Beril DEDEOĞLU
İngiltere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Stuart Peach, katıldığı bir toplantıda son derece önemli bir konuya dikkat çekti. Savaş ve çatışmalar ya da yabancı ülkelerdeki üslere yapılan ziyaretler dışında İngiltere’de Genelkurmay Başkanlarının açıklama yapmaları, yapsalar bile bunun basına taşınması çok karşılaşılan bir durum değildir. Bu nedenle, dikkat çektiği konunun biri içeriği, diğeri ise konunun basına yansıma nedeni olarak iki yönden ele alınması gerekir.
Konu, Rusya’nın interneti kesme riski. Orgenaral Peach’e göre su altından geçen internet hatlarının Rusya’nın yenileştirdiği deniz altı askeri kapasitesi tarafından paralize edilmesi mümkün.
İngiltere merkezli Policy Exchange adlı bir düşünce kuruluşunun geçen ay yayınladığı rapora göre, kıtaları ve ülkeleri birbirine bağlayan ve yaklaşık 900 bin km.ye varan su altı şebekesi 213 bağımsız kablo sisteminden oluşuyor. Küresel iletişimin % 97’si ve günlük 10 trilyon doları bulan mali işlemler bu kablo sistemi üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla bu alana yapılacak bir müdahalenin yaratacağı maliyet çok yüksek.
Korkutucu ihtimal
Güvenlik sistemlerinin de bu ağ içinde yer aldığı düşünülürse, olası bir müdahalenin sadece iletişimin kesilmesi ya da bankacılık sistemlerinin çökmesi değil, güvenlik sistemlerinin de bertaraf olması anlamına geleceği açık. Trump’ın ulusal güvenlik belgesini dünyaya duyurmadan önce bu açıklamanın yapılması ise ayrıca manidar.
Meselenin bir diğer sorunlu kısmı ise bu ağ sisteminin sahibi olmaması ile ilgili. Diğer bir ifadeyle hiçbir ülkenin mevzuatı, bu alanı korumaya yetmiyor ama bu sistemin korunmasını sağlayacak uluslararası bir mevzuat da bulunmuyor. Dolayısıyla bir devlet bu ağa müdahale ettiğinde, doğrudan hiçbir devleti hedefe koymadan hepsini birden bertaraf etmiş olabiliyor, üstelik uluslararası hukukun boşluğunu da kullanabilmiş oluyor.
Söz konusu sisteme yapılacak her müdahalenin büyük bir sabotaj olacağı açık, ancak Rusya’nın bu yönde bir niyeti olduğu açık değil.
İngiltere Genelkurmay başkanı, Rusya’yı zikrederek tehlikenin bu ülkeden geleceğine dair bilgisi olduğunu ima ediyor. Basın önünde hemen hiç görünmeyen biri bu denli önemli bir risk için adres verdiğinde, inanmamak da zor oluyor.
NATO işi üstlensin
Orgeneral Peach haklı mıdır, bunu zaman gösterir. Ancak bu mevzuatsız ve riskli alanın NATO önceliği haline getirilmesini söylemesi önemli... NATO konuyu üstlenirse, gayet tabi uluslararası bir mevzuata dahil olur. Ancak bundan önemlisi, NATO müttefikleri yeniden Rusya tehdidi ile birbirlerine yaklaşmak durumunda kalırlar.
Trump’ın Rusya’yı ne kadar tehdit olarak gördüğü bilinemese de, her yaptığının sonunda Rusya’ya yaradığını gören NATO üyeleri olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla bu türden bir riskin gündeme taşınmasıyla İngiltere bir yandan ABD’nin Rusya ile arasına mesafe koyması uyarısında bulunuyor, öte yandan Avrupa’nın NATO şemsiyesine ne kadar ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor, bir de Rusya’nın “öteki” kalmasındaki İngiltere ısrarını ifade ediyor.
Rusya, yeniden NATO’nun düşmanı pozisyona geri dönmek ister ise, ki bu Putin için avantajlı bir durum olur, Baltık Deniz’inde, Doğu Avrupa’da, Ukrayna ve Gürcistan’da yaptıklarıyla Suriye’de ABD uçaklarıyla gerçekleştirdiği “it dalaşını” da nedenselleştirmiş olur.
Öyle anlaşılıyor ki, Putin Trump’ı tutar gibi gözükmekten vazgeçmiş ve yüzünü İngiltere’ye çevirmiş. Hal böyle ise Türkiye’nin stratejik hamlelerinde ABD’den çok İngiltere’ye ve İngiltere-Rusya ilişkilerine bakması gerekecek.
Yazarlar
-
İlnur ÇEVİKTrump’ın dünyasına hoşgeldiniz… 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAk Parti içinde üç grup var ve Erdoğan sonrası için mücadele halinde mi? Güldürmeyin beni… 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEHapishaneler artık iktidar teknolojisi üretmiyor 3.10.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTAvni Akyol’a Ayıp Ettiniz… 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasOrtada aslında bir ‘plan’ yok 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTrump kuzulara şah olunca… 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAsıl sorunumuz TL değil dolar enflasyonu 2.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanS-400’leri ne yapabiliriz? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBeklenen Mesih: Kurtarıcı arayışının toplumsal anatomisi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTrump’ın Gazze Planı’nın alternatifi ne? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHamas’ı kim silahsızlandıracak? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarış ve Demokratik Toplumun İnşası İçin Meclis Adım Atmalı: Yasa Çıkarmalı, Komisyon Öcalan’ı Dinle 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTrump Planı? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMHP’li Yıldız’ın KON’u AK Partili Miroğlu’nun Roja Welat’ı… 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayArjantin’in çıkmazı: Şok terapi, bağımlılık ve ABD’nin gölgesi 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKirk ve ICE vakaları ile faşizme doğru mu? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKrallar ve ulus-devletler 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRZeytinlik yasasından Akbelen ve İliç'e; enerji ve maden hikâyesinde kaybolan gelecek 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSİYASETÇİ ZENGİNLEŞİRKEN VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR, NEDEN? 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANGazetecilik can çekişiyor! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTÜSİAD isyan etmişti: Ciner’e kayyumun gerekçesi o madde! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTrump-Erdoğan görüşmesine hile karıştı mı? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CAN“Trump’ın verdiği meşruiyet” notları 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluTrump’a neler verdik, neler alacağız! 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇZaferden hapishaneye 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunYazmak, ciddi bir iştir 28.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.02.2019
15.02.2019
13.02.2019
25.01.2019
16.01.2019
11.01.2019
9.02.2019
4.02.2019
2.02.2019
28.12.2018