Ahmet TAŞGETİREN
Röportajı okudunuz. İki yeni siyasi oluşum var. Onlardan birisinin merkezinde ismi geçen insan Ali Babacan. Onunla iki saatlik bir görüşme. Yıldıray Oğur’la birlikte hemen her şeyi sorduğumuz söylenebilir. Karar’ın yaptığı, yiğidi öldür hakkını yeme türünden iyi bir gazetecilik örneği.
Evet, röportajı okudunuz ama eminim izlenimlerimizi de merak ediyorsunuzdur. Soru – cevaba yansıyanın ötesindeki notlar…
Şöyle soralım:
-Ali Babacan ile ilgili olarak en merak edilen şey nedir?
“Liderlik kumaşı” deneceğini sanıyorum. “Karizma ve liderlik” denkleminin olmazsa olmazlığına inanılan bir siyasi vasatta acaba Babacan liderlik yapabilir mi?
Gözlemimi paylaşayım:
-Babacan bir liderlik kumaşı dokumuş kendisine göre. Bir siyaset dili öncelikle ve ona uygun bir liderlik. Özgüven gördüğümü belirtmeliyim. Kendisini iyi hazırlamış olduğunu belirtmeliyim. “Sağlamcı” olmaya itina ettiğini, buna bir hayat ilkesi olarak itina ettiğini, hatta kendisini ve birlikte hareket edeceği insanları yazılı olarak bağlamayı önemsediğini belirtmeliyim. Naif bir insan yoktu karşımızda. Tereddüt yoktu. Sadece ekonomi üzerine konuşan bir insan yoktu. “En kolayı ekonomi” diyerek sanki o alanı kafasında çözmüş, diğer alanlara yoğunlaşma gereği duyan bir insan vardı.
-“Siyaset dili” dedim ya. Lider için “Karizma” kaçınılmaz ise, onu da siyaset diline göre oluşturmayı hedeflemiş gibi.
Neler diyor? Şu kelimeleri, cümleleri, ifadeleri not ettim onu dinlerken:
-Beyaz sayfa… özgürlük, adalet, ekonomi… sadakat ilkelere – değerlere… özgürlük – adalet en yakıcı konular… siyasette niyet ve kapasite önemli, insanlar bizde niyet ve kapasite görüyor… Ekip’te iddialıyız, ekibimiz çok sesli olacak. Kriterimiz kişilikte iyi insan, işinde iyi insan... Siyaset farklılıklar üzerinden yapılıyor, bu çok tehlikeli ülke için, asla bir bölen olmayacağız… Biz bu ülkenin vatandaşlarını birleştirmek için yola çıktık… Muhafazakar kesim önemli ama şu anda Türkiye’nin ihtiyacı toplumun her kesimini hedefleyen bir siyasi hareket. Hayatta kayıt dışı hiçbir iş yapmadım. Şeffaf yürüyoruz. Ümit siyaseti yapacağız.
“Toplumun dikey bölümlenmesini değil yatay kesitini hedeflemek”ten söz ediyor mesela. Yani toplumda yaşayan her insana ulaşabilmek… “Önce insan’ demiştik Ak Parti olarak yola çıkarken” diyor. Onu yeniden taşımak istiyor siyasi zemine.
Bir mutfak çalışması yaptığı açık. Mutfak çalışmasının epeyce uzun sürdüğü de açık.
Bu arada yola birlikte çıkacağı “Ekip”i oluşturmak için temaslar kuruyor. Hareketin gördüğü ilgiden memnun. İnsanların katkıda bulunmak için kendilerini seçmesinin gerekçesinden memnun.
Farklı isimlerle ilgili değerlendirme söz konusu olduğunda yaralayıcı bir söz söylememeye itina ediyor, Ak Parti ile ilgili değerlendirmeleri bile “İsim-ler” üzerinden değil, davranışlar üzerinden yapmaya özen gösteriyor. Ahmet Davutoğlu ile farkları ifade ederken, -evet farkları ifade ediyor- kadim dostluğun altını çizmeyi ihmal etmiyor.
Abdullah Gül ile ilişkinin “güdümlü” bir ilişki olacağı düşüncesinin kimsenin aklına gelmemesi gerektiği çok rahat söylenebilir. Gül öyle bir rol üstlenir mi, sorusunun cevabı da ayrı. Ama, Babacan’ın öyle bir liderliğin Türkiye’nin sorunlarını çözme noktasında asla düşünülmemesi gerektiğini bilenlerden olduğu kanaatini edinmek için onunla bir süre görüşmek yeterli.
Babacan Ekip’e ilişkin bir açıklamada bulunmadı bize. Bu konudaki duyarlılıklarını dinledik ondan. Ama yine de isimlendirme çok önemli. Eski siyasetçiler, yeni isimler, bagajlar, bağlantılar… Hepsi hepsi “negatif yük” taşımadığı noktasında genel bir kanaatin odağındaki Babacan’ın fotoğrafına yorum ekleyecek. Bakalım nasıl bir Ekip ile karşılaşacağız?
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
10.02.2026
8.02.2026
6.02.2026
5.02.2026
27.01.2026
23.01.2026
22.01.2026
20.01.2026
16.01.2026
15.01.2026