Mehmet AKBACAK
İstanbul’a ilk gidişim 1962 yazıydı, üç bin nüfuslu kasabadan 1milyonluk şehire gidenin şaşkınlığını ben de yaşadım.Rastlantı olacak ya ablamların oturduğu semt çok ilginç sosyolojik yapıya sahip, İstanbul’un renkli yerlerinden birisi olmasıydı.Daha sonraki yıllarda geriye dönüş yaptığım zamanlarda kültürel yaşamımda önemli köşe taşlarının oluşmasında rol oynadığını söyleyebilirim.
Oturduğumuz semtin bir yanı gayrimüslümlerin yoğun olarak yaşadığı Balat semti ile, muhafazakar dindar Müslümanların yaşadığı Çarşamba semti yer alıyordu.Ve ben ilk defa Türkiye’de bizlerden başka Rum’ların, Ermeni’lerin ve Yahudi’lerin de yaşadığını orada farkettim.Bu durum beni şaşkına çevirirken, bir yandan da onları tanımak için can atıyordum.Hafta sonları elindeki veresiye defteriyle taksitleri toplamak için sokakları arşınlayan Saloman ile köşedeki bakkala sucuk salam satan Yorgo ilk tanıdıklarımdı.Rahmetli Tahsin amca yorgo’dan bahsederken; çocuklar bu bir zamanlar Balat’ın en zengin tüccarlarından biriydi,Varlık vergisinden sonra neyi var neyi yok hepsini kaybetti,şimdi perişanları oynuyor derdi.( O zaman varlık vergisi nedir,ne değildir bi haberdim.)Balat’tan geçerken çan sesleriyle ezan sesleri birbirine karışır,ilginç bir armoni oluştururdu.
Yıllar sonra bizimle beraber aynı kahvede oyun oynadığımız Sarkis isminde terzilik yapan Ermeni arkadaşımız vardı, oyun oynarken oda bizimle aynı yeminleri ederdi.( Gerçekten samimi olarak) Bu durum kahvedeki taksi şoförlerinin birisinin dikkatini çekmiş.Arkadaşımız yokken dediği şuydu; söyleyin o Ermeni gavuruna bi daha bizim yeminlerimizi etmesin.Bizler şok olmuş, o zamana kadar Sarkis sanki bizden biriydi sanki.İlk defa birisi aramıza nifak sokmuştu.Sonradan konu açıldığı zaman, o taksi şoförü 6-7 Eylül olaylarında Beyoğlu’da yağmaya katılmış,taksiyide oradan çaldığı mücevherlerle aldığını söylemişlerdi.
Gerçek tarihi öğrendikçe geçmişte yaşanan acıların toplumda yarattığı travmaların hala tedavi edilmediğini,buna karşılık ırkçılığın,ötekileştirmenin devam ettiğini görmek insanı kahrediyor.Bir taksi sahip olanın yarattığı düşmanlık şöyle dursun,fabrikaları,atölyeleri,mağazaları,işhanlarını,konakları ele geçirenlerin yarattığı düşmanlıklar genlerimize kadar işlenmiş, bu hastalıklı mikrobu vücudumuzdan atmadığımız sürece rahat yüzü görmeyeceğiz.58 yıl önce İstanbul’da yaşanan bu vahşet için; Özel Harp Dairesi Başkanı Sabri Yirmibeşoğlu “ iyi bir operasyondu”demesi ve üzerine gidilmemesi çok ilginç değilmi.Üstüne üstlük ülkede var olan bir avuç kominist bu olayların” faili “olarak yakalanıp aylarca boş yere zindanlara atılmış.
Bu baskıcı ceberrut devlet her zaman kendine bir düşman yaratmıştır.1945 yılında Tan gazetesi basılarak talan edilmiş,1930 larda Edirne Yahudileri şehirden sürgün edilmiş,Malatya’da,Sivas’ta,Çorum’da Aleviler düşman olarak gösterilmiş,Dersim’de Kürt’ler katledilmiş,dindarlar sözde şeriatı getirecekler diye zulüm görmüşler, bu yapı tamir edilse bile hala devlet düşmansız edemiyor.Bu zihniyet bazen güvenlik güçlerinde gezicilere karşı,bazende kendisine solcu diyen faşizan güçler tarafından ODTÜ’de türbanlı kızlarda baskı oluşturarak devam ediyor.
Yanıbaşımızda savaş kapıda; kendi insanımıza insan gibi davranmıyanlar savaşa karşı çıkarak barışçıl görünmeye çalışsalarda, darbecileri destekleyerek gerçek yüzlerini deşifre etmiş oluyorlar.Deve kuşu örneği.Gerçek barışseverler hem ülkemizde, hemde Dünya’da gerçek barışın sağlanması için mücadele ediyorlar,savaşın insanlığın en büyük düşmanı olduğunun bilincindeler
Yazarlar
-
Mustafa KaraalioğluBüyük sorunları çözememe serisi bu kez bitecek mi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın ötesi… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞEntelektüel üretimin kaybı-Rejimin vesayeti-Siyasetin iflası 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRLaleli Çamaşırhanesi -3- Videoya çektiler: ‘Cırt’ sesi geldikçe bağırıyor! “Maşallah, Maşallah!..” 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEABD, Suriye için neye karar verdi? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKandil’in polemikçisi şampanya sosyalistlerine karşı 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin Sönmezİktidar politikası ters mi tepiyor, tersine mi işletiliyor? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİktidarın ağzındaki bakla!... 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERHarakiri Bütçesi 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENGüney Amerika’da büyüyen gölge 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENKürt Sorunu 2.0’a Hazır mıyız? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALEş Şara’dan yeni bir Esad çıkarmak mı? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraKaçıncı CHP? 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUÖcalan’ın mektubu üzerine bazı gözlemler 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBu durumda AİHM yetkilileri de Trump’tan yardım istesin… 13.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANBahis oynayan bakan kim?.. CASUS KİM?.. 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuCeylanpınar cinayeti… 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAmerika çökmekte olan bir uygarlık mı? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZÖzel’in bütçe konuşmasında sürece dair mesajları 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolAK Partili bir okurla sohbet 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSeçime henüz vakit varken sandık hesabı 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrta sınıf nereye gitti? 12.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciEn büyük tehlike NÜFUS yokluğu 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇHakim sınıfın iki zümresi 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilTürkiye neden sanayileşemiyor: Sermayenin, güvenin ve kurumların zayıflığı öyküsü 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAJohn Holloway ; Abdullah Öcalan’ın Kuramı Devrim İhtimali Fikrini Yeniden Düşünülür Hale Getiriyor! 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENFeti Yıldız kime sesleniyor? 11.12.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTElveda Lenin ve Düzce Belediyesi… 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSuriye bir kere daha çözümü bozabilir mi? 10.12.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalHay'at Tahrir el-Şam'ın Evrimi ve Suriye'nin Geleceği 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Selva DemiralpHissedilemeyen büyümenin anatomisi 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
SİBEL HÜRTAŞCHP programı halka ne vadediyor? Nasıl bir parlamenter sistem? 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasSokak çeteleri devlet kurumlarına karşı 9.12.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBağımlı finansallaşmanın anatomisi ve Türkiye’nin bitmeyen kırılganlığı 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMüslüman dünyada yeni bir fıkhi yaklaşımın önü açılabilir mi? 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNStratejik illüzyon! 8.12.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞAYM BAŞKANI AĞLIYORSA… 8.12.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
4.02.2020
29.01.2020
22.01.2020
14.01.2020
13.11.2019
21.10.2019
10.10.2019
26.09.2019
8.08.2019