Murat YETKİN
İstanbul 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin 8 Ekim 2023’te yapılan İstanbul İl Kurultayını, seçime hile karıştırıldığı” gerekçesiyle iptal ederek İl Başkanı Özgür Çelik ve yönetimini görevden aldı. Mahkeme Adli Yılın açılışıyla birlikte 2 Eylül’de aldığı kararla bu göreve CHP’nin önceki Genel Sekreterlerinden Gürsel Tekin’i ve 4 eski ilçe başkanını kayyım olarak atadı. Kararla CHP Kurultayındaki 1368 delegeden 196’sını oluşturan İstanbul delegesi de görevden alınmış sayılıyor.
Bu karar üzerine partisinin Merkez Yönetim Kurulunu (MYK) olağanüstü toplantıya çağıran CHP lideri Özgür Özel, toplantı ardından çıktığı Halk TV canlı yayınında “Bir yargı darbesiyle karşı karşıyayız” diyerek, mahkeme kararını tanımayacaklarını açıkladı.
Özel, mahkemece kayyım atanmasını “CHP’de ev sahibiyim, partinin abileri olarak görev yapacağız” diyerek “reddetmeyeceğini” açıklayan Gürsel Tekin’in de partiden ihraç edildiğini açıkladı. Tekin 2024 seçimlerinde belediye başkan adayı gösterilmemesi ardından, CHP’yi Atatürkçülükten sapmakla suçlayarak istifasını açıklamış, ama aslında istifasını vermediği, Mahkeme kararından bir gün önce de üyelik aidatını yatırdığı anlaşılmıştı.
“CHP’yi Ortadan Kaldırma Niyeti”
Mahkemenin bu kararı ardından İstanbul 72’inci Asliye Ceza Mahkemesi de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İstanbul İl Kurultayına hile karıştırdıkları iddiasıyla İl Başkanı Özgür Çelik ile tutuklu Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de aralarında bulunduğu 10 CHP’li hakkında 1 ila 3 yıl hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti.
Atatürk’ün kurduğu partiye “yüzleri tutmadığı için kapatma davası açamayanların” bu yollarla CHP’yi “ortadan kaldırmaya” çalıştığını iddia eden Özel, karara tepki olarak istifa edeceği ya da Terörsüz Türkiye hedefiyle TBMM’deki Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonundan çekilecekleri iddialarını reddeden Özel’in söylediklerinden çıkanlar şöyle:
“Onuncu mahkemede tutturdular”
• “Bu 10. denemeydi. Ankara’da altı, İstanbul’da dört tane dava var. Bu dava, dört davanın bir bileşimi. Ankara’da da altı davanın bir bileşimi bir dava yürüyor. Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruyorlar ve diyorlar ki, işte “İstanbul İl Kongresi’ni iptal edin.” ya da “CHP’nin kurultayını iptal edin.” ve “Tedbir kararı verin.” Bunu bugüne kadar dokuz ayrı Asliye Hukuk Mahkemesi’nin başkanı reddetti. 10’uncuda tutturdular. 11’incisini de bugün bir Akın Gürlek, bir birleştirme kararıyla yapmaya çalışıyor.
• “Yani o da diyor ki, “Nihayet tutturdunuz. Sürece ben de vaziyet ediyorum.” Dolayısıyla en baştakinin haberi var. Sayın Erdoğan’ın talimat ve direktifleriyle biz sizinle uğraşıyorduk. Nihayet bu kadar hukuksuzluğu kabul edebilecek bir asliye hukuk mahkemesi bulduk.” deyip zil takıp oynuyor bugün.”
“Millet Sevmiyor Böyle Şeyleri”
• “Bu olursa, bakın bu yolu bir açarsanız, Türkiye’de yarın iktidar değişti, geldi bir asliye hukuk mahkemesi, yeni iktidar dedi ki, bir tane uygun hâkim buldu oraya. Bunların yaptığı gibi, “MHP’nin kongresini iptal ettim, AKP’nin kongresini iptal ettim, bilmem ne… Ya hukuk güvencesi diye bir şey yok.
• “O zaman kimsenin aldığı mazbatanın bir değeri yok. Sen bunu yapmaya kalktığında, Türkiye’de artık seçilmiş hiçbir kimsenin garantisi olmuyor. Yarın bir asliye hukuk mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı seçimini iptal ettim derse ne olur?
• “Millet sevmiyor böyle şeyleri. O yüzden siyaseten son derece güçlü olan ve güçlenmekte olan pozisyonumuzu tahkim eder bu.
• “Ama burada bir mesele var. Psikolojik üstünlüğün muhalefette olduğunu adları gibi biliyorlar ve bunun bir çoğunluk enerjisine dönüştüğünü de görüyorlar.
• “Millet haklıyı haksızı gözünden tanır. Çıkıp da meydanlara birisi eline mikrofonu alacak, “Bu yolsuzluk iddialarına inanmayın.” diyecek ve bu millet belagatle buna inanacak, öyle mi? Bu millet kimin hırsız, kimin hırsız olmadığını görüyor.”
“Sandığa Kasteden Yargı Darbesi”
• “O yüzden biz CHP olarak arkamızdaki, meydanlardaki o çoğunluk enerjisini, psikolojik üstünlükten, ahlaki üstünlükten alıyoruz. Bu insanlara tek talebim, bu çoğunluk enerjisini artırarak sürdürmeleri. Tek kurtuluş orada. Bir başka kurtuluş yok. Rejime kasteden Anayasa değişikliği yapmışlardı. Şimdi sandığa kasteden bir yargı darbesiyle karşı karşıyayız.
• “Yarın (3 Eylül) ilk önce çok önemli bir işim var benim. Saat 11’de (…) Ferdi’nin (Zeyrek) kızı sevgili Nehir Mimarlık Fakültesi kazanmıştı, onu okuluna kaydettireceğim velisi olarak. O görevimi yapacağım.
• Ondan sonra da mücadeleye devam edeceğiz. Zeytinburnu’nda zaten bir miting planlanmıştı. Bu yapılan büyük haksızlığa karşı, buna tepki gösteren herkesi, bütün İstanbulluları, İstanbul’un bütün demokratlarını Zeytinburnu’na davet ediyoruz. Zaten bu mesele 19 Mart darbe sürecinin son geldiği evredir. Bu mitingimizi yapacağız.”
Adalet Bakanı: Nihai Hüküm Değil
Özel ve bazı hukukçular, mahkemenin CHP İl Başkanı ve Yönetimini uzaklaştırma kararının CHP’nin hazırlıkları başlamış kongre sürecini engelleyebileceği, yargının böyle bir tasarrufu olamayacağını öne sürerken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X hesabından bir açıklama yaptı.
Tunç, kararın CHP’nin hazırlıkları devam eden 39’uncu Olağan Kongresinde “İstanbul İl Örgütünce yapılacak ilçe kongreleri ve İl Kongresi seçim işlemlerini” tedbiren durdurduğunu doğrularken şunları söyledi:
• “Mahkeme tarafından verilen ara karar, yargılama süreci boyunca doğabilecek telafisi güç zararların önlenmesine yönelik ihtiyati tedbir niteliğinde olup, nihai bir hüküm teşkil etmemektedir. Yargılama süreci devam etmektedir.”
Bakanın bu açıklaması da yargılama sürecinde yapılabilecek CHP Büyük Kurultayını etkileyebileceğini gösteriyor.
Gözler 15 Eylül’de
İstanbul Asliye Hukuk Mahkemelerince alınan kararlar, gözleri 15 Eylül’de Ankara 42’inci Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek olan, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine Özgür Özel’in seçildiği Kurultayın iptali davasına çevirdi.
Bu davada, CHP’den ihraç edilen önceki Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve iki delegenin talep ettiği gibi “Mutlak Butlan”, yani tümüyle geçersiz kararı çıkarsa, Özel yönetimi görevden ayrılacak ve bir önceki Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığındaki yönetim ve PM göreve gelebilecek. Bu durumda mahkeme kararıyla CHP başına gelecek Genel Başkanın partiyi yeni kurultaya götürme süresi 90 günden başlayıp 1,5 yıla kadar uzayabiliyor. Bu da süreci, zamanında yapılırsa 2028 seçimleri öncesine getiriyor.
Özel ise CHP’nin başına ancak Kurultay delegelerinin oyuyla seçilen bir genel başkanla yönetilebileceğini, aksi kararı tanımayacaklarını söylüyor ki bu da “mutlak butlan” kararının CHP’de yönetim krizine, belki bölünmeye yol açabileceğine işaret ediyor.
Yazarlar
-
Akif BEKİVer elini kayyumokrasi 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolSuriye’de haberler kötü 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZ1 Eylül Dünya Barış Günü ve toplumsal sorumluluk 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURErbil’deki tartışma: Zor yakalanan mı zor olan mı? 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciPiyasaları kim hazırladı? 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERGeri Çağırma Hakkı 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNYıkıcı korku değil kurucu cesaret 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanHukuk devletinden uzaklaşmak boşuna değildi, tam da bugünler içindi 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUMerkeziyetçilik bütün kötülüklerin anasıdır! 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezHangisi doğru? 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAUmut Hakkı, Özgürlük ve Demokratik Gelecek: Toplumun Vicdanına, İktidara ve Halklara Çağrı 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNYargı İstanbul Yönetimini Görevden Alınca CHP Direniş Kararı Aldı 3.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEBarış Umudu 2.09.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRT20 Yılda Ne Değişti? 2.09.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilMillî mi, Evrensel mi? Muhafazakâr Savunma Sözlüğünün Anatomisi 2.09.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKMalazgirt ruhu: Sultan Alpaslan ve Cevdet Sunay yeni Türkiye’ye el sallıyordu 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYKüresel Güney Neden Çin’den Vazgeçmiyor 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluKim demiş İslam ülkeleri bir araya gelemiyor diye 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNLevant’taki İsrail düşü Türkiye için kâbus mu? 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBir Demokrasi Kurultayı hikâyesi 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: İtalya-Güney Tirol Özerk Bölgesi 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞDİYANET NE ZAMAN ”KENTLİ” OLACAK? 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Kusursuz fırtına’nın tam ortasında: Türkiye krizler kavşağında hangi yola sapacak? 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANTürkiye’de ve Yunanistan’da Aleviler – Yeni Bir Tablo 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazRüşvetçileri merak eden bir savcı var mı? 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞAnayasa Madde 66: Türk vatandaşlığı 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasLiderleri neden ‘insan üstü’ gibi görüyoruz 30.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRAktaş serbest, Özer niye tutuklu? İşte skandalın kanıtı 3 rapor 30.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan çok beğenmiştir… 30.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKızışan Ortadoğu ve Amerikan sağında ihtilaflar 30.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİPlazma Toplumu: Bir sinyal okyanusunda yüzen balıklar gibiyiz 30.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.08.2025
12.02.2025
17.01.2025
7.01.2025
23.08.2024
3.04.2024
1.01.2024
10.11.2023
6.05.2023
23.03.2023