illettir.
Sömürgeleştiren taraftan gelen sosyal bilimcilerin, sömürgeleştirdikleri halkları araştırırken onları, araştırmalarının nesneleri yaparak asimetrik bir ilişki kurmaları ve 'anlamaya' çalışmaları bir dereceye kadar 'doğal' karşılanabilir. Çünkü zaten iktidar sahibi olan, yabancı olduğu ve tahakküm kurmaya çalıştığı insanları ele almaktadır.
Asıl ilginç olan, bir sosyal bilimcinin kendi ülkesinin insanlarını aynı sömürgeleştirme sürecinde gerçekleşen nesneleştirmeye tabi tutarak 'anlamaya' çabalamasıdır. Ancak ne de olsa Türkiye tarihi, istisnai ve karmaşık bir sömürgeleştirme hikâyesidir. Bu hikâyeyi müstesna kılan esas unsursa sömürenin de sömürülen gibi "yerli" olmasıdır.
Nilüfer Göle, herkesin başörtülülere "hasta" muamelesi yaptığı bir dönemde çıkıp onları "sosyal bilimin nesnesi" konumuna 'yükseltmiş'tir. Bu bakımdan zamanında pek çoklarının cesaret edemediği bir işe imza atmıştır. Ama yaptığı, yapabildiği esasında sadece budur: Muhatap dahi alınmayan patolojikleştirilen madunu, nesne olarak ele alıp tanımlamak.
Ancak madunlar, bu kadarını bile takdire şayan bulacak bir mahrumiyet noktasında olduklarından Göle'nin "Modern Mahrem" çalışmasından elde ettiği prestij Müslümanlar arasında uzunca bir zaman daha süreceğe benziyor. Sürsün, meselemiz o değil. ("Modern Mahrem" kitabına ilişkin görüşümü merak edenler "Bir 'modern mahrem' olarak Nilüfer Göle" yazımı okuyabilirler.)
Geçtiğimiz haftalarda Göle, Radikal'den Ezgi Başaran'a bir röportaj verdi ve Fransa'da üç askeri, bir öğretmeni ve üç Yahudi çocuğu öldürdüğü iddia edilen Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Muhammed Merrah'ı ve onun üzerinden İslâm dünyasını analiz etti.
Özel eğitimli polislerin nedense kafasından vurarak infaz etmeyi tercih ettiği, yaklaşık bir yıldır telefonu polis tarafından dinlenen, Fransız istihbaratının eski başkanının "polis ajanı" olduğunu iddia ettiği ve sanırım sadece olay günü polis tarafından takip edilmeyen Merrah'ın işlediği iddia edilen cinayetlerin ardından zaten ayakta olan Fransız sağı elbette şaha kalktı. Peçesinden minaresine kadar yasaklarla görünmez kılınmaya çalışılan, "helal et" gibi suni tartışmalarla sindirilen Müslümanlar, Merrah olayının ardından bir kez daha hedefe konmuş bulunuyor.
Ancak şimdilik işin içinde hiçbir bit yeniği yokmuş gibi yapıp Göle'nin analizine bakalım: "Patolojik bir oğlanın haleti ruhiyesiyle İslâmî ideoloji birbirine giriyor (...) Tamamen delilik ya da patolojik demek zor. İdeolojik iklimden besleniyor".
Göle'nin işaret ettiği ideolojik iklim elbette ki İslâm... Devam edelim: "İslâmla terörün hiçbir alakası yok diyemezsiniz bugün çünkü ondan besleniyor."
Bu bakış açısından hareketle bir sosyolog "Kürtlükle terörün hiçbir alakası yok diyemezsiniz bugün çünkü ondan besleniyor" dese ne olurdu? Haklı olarak yer yerinden oynardı. Ancak mevzubahis İslâm ve Müslümanlar olunca, vurun abalıya.
Sayın Göle'ye Müslüman bir ülkedeki yasaklar sebebiyle akademisyen dahi olamayan bir sosyolog olarak naçizane tavsiyem İslâm ve Müslümanlar üzerine kelâm ederken yüzyıllardır süren, hâlâ sürmekte olan sömürgeleştirme sürecinin ve ondan mülhem iktidar ilişkilerinin Müslümanlar üzerindeki yansımalarına da biraz dikkat kesilmesidir.
Nasıl ki bugün ortada PKK diye bir realite varsa ve bunu en başta 1980 darbesi sonrasındaki devlet terörünün marifetlerine borçluysak, İslâm'ı kendisine mündemiç barbar bir öz varmış gibi lanse etmeye yarayan "İslâmî teröristler" tanımını da devam etmekte olan Batılı sömürgeleştirme süreçlerine borçluyuz.
Üstelik bu kadarını görmek için arif olmaya da gerek yok, sosyolog olmak kâfi...
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları



































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
17.06.2019
27.05.2019
6.05.2019
1.05.2019
29.04.2019
24.04.2019
16.04.2019
15.04.2019
12.04.2019
8.02.2019