Halil BERKTAY
[24 Haziran 2023] Putin de her sabah uyandığında soruyor muydu acaba: Ayna ayna söyle bana / Benden korkuncu var mı Rusya’da? Sonunda karşısına Prigozhin dikildi. O ilk 24 saatte “vatan haini” demiş. Oysa kendi yaratığı. Rejimin öz çocuğu.
Orta Dünya diye bir yerde geçen Yüzüklerin Efendisi anlatısıyla J. R. R. Tolkien, “yüksek fantezi” veya “epik fantezi” janrının babası kabul edilir. Çok orijinal değildir aslında. Daha önce Wagner’in Nibelung’un Yüzüğü operalarına konu olan eski Germen mitolojisinin taklididir. İkisinde de tanrılar, devler, cüceler, kahramanlar, doğaüstü yaratıklar birbirine girer.
Zamanla, daha çapsız yazarlar da katılır bu mecraya. Ed Greenwood’un (d.1959) çok daha fazla bilim kurguyla karıştırdığı Forgotten Realms (Unutulmuş Diyarlar) dizisi, popüler Dungeons & Dragons (Zindanlar ve Ejderhalar) RPG’sinin temelidir. Burada Deepspawn (Derin Yumurtlayıcı) diye hilkat garibesi bir canavarla karşılaşırız. İnanılmaz çirkindir (bkz yukarıdaki temsilî çizimler). Yaklaşık dört metre çapında bir küre gibidir. Girip çıkan 40 uzun göz anteni, her biri altı metre boyunda altı kolu vardır (ahtapot benzeri). Üçüyle her türlü silahı kullanır. Diğer üçünün ağız ve çenelerini avını yemek için kullanır (bkz Eski Yunan’da, rahip Laocoön ve oğullarına saldıran deniz yılanları). Fakat asıl mesele, Birincil Madde Düzlemi’nde (Material Plane) varolan başka herhangi bir yaratığı önce yiyip, etraftaki malzemelerden kusursuz bir kopyasını çıkarıp, sonra aynen doğurabilmesidir. Örneğin herhangi bir savaş meydanında yatan ölülerden beslenebilirse, her üç günde bir yeni canavarlar (spawn) yumurtlayabilir. Deha düzeyinde zekidir. Dünyaya nasıl baktığını anlamak, işlerine akıl sır erdirmek olanaksızdır. İnlerde, mağaralarda saklanır. Düşmanlarına tuzak kurup yakalar. Büyü yapabilir. Hedefini hareketsizleştirebilir. Başkalarının aklından geçenleri okuyabilir. Suyla nefes alabilir. Gerekirse sağaltabilir. Doğurduğu veya yumurtladığı çocukları (spawn’ları), ebeveynlerinin bütün yeteneklerine sahiptir. Vücut bulduktan hemen sonra, Deepspawn ile yanyana savaşabilir, saldırabilir veya kendilerini koruyabilirler.
İnsanların ölüm, ahtapot, yenme, yutulma, boğulma, iradesini yitirme, hükmedilme, başkasının kontrolüne girme gibi, belki rüyalarına kadar giren bilinçaltı korkularına hitap eden, böyle fantastik bir hortlaktır. Deepspawn’un (Derin Yumurtlayıcı) asıl anlamı herhalde Deepfear olmalıdır (Derin Korku). Ama fantezi, Gotik veya bilim kurgu janrlarının (ya da karışımlarının) böyle hiçbir tahayyülü, gerçek insanların gerçek dünyada birbirlerine yapabildikleri kadar korkunç değildir. Gelmiş geçmiş bütün Frankenstein’lar ve Alien’lar hep insan icadıdır. Stilize edilmiş bir geçmişten hortlayıp gelirler. Deepspawn’un yumurtlayıp çoğalma kapasitesi, çağımızın bazı diktatörlüklerinin kendi kendilerini çoğaltma, klonlama, ucube hizmetkârlar peydahlama kabiliyetinin yanında, solda sıfır kalır. Realitenin ancak soluk bir kopyası olabilir.
Prigozhin’in de çok sıkıştığında isyana kalktığı Putin rejimiyle içsel ilişkisi işte tam budur. Yeni Rus faşizminin rahminden doğmadır. Hortlaklar içinde bir hortlaktır. Olimpos tanrıları düzeninde, Zeus’un alnından fışkıran Athena’dır. Stalin döneminin Yagoda ve Yezhov gibi cellatları da, Putin’in KGB yerine baştan teşkilâtlandırdığı FSB’sinin bütün kanun-dışı operatörleri de, Prigozhin’de yeniden cisimleşmiştir.
Rusya, Çarlık döneminde de, sonrasında da ve bugün de, hep bir şiddet toplumu olageldi. 73 yıllık Sovyet Tek Parti rejimi yerini ancak çok kısa süreli bir demokrasiye, ardından Putin’in Tek Adam rejimine bıraktı. Hukuk devleti bitti. Çünkü kuvvetler ayrılığı diye bir şey kalmadı. Yargı da hizaya girdi ve mahkemeler muhaliflere karşı hep iktidarın istediği kararları vermeye başladı. Medyanın tamamını değilse bile büyük kısmını şu veya bu şekilde ele geçirdi. Herkes ve her şey Putin’e tâbi kılındı. İktidarının devamı birinci mesele, hattâ tek mesele haline geldi. Aynı zamanda aşırı milliyetçilik aldı yürüdü. Pek çok başka rejim gibi Putin de derinleşen otoritarizmini milliyetçiliğe yasladı. Kendisini Rusya ile özdeşleştirdi. Çok kötü bir yere gitti. Koskoca Rusya, 2014’te Kırım’ın işgaliyle, ardından 2022 Ukrayna saldırısıyla, uluslararası hukukun artık tamamen dışında bir haydut devlete, bir korsan devlete dönüştü.
Vladimir Putin’in, olağan devlet yönetimi usullerinin dışına çıkarak bazı özel yöntem ve kurumlara başvurması, bu koşullarda gerçekleşti. Bunları (1) güvenlik ve istihbarat servisleri; (2) özel çevresi; (3) özel ordular ve paralı askerler şeklinde sıralayabiliriz. Bu çerçevede, eski KGB’nin yerine kurulan FSB’nin (Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi’nin 1998’de başına geçip oradan en tepeye sıçradığını da unutmamak gerekir. Zaten istihbaratçıydı, bir KGB albayıydı; 2000’de ilk defa devlet başkanı seçilmesiyle birlikte, kararname üzerine kararname çıkartarak FSB’yi baştan örgütledi, yetkilerini genişletti, bu arada “terörist”lerin “hedef gözeterek öldürülmesi”ne de cevaz verdi (targeted killings) ve bunu, çok gizli bazı birimlerin, en ufak bir hukukî sorumlulukları, hesap verirlikleri olmaksızın, başka ülkelerde başka “düşman” ve “hain”leri yoketmekle görevlendirilebilmesine kadar vardırdı. Eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, 2006’da Londra’daki Millennium Oteli’nde, buluştuğu iki Rus (Andrey Lugovoy ve Dimitry Kovtun) tarafından yeşil çayına radyoaktif Polonyum-210 karıştırılması sonucu öldürüldü. Gene Rusya’dan kaçıp İngiltere’ye sığınan yüksek istihbarat görevlisi Sergey Skripal ile kızı Yulia Skripal, Mart 2018’de Salisbury’de evlerinin kapısına Noviçok bulaştırılması sonucu zehirlendi (ama kurtuldu). O sırada Londra’dan Salisbury’ye hızla gidip gelen, pasaportlarına göre Ruslan Boshirov ve Alexander Petrov diye bilinen iki Rus “turist”in, sonradan (Albay Anatoliy Chepiga ve Alexandar Mishkin adlarındaki) yüksek rütbeli GRU (Rusya Federasyonu Silâhlı Kuvvetleri Ana İstihbarat Direktörlüğü) ajanları olduğu saptandı.
Madalyonun diğer yüzünde, FSB’nin, GRU’nun ve diğer gizli servislerin bir bakıma “Putin özel örgütleri”ne dönüşmesi (ben böyle ifade ediyorum), sırf Başkanın duymak istediği (farzedilen) türden bilgiler üretilmesi gibi, diktatörlüklerin ezelî hastalığı sayılabilecek bir deformasyonu da beraberinde getirdi. Ukrayna saldırısı ve başarı şansı konusunda Putin’in, Ukrayna halkının kendisini “Nazi”lerden kurtarmaya gelen Rus askerlerine kucak açacağı gibi çok iyimser raporlarla yanıltıldığı, son zamanlarda çok konuşuluyor. FSB’nin Beşinci Servis’inin başı Sergey Beseda ile yardımcısı Anatoly Bolyukh’un bu yüzden tutuklandığı, adı verilmeyen bazı yüksek ABD yetkililerinin “inandırıcı” bulduğu söylentiler arasında.
Devam edeceğim.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTBürokrasi, tarımın gerisinde kaldı 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNBu bir haber değildir: Türkiye, doğal alan kaybında birinci 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpFed mi, TCMB mi? Çetrefilli bir soru, ironik bir cevap 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUÇözümün kolaylaşması isteniyorsa… 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Süreç’te yeni safha 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNMenzile doğru bir adım daha 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİREN“İnsanın ümüğüne bu kadar çökülmez…” 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nın son açıklaması: Süreç devam ediyor, ama nasıl ? 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUTrafik, yargı ve casusular 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciFaizi MB’mi yoksa Adliye mi belirliyor? 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Seyfettin GürselMerkez Bankası zor bir viraja girdi 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİİmamoğlu'na casusluk tutuklamasının akla getirdikleri 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞHamdi Ulukaya (Çobani) en zengin Türkiyeli seçilmesi üstüne... 28.10.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRBatı’nın krizi, küresel düzenin çözülüşü: Türkiye için dönüm noktası üzerine senaryolar ne? 27.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanBöyle giderse bu tren bu tünelden çıkmaz 27.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm süreci… Yüzlerde hâlâ niye kaygı ifadesi var? 27.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNPKK’nin çekilme hamlesi ne anlama geliyor? 27.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞALTINA, DÖVİZE BAK GÖR HALİNİ… 27.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURPKK neden Schrödinger'in kedisine benzedi? 27.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünAsker göndermek ya da göndermemek… 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANNereye doğru gidiyoruz? 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye’de milliyetçiliğin reformu meselesi 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçYoğurtsuz, tereyağsız ve tavuk etiyle iskender kebap olur mu? Olur ama… 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarışın Halklaşması ve Demokratik Toplum Sürecine Çağrı... 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÇete savaşı mı? 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit Akçayİstikrarsızlık üreten istikrar programı 26.10.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalProtestolar Amerika’yı sallıyor (mu?) 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKronik siyaset bunalımı… 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKDünyanın araf dönemine denk gelen Türkiye’nin çözümü 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet Berkan‘Büyük iddialar, büyük kanıtlar gerektirir’ 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasHukuk binasını yıkmayın efendiler 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
Etyen MAHÇUPYANKemalizm mi daha ‘iyi’, (Yeni) İttihatçılık mı? (2) 25.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİki din, iki tanrı tasavvuru 23.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBir toplum geleceğe nasıl hazırlanır? 23.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTürkiye’nin dilleri, İslam’ın lehçeleri, Allah’ın ayetleri 20.10.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezKültürel hegemonya: “Hay Bin Yakzan” bize ne söyler? 19.10.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRMilyonlarca dolarlık LPG filosu ve otel zinciriyle Paramount operasyonunun en dikkat çekeni: Şaban K 19.10.2025 Tüm Yazıları
-
Nuray MERTKürt siyasi temsili sorunu 19.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERFransa’yı krizden kurtaran emeklilik hakları 19.10.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIREkonominin düzelmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı… 17.10.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl Bora“Çetin Ceviz Çıkan Ankara Ahalisi” 17.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENAK Parti 2.0’a Hazır Mıyız? 17.10.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuHukuksuz Türkiye inadı ve af… 17.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞTrump’ın meşruiyeti var mı ki! 17.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezGüvenli Liman: Altın ve Gümüş 14.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidar dışarıda güvercin içeride şahin: Neden? 14.10.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYBaşkalarının acısı… 14.10.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMAN‘Parlak gelecek’ ve sol gelecek... 12.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fikret BilaSüreç yönetmenin sorumluluğu 11.10.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAMilli takım ışık saçtı: Maçın kahramanını açıkladı 11.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin Karabaşoğluİnsanların devletlerle savaşı 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarSosyal medya çürümüşlüğü 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENSadece DEM mi, ya CHP'nin ettikleri? 9.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRDEMOKRATİK TOPLUM VE "YILIŞIK" FOTOĞRAF 4.10.2025 Tüm Yazıları
-
İlnur ÇEVİKTrump’ın dünyasına hoşgeldiniz… 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYazmak, ciddi bir iştir 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANAlev rengi hüznüyle sonbahar… 25.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ata UÇUMTERÖRSÜZ TÜRKİYE’YE GEÇİŞ SÜRECİ! 14.09.2025 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNÖcalan, Erdoğan’a “Seni yine başkan yaptırırız” sözü mü veriyor? 11.09.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakPalantir ve "Tech. Republic" 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENBarışı dilerken 6.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBİR ÖĞRETMEN YETİŞTİRME HİKAYESİ 6.09.2025 Tüm Yazıları
-
Galip DALAYKüresel Güney Neden Çin’den Vazgeçmiyor 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Baskın ORANTürkiye’de ve Yunanistan’da Aleviler – Yeni Bir Tablo 1.09.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEMete Tunçay 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Abdulmenaf KIRANÇÖZÜM NASIL GELİR! 20.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYPutin, Trump’ı parmağında oynatmaya devam ediyor 17.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berat ÖZİPEKEzberler bozulurken mağduriyetler de son bulmalı 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞZora girmiş bir anlatı: “ABD emperyalizminin değişmez stratejik hedefi bağımsız Kürt devleti” 1.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYAnkara, CHP, Çözüm Süreci ve Şam Arasındaki Tıkanıklık: 29.07.2025 Tüm Yazıları
-
Abdullah KıranYeni süreç ve Suriye denklemi 27.07.2025 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMAcaba Kürt sorununun önündeki engel “Atatürk miti” mi? 14.07.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞDemirtaş’a Kobane mahkumiyeti: Gerekçedeki “10 kusurlu hareket” 28.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİAsoyşeytit Pres ' den Cemşit K.nın canlı PKK kongre izlenimleri... 13.05.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet ÖZTÜRKÇetin Uygur bir kitaba sığar mı? 10.05.2025 Tüm Yazıları
-
Yüksel TAŞKINİktidar milli iradeyi “tapulu arazisi” sandığı için büyük bir bedel ödeyecek 22.04.2025 Tüm Yazıları
-
Ayhan ONGUNDEMOKRATİK EĞİTİM MÜCADELESİNE ADANMIŞ YAŞAMLAR 21.04.2025 Tüm Yazıları
-
Pelin CENGİZTrump’ın yeni vergileri diye yazılır, ‘post modern merkantilizm’ diye okunur 7.04.2025 Tüm Yazıları
-
Cennet USLUİktidar neden umduğunu bulamadı? 2.04.2025 Tüm Yazıları
-
Hayko BAĞDATSokaklarda yükselen ses 28.03.2025 Tüm Yazıları
-
Selami GÜREL“Adı belirsiz” süreç hızlı ilerliyor 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Halil BERKTAYPKK ve Türk solcuları (4) “Dağlarında gerilla var memleketimin” 16.03.2025 Tüm Yazıları
-
Haluk YurtseverKaosta 'hegemonya' arayışı 11.03.2025 Tüm Yazıları
-
Arzu YILMAZHodri Meydan 10.03.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın ÜnalParti ve iktidar 25.02.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KIVANÇİç duvarlar 10.02.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet İNSELOtoriter Nasyonal-Kapitalizmin Yeni Eşiği: II. Trump Devri 5.02.2025 Tüm Yazıları
-
İhsan DAĞIİmamoğlu nasıl kurtulur? 1.02.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal ÖZTÜRKKürt meselesindeki psikolojik bariyerler 17.01.2025 Tüm Yazıları
-
Münir AKTOLGABATI’DAN FARKLI BİR ÖRNEK OLARAK TÜRKİYE’DE VE ARAP ÜLKELERİNDE DEVRİMCİ DÖNÜŞÜM DİYALEKTİĞİ... 16.12.2024 Tüm Yazıları
-
Necati KURBÜYÜK TÖS BOYKOTU 15.12.2024 Tüm Yazıları


































































































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.03.2025
8.03.2025
8.03.2025
6.03.2025
10.02.2025
29.01.2025
25.01.2025
16.01.2025
24.12.2024
20.11.2024