Roni MARGULIES
Dindar kişiyle tartışmak zor iştir. Ben okuduğum, öğrendiğim ve bunlardan yola çıkarak kendi kafamda oluşturduğum fikir ve görüşler temelinde tartışırken, dindar kişi Tanrı’nın temsilcisidir, Tanrı sözünü söylemektedir bana.
Tartışmanın bir yanında ben, bir garip insancık, diğer yanında evrenin ve her şeyin yaratıcısı ve O’nun yazdırttığı kitabın dediklerini tekrarlayan dindar kişi.
Güçler o kadar eşitsiz ki, hiç şansım yok.
O nedenle, bu tür tartışmalara girmekten kaçınırım genellikle.
Ama bazen dayanamıyorum.
Örneğin, Ali Bulaç’ın Zaman gazetesindeki “Başörtülü aday yoksa oy da yok!” yazısını okuyunca tüylerim diken diken oldu! Ve dayanamadım.
Yazının başlığıyla ilgili hiç sorunum yok, tümüyle katılıyorum. Bulaç, geçmiş seçimlerde başörtülü adaylar olmasını savunmadığını, bu sefer ise başörtülü adayları destekleyeceğini, özellikle Merve Kavakçı’nın seçilebilecek bir yerden aday gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Geçmişte yanlış yaptığını, şimdiki tavrının doğru olduğunu düşünüyorum.
Sorun, şu paragrafta:
“... dinî öğretinin tamamından ve beşeriyetin her bölgesinde ve din havzasında gözlenen örfünden anladığım kadarıyla kadının birinci görevi annelik ve ev hanımlığıdır.. Liberal kapitalist piyasa ise kadını farklı çerçevede evin dışına çıkmaya zorluyor; anneliği ve ev hanımlığını itibarsızlaştırıyor; pozitif ayrımcılıkla kadın yuva kurmuyor; erkekler bu şekilde kışkırtılmış kadınlarla evlenmek istemiyor; sonuçta olan yine kadına oluyor.. Erkeğin fıtrî rolünü kaybetmesi onu kadına karşı acımasız şiddete, vahşi cinayetlere sürüklüyor.. Madem bizim kadınlar da bu modern tecrübeyi yaşamakta çok kararlı, yemekte oldukları ‘acı meyve’nin sonucunu beklemekten başka çare yok.”
Burada anlatılanlar o kadar korkunç ki, uzun uzun alıntılamak gereği hissettim.
***
Anlatılanlar şu nedenle korkunç.
Kadının görevi evinde oturup annelik ve ev hanımlığı yapmaktır.
Evinden çıktığı zaman, erkekleri acımasız şiddete, vahşi cinayetlere sürükler.
Yani kadınlara karşı uygulanan şiddetin, taciz ve tecavüzün sebebi kadınlardır!
“Dinî öğreti ve beşeriyetin örfü” bunu anlatıyorsa, kusura bakmasınlar, dinî öğreti ve beşeriyetin örfü yanılıyor demektir.
Amerika’da ve Türkiye’de tecavüze uğradığı için mahkemeye çıkan kadına “O mini eteği giymeseydin, aranmışsın” diyen hâkimler ve Ali Bulaç ve tüm diğer muhafazakârlar yanılıyor.
Kadına karşı şiddetin sebebi kadın değil. “Erkek” de değil.
Şiddetin sebebi, kadını evde oturan, edilgen, narin ve korunmaya muhtaç bir yaratık olarak, erkeğin mülkü olarak, yani tam da insan olmayan bir “şey” olarak gören anlayıştır. Yani Ali Bulaç ve tüm diğer muhafazakârların anlayışıdır. Çok gocunacak, biliyorum, amaşiddetin sebebi bizzat Bulaç’ın yazısı ve benzerleridir maalesef.
“Fıtrat” diyecek Ali Bulaç, “N’apalım, erkeğin ve kadının fıtrî rolleri böyle. Allah kadını böyle yaratmış”.
Hayır. Yaratmamış.
Yaratmamış olduğunu önce tarihten biliyoruz. Koşullar eşit olduğunda, kadın hayatın her alanında erkekle aynı şeyleri aynı başarı düzeyinde yapabilmiş, yapabiliyor.
Sonra da, İslam dahil tüm dinlerde Ali Bulaç’ın yorumunu sorgulayan, kutsal kitabı farklı yorumlayan dindar kişilerin çokluğundan biliyoruz. Allah’ın kendisine soramadığımıza göre, konunun tartışmaya ve yoruma açık olduğu belli. Bulaç’ın yorumu kendisini bağlar, başka hiç kimseyi değil.
Ve ben yanılıyorsam, dinî öğreti gerçekten de insanlığın yarısını evde oturmaya, toplumsal yaşamın dışında kalmaya mahkûm ediyorsa, o zaman bu dinî öğretiyi gözden geçirme zamanı geldi de geçiyor demektir.
Yazarlar
-
Akif BEKİKimmiş bakalım devlete saldıran? 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUAnayasa engeli olduğu halde yeniden seçilmek isteyen başkan ne yapar? 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti kendini nasıl bu hallere düşürdü… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÇeteler çağı ve muhteşem çöküş… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTefessüh… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTUtanmazlığın ve Çürümüşlüğün Belgesi: Sahte Diploma Skandalı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “İmralı’da Bir Mahkûm” 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBüyük eşik atlandı, sıra mayınlı alanda… 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarŞeffaf, açık ve çoğulcu 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraÇağdaş Türkiye 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİsa’nın takipçilerine sığınan Muhammed’in takipçileri 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasPara vermeden diploma alanlarımız da bunlar 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞAdemimerkeziyet: Dikey güçler ayrılığı ya da paylaşımı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet Berkanİktidar ülkeyi yönetebiliyor mu ki? Tek kişi ne kadar yönetebilirse o kadar işte… 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazAYM kararı yargıyı bağlayacak mı? 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol: Sahte diplomaya ne g 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEKaş yaparken göz çıkarmak 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUDemokratlar, ümmetçiler, ırkçılar 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞMeslek liseleri tartışmaları (1) 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit Akçay2025’in kalanı nasıl geçecek? 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR‘Dijital devlet’ işgali: Girilmedik kurum yok! 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİki öncü şirkete nasıl sızıldı: Denetimsizliğin çürüttüğü devlet 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBüyük Aldatmaca: Popülizmin (Halkçılığın) Yolsuzluk Ve Eşitsizlik Konusundaki Yalanları 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNESiyasî kimlikler panayırı kapandı 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKalemşörler ve Çubuk Ustaları da Silah Bıraksın! 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTerörsüz Türkiye hedefi: Hukukun ve siyasetin rolü 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezEkonomiyi düzeltmekle iş bitmez 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNMisak-ı Suriye! 4.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.03.2023
13.03.2023
27.02.2023
20.02.2023
13.02.2023
6.02.2023
29.01.2023
21.01.2023
15.01.2023
15.01.2023