Ümit KARDAŞ
“Değişerek devam etmek, devam ederek değişmek.” A.H. Tanpınar
Besim F. Dellaloğlubüyük bir zevkle okuduğum “Bir Tanpınar Fetişizmi” isimli kitabında Ahmet Hamdi Tanpınar ve modernleşme kavramı üzerinden bizdeki zihniyet dünyasını çok net anlatır.
Dellaloğlu, zihniyet kavramını şöyle açıklıyor. “Zihniyet tıpkı praxis gibi teorik olanla pratik olan arasındaki bağlantıyı kuran kavram. Düşüncenin, fikrin hayatla ilişkisini kuruyor sanki.”Ve devam ediyor. “Zihniyet aynı zamanda toplumla birey arasındaki ilişkiyi de kurabiliyor. Çünkü zihniyetler hep bir mekânda ve zamanda oluşuyorlar. Zihniyet tam bir mücadele alanı. Toplumun bireyi ele geçirdiği, bireyin topluma isyan ettiği bir zemin. Zihniyet bu anlamlarıyla tam da sosyolojinin asıl nesnesi.”Weber’in, sosyolojinin nesnesi olarak bilinçli insan eylemini göstermesi bunu desteklemiyor mu? Bu nedenle toplumun özne gibi davrandığını düşünmek sonu faşizme varan totaliter bir zihniyet.
Dellaloğlu, birçok sosyolojiden ve Claude Levi-Strauss’a atıfla kültürlerin karşılaştırılmazlığından söz ediyor. Pilavı avuçlayarak yiyenin de bir kültürü var, çatal ya da kaşıkla yiyenin de. Bu nedenle pilavı eliyle yiyenlerin kültürsüzlüğünden değil ancak farklı bir kültüre sahip olduğundan söz edilebilir.
Ahmet Hamdi Tanpınarda Allah ile ilişki kurmanın kültürel boyutuna değinirken, zihniyet dünyamızda yer tutan “kültürel Müslümanlık” boyutuna vurgu yapar. Gündelik hayatta “Allaha emanet ol” veya “Allah korusun” demek için Allah’a inanmak gerekmez. Yaşama biçimleri, gündelik hayatlar, kültürler ve zihniyetler birbiriyle bağlantılı. Tanpınar,bütün modernleşmelerin trajik oluşundan hareketle, kendisi olmakla başkası olmak arasındaki radikal tercihi, kendimiz olmaktan utanmaya dair duygularımızı bize edebiyatla anlatır. Kitaptaki tespite göre, insanlar güçlü değerler sistemi üretemedikçe bayağılaşırlar, görgüsüzleşirler. Oysa Batılı birey tarihsel sosyolojik süreç içinde değerlerini üretmiş, tercihlerini oturtmuş ve bu tercihleri kurumsallaştırmıştır. Modernleşmenin gelenekle arasına çok katı duvarlar koyması Türkiye’deki kültürel devrimin başarısız olmasına neden olmuştur.
Dellaloğlu, Tanpınar’ın “Mahur Beste” isimli romanından şu alıntıyı yapıyor. “İki yüzyıl bu memleketin hayatına karışmış, yaşayan dedelerimizden bana miras kalmış bir Müslümanlık. Bu Müslümanlıkta Tekirdağ karpuzunun, Manisa kavununun, Amasya kaysısının, Hacıbekir lokumunun, Itri bestesinin, Kandili yazmasının, Bursa dokumasının hisseleri vardır.” Analitik psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung, kendisinden 26 yıl sonra doğmuş ama çağdaşı olan Tanpınar’a destek vermektedir.“Geçmişi inkâr etmek ve şimdiki zamandan başka bir zamanın şuuruna sahip olmamak hâlis yalandır. Bugün, ancak dün ve yarın arasında anlam kazanır; dünden uzaklaşan ve yarına yaklaşan bir geçiştir.”
Dellaloğlu,geleneği modern olanın karşısına koyan zihniyeti üreten ve bu refleksle gelenekle kişisel bağ kuran herkesi gerici ya da muhafazakâr olarak niteleyen modernleşmecileri eleştirir.Tanpınar’ı bu konuda kompleksleri olmayan, Mevlana okurken, Baudelaire ve Proust okuyabilen, Dede Efendi’den zevk alırken Mozart da dinleyebilen bir düşünür olarak örnek verir. Ve Tanpınar’la ilgili şu önemli tespiti yapar. “Gerektiğinde en Batılıdan daha Batılı, en Doğuludan daha Doğuludur. Ama her zaman kendisidir. Sahicidir. Bunun peşindedir en azından. Bir şey olmak peşinde değildir, kendisi olmak ister sadece. Benjamin’in dediği gibi ‘yaşamak iz bırakmaktır’. Geçmiş zamanın peşinde değildir. Sürenin, müddetin peşindedir. Her hakiki müddet, yaşanmış zaman olarak iz bırakır. En azından bir müddet. Tanpınar için en değerli olan da budur.”
Dellaloğlu, modernleşmenin zihniyet dünyasını Tanpınar üzerinden mükemmel bir şekilde deşifre ediyor. Aktarmaya devam edeceğim.
www.umitkardas.com
twitter.com/umit_kardas
Yazarlar
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: İtalya-Güney Tirol Özerk Bölgesi 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMesele AK Partili belediyelere soruşturma izninin verilmesi değil… 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden çürüyor ve çürüme neden durdurulamıyor? 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon konuşan Korgeneral! 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEAç-Kapa: İmralı-Saray 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİİlber Hoca'nın sulandırdığı su krizi 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur Akgünİsrail hedefine ulaşırken… 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNHepimize Yetecek Evrensel Bir Utanç 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ocaktanİslam ülkelerinin liderleri de acaba bir gün utanır mı? 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanKKM kasıtlı bir uygulamaydı, kastı da zengine servet transfer etmekti 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciTefeci faizi gerçek ama nedeni ne? 27.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜROperasyonlar neden silah tüccarlarına yöneldi? 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyolİslam düşüncesi nereye? 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİsrail masasında HTŞ’ye Rus ruleti 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Umur TALUÖyleyse… Yaşıyor demektir! 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBugün FETÖ yargısı yok, kim var? 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZRojava çözüm süreci zorluyor mu? 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUAKP+MHP ‘koalisyonu’ da bozuluyor mu? 26.08.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTKelbaşa Şimşir Tarak… 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEMete Tunçay 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞFAİLİ MEÇHULLER BİR “DEVLET POLİTİKASI” MIYDI? 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTuhaf yasa maddeleri 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİran yeniden menzilde 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelTek adama alışmış bir ülkede CHP'de ‘çift lider’ stratejisi ne kadar çalışır? 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRDünyanın temel düzeni sarsılıyor: Yeni bir ütopya, krizlerden çıkışın anahtarı olabilir 25.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKIlımlılar, İslamcılar, Fundamentalistler: “Batı Türkiye’ye Nasıl Bakıyor?” meselesi 24.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKürt Halkı: Barışın ve Demokratik Toplumun Evrensel Öncüsü... 24.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENRojava Tümseği 24.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKGerçekten emperyalist güçler bölgede Kürdistan istiyor mu? Irak ve Suriye’de olanlar bu tezi yalanlı 23.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
7.08.2025
4.06.2025
25.05.2025
11.05.2025
24.04.2025
2.04.2025
28.03.2025
14.03.2025
8.03.2025
27.02.2025