Mahfi Egilmez
Zülfü Livaneli, Son Ada, İnkılap Kitabevi, 2020
Harika bir roman, müthiş bir siyasal eleştiri, gerçeğin öyküye üstün bir tarzda dönüştürülüşü. Ama hangi gerçeğin? Bizde de dünyada da pek çok örneği bulunan ve hiç bitmeyen bir siyasal gerçeğin. Alegorik bir roman, okurken aklımdan hep Ionescu’nun Gergedan adlı oyunuyla karşılaştırmalar yaptım. Çok geç kalmış bir okuma oldu benim için ama olsun sonunda okudum. Livaneli’nin eserlerini genellikle zamanında okurum, bunda geç kalmıştım.
“Ne garip, mücadele martılarla başlamıştı ama sanki giderek kişiselleşiyor ve biz insanlar arasındaki kavgaya dönüşüyordu.” Romanın belki de en can alıcı cümlesi bu. Okumayan varsa mutlaka okumalı derim.
Rhee Kun Hoo, Eğer 100 Yaşına Kadar Yaşayacaksan En Azından Mutlu Olmasını Bil (Türkçesi: Erol Erduran, Remzi Kitabevi, 2024
Yazar bir psikiyatrist. Hem kendi yaşlanma deneyiminden hem de hastalarına ilişkin gözlemlerinden yola çıkarak bir çeşit “iyi yaşlanma rehberi” yazmış. İlginç tavsiyeleri var. Yaşlandıkça sağlığını kaybetmeye başlayacağını ve bunu kabul ederek ona göre yaşamaya başlamanın aslında çözümün ta kendisi olduğunu anlatıyor. Özellikle 60 yaşı geçmiş olanların okumasında yarar var.
Herbert Simon, Yönetsel Davranış: İdari Örgütlerde Karar Alma Süreçleri Üzerine Bir İnceleme (Çevirenler: Mustafa Göktuğ Kaya ve Fatih Kaleci), Serbest Kitaplar Yayınları, 2025
Herbert Simon’ın bu önemli kitabı, tam anlamıyla bir yönetim ve karar alma rehberi. Piyasadan bilgisayar ve programlar desteğine, yönetici ve yönetilen ilişkilerinden planlama yapmaya, iletişimden etkinlik sağlamaya kadar yönetimi ilgilendiren hemen bütün alanlarda son derecede aydınlatıcı, bilgilendirici ve en önemlisi düşündürücü olan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Kitap, insana adeta yöneticilikteki eksiklerini bulduran bir rehber niteliği taşıyor.
Nursun Erel, Babaannemin Güllü Masalları, Paydos Yayıncılık, 2025
Yıllar öncesine, benim Hazine’de görev yaptığım dönemlere kadar giden bir dostluğumuz var sevgili Nursun Erel ile. Zaman zaman söyleşiler yaptık ve bunlar yayınlandı. Nursun Erel ekonomi üzerine yalnızca yazı değil kitaplar da yazdı. Ama bu tarafına ilk kez tanık oluyoruz. Harika bir çocuk kitabı yazmış. Oturdum sonuna kadar okudum masalları. Çok beğendim, şimdi torunuma vereceğim. Bu kitabı çocuklarınıza, torunlarınıza okutun derim.
Erman Ertuğrul, Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının El Kitabı, Mundi yayınları, 2024
Eğer benim gibi arkeolojiye merakınız varsa bu kitabı alıp okuyun. Aslında merakınız yoksa da alıp okuyun çünkü okuyunca merakınız oluşacaktır. Kitabın iki önemli özelliği var: İlki antik dünyayla ilgili aklınıza takılan soruları yanıtlıyor olması, ikincisi de bu soruları çok basit ve anlaşılabilir bir dille anlatıyor olması. Sosyal medyada oldukça aktif olan Arkeofili hesabının sahibi olan yazar, orada yazdığı merak uyandıran konuları daha ayrıntılı ve hiç sıkmadan anlatıyor. Okuyanların çok şey öğreneceği bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
Yazarlar
-
İlhami IŞIKBu toplumda herkes devletçi! 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciDemokrasilerde “Taban İstilası” 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANSiyasi dava… Sansür yasası! 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA8 Mart’ın Direniş Ruhu ile Özgürlük ve Demokrasi Newrozu’na Çağrı... 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRDünya büyük çağ değişiminde: Yükselen milliyetçilik, korkunun refleksi 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTürkiye’nin en etkili hava savunma sistemi… 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANİran savaşında Türkiye boyutu 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTrump’ın en büyük yanlışı, açmazı anlayamadığıdır 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞATEŞ AVUCUMUZUN İÇİNDE... 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanBiz Türkiye’yiz, ‘Büyük ülke’ masalı bizde böyle yazılır 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünSavaş nasıl ve ne zaman bitecek? 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİBüyük işgal projesi ve İran 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENİnsanlık Trump’ı durdurmalı 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSavaş ne zaman biter? 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANİran’dan Türkiye’ye yansıyanlar 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTAkçakoca sapağı… 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli ‘çamaşırhanesi’ -5- İşte ülke böyle çürüyor: Tapeler çıktı! 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNBinlerce kadın Taksim'den sesleniyor: "Bitmeyecek bu İSYAN" 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolKutsal haydut! 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanOrtaçağ karanlığına bir adım daha yaklaşmak 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİNATO’dan çıkmamakla iyi mi etmişiz? 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÜçüncü dünya savaşı bu mu acaba? 7.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERİran savaşı ışığında dezenflasyon süreci 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZİran savaşının gölgesinde siyasal tutarsızlık 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçÜniversitenin-akademinin kamusal bir derdi var mıdır? 6.03.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRİyi ki Güney Afrika ve İspanya var… 6.03.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
1.03.2026
11.02.2026
8.02.2026
6.02.2026
26.01.2026
21.01.2026
5.01.2026
2.01.2026
12.12.2025
9.12.2025