Ümit KARDAŞ
Tatil dönüşü benim de ilk defa keşfettiğim iki güzel tatil beldesini size anlatacaktım. Ancak iç ve dış gelişmeler o kadar dinamik bir seyir izliyor ki buna ilk iki yazımda fırsat bulamadım. Ama dünyanın bitmeyen kargaşası bize hayatın güzelliklerini de unutturmamalı.
Selimiye, Muğla ilinin Marmaris ilçesine 45 km. uzaklıkta, yeşil dağlarla kuşatılmış bir koy. Her virajdan dönüşte manzara bir başka hâl alıyor. Kaldığım yer koya 5 km. kadar mesafede kekik kokulu dağın yamacında 12 odalı taş bir butik oteldi. Koyun manzarası buradan muhteşem görünüyor. Dağların koyu çevrelemesi Selimiye’nin yüksek bir enerjiyle sizi koruyup sakladığı duygusu uyandırıyor. Caz müzik yapan bir yer dışında bar ve disko bulunmuyor. Koy sessizlik içinde dinlendiriyor. Kekik otel ise kekik kokulu dağ yamacında bu dinginliği doruğa çıkarıyor. Oteli işleten Misket- Bülend Er çifti ise bu muhteşem manzarayla uyumlu bir hizmeti sunmada ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.
Ancak Selimiye’nin özellikle yaz aylarında kalabalıklaşmasıyla kaos oluşuyor. Küçük bir alana araçların girmesi, iskelelerin pansiyon ve oteller tarafından işgali, kanalizasyon olmaması sorunların başında geliyor. Koyun en dikkat çekici yanı, tam ortasındaki küçük adacık. Doğallığı, sessizliği, temiz deniziyle cennet gibi bir yer olan Selimiye bende aşağıdaki duyguları uyandırdı.
RUHTA KAYBOLUŞ
Kekik kokulu dağdan/ doğuyorken güneş/ Selimiye’de deniz/ donmuş bir göl gibiydi/
Saklıyordu seni zamandan ve mekândan/ geçmişten kopararak/
Donmuş bir anın sonsuzluğunda/ deniz dağların rüzgârıyla ürperirken/
koylarında saklanırsın/ kimse bulamaz/ Bir yanın Ege’de/ bir yanın Akdeniz’de/
ruhun bedende duramaz
Yeşilüzümlübeldesi ise, çam ormanları içerisinde konumlanmış, Geyran Dağı’nın eteklerinde 500 metre yükseklikte yayla geçiş bölgesinde yer alıyor. Tarihi ve mimarisi ile zamana direnmekte olan bir dağ beldesi. Adını asırlardan beri yetiştirilen üzüm bağlarından alıyor. Yeşilüzümlü köylülerinden biriyle konuştuğunuzda size evde ürettiği şarap ile yer fıstığı ikram ediyor. Beldede İngilizlerin çoğunlukta olduğu 350 yabancı uyruklu aile yaşıyor.
Yeşilüzümlü’nün tarihî kökleri Likya’ya kadar uzanıyor. Likya yazıtlarında ismi Kadawantiolarak geçen şehrin kuruluşu MÖ 3000’lere gidiyor. Fethiye’yi kuşbakışı gören konumuyla ve bir duvar yapım tekniğine ismini veren Kiklops kent duvarlarıyla farklı bir Likya kenti. Mimari özgün ve estetik. Duvarlar yığma taş şeklinde, döşemeler, çatı yapısı ve ters tavanlar, kapı ve pencereler ahşap, çatı örtüsü ise kiremit.
Büyülü ve ışıltılı Likya’nın bu tarihî kenti ovalarının derinliği, dağlarının enginliği, salınan sedirleriyle insanı sarhoş ediyor. Ama bu enfes doğada, onunla bütünleşen Dikencik evleri bu güzelliği tamamlıyor. Egosunu sıfırlamış, doğa tutkunu Cengiz Genç ve doğanın ritmine enerjisiyle eşlik eden eşi Ayşe Genç sizi evlerinde misafir ediyorlar. Ormanın içinde oluşturdukları fantastik dünyada Ayşe Hanım size ormandan doğal lezzetler sunuyor. Çeşitli mantarları, otları ve 26 tür orkidesiyle ormanın cazibesine kapılıyorsunuz. Toros isimli kurt köpeği sizi ormanda gezdiriyor.
Ayşe- Cengiz Genç çifti bilim adamlarıyla birlikte mantarları tasnif edip, köylüleri bilinçlendiriyorlar ve her yıl yapılan mantar festivaline destek veriyorlar. Aynı şekilde orkidetürlerini tespite ve yaşatmaya çalışıyorlar. Neolitikten Helenistik’e ve Roma’ya uzanan bir tarihle doğanın içinde nefes almak, yanılsama üzerine kurulu şiddet dünyasının anlamsızlığını ve acımasızlığını ortaya çıkarırken, uyandırdığı duygularla sizi başka boyutlara taşıyor.
KADYANDA’DA BİR DİKENCİK
Kadyanda/ taşlara saklanmış zamanların ülkesi/ Dağlı delikanlıların/
sevilesi güzellerin ruhları/ gezinir kuytularda/ Yarasa karanlığında örtülmüş yaşanmışlıklar/
Likya mezarlarında/ Kadyanda/ yaşar Üzümlü’de/ Üzümlü’de bir Dikencik/
Ormanın böcek uğultusu/ kuş kanatlarında kelebekler/ Likya kendini hatırlatır/
ağaç fısıltılarında/ şarabın rengi olur kadehlerde/ Ve Dikencik tarihin nefesi
doğanın sesidir/ yaşanan her anda
www.umitkardas.com
twitter.com/umit_kardas
Yazarlar
-
İlker DEMİRLAİKLİK DEMOKRATLIK MIDIR? 27.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveciİktidarın ‘seçim argümanı’ ne olur? 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRİTO’da tartışma yaratan sunum: ‘Seks sektöründe 100 bin kadın ve kız çalışıyor’ 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçLaikliği savunmak bir özgürlük, bir hak ve yurttaşlık görevidir 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKemalistin bilinç altı 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBütün otokratların dilinde aynı hikaye 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taner AKÇAMKürşat Timuroğlu’nun anısına 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Abdullah KıranRojava’da “Gün batımı!” 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYTürk Siyasetinde Belirleyici Olan Dinamikler 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUDünyayı aldatamıyordu Trump, ülkesi, halkı da uyanmaya başladı… 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞHukukun her alanında gerileyen Türkiye 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDünya bildiğin gibidir 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANTerörsüz Türkiye’yi neden halka anlatamıyorlar? 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENSuriye… Kürtler için acı bir anlaşma… 26.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünMedeniyetler savaşı mı başladı? 25.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Darbe anayasası’ 25.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURCereyanda kalan fikirler… 25.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali TürerKÜMELEŞMELER VE ORTAK RUH HALLERİ ÜZERİNE 24.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİTarımda bitmediysek bu iftarlar niye pahalı? 24.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRAİHM ve AYM kararlarına uyulmalı tavsiyesine ihtiyaç var mıydı? 24.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENSiyasette mertlik-ahlâkîlik 24.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYirmibir yıl sonra: ‘Büyük Devlet’ sözüne ne oldu? 24.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"TKP 7. KONGRESİNİN "NEREDE KALMIŞTIK" İFADESİNİ DOĞRU ANLAMAK" 24.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRKutuplaşmalar gündelik hayatı belirliyor; toplumsal güven zemini nasıl onarılacak? 23.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarOrtadoğulu erkekler 23.02.2026 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakGeliyorum diyen krize dikkat! 23.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSON ÇİVİ... 23.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERUmut hakkı tartışması 23.02.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞCHP sağa açılmayı yanlış mı anladı acaba? 23.02.2026 Tüm Yazıları






























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
6.02.2026
22.01.2026
13.12.2025
4.11.2025
17.10.2025
1.10.2025
7.09.2025
1.09.2025
27.08.2025
7.08.2025