Roni MARGULIES
Jeremy Corbyn’in ana muhalefet partisi başkanlığına seçilmesi, sadece İngiltere’de değil, genel olarak Avrupa’da heyecan yarattı.
Ama belki de en çok beni heyecanlandırdı!
“Kanka” demek biraz abartılı olabilir, ama Corbyn’le tanışıyoruz. Aynı odada yatmışlığımız var! Benim odamda. İstanbul’da.
O zamanlar annemin evinde kalıyorum. Tek yatak var. Çilteyi yere koydum, “Yatak senin, yerdeki çilte benim” dedim. Kabul etmedi, “Yatak senin” dedi. On dakika tartıştık, sonunda kazandı ve yerde yattı.
Yıllardan 2002 ve Corbyn İngiltere hükümet partisinin (Tony Blair’in İşçi Partisi’nin) en solcu iki milletvekilinden biriydi.
George W Bush, İkiz Kuleler saldırısından sonra Irak’ı işgal etmekle tehdit ediyordu. Bütün dünyada savaş karşıtı bir hareket yükselirken, biz de burada kolları sıvamıştık.
Önce Ekim ayında Kadıköy’de bir barış konferansı düzenledik. Ardından, 1 Aralık günü için büyük bir gösteri yapma kararı aldık. Ve Irak’ta Savaşa Hayır Koalisyonu’nu kurduk. Herhalde Türkiye tarihinin en geniş koalisyonu oldu: tam 159 kurumu ve sayısız bireyi bir araya getirdi.
Irak savaşına Blair’in de katılacağı belli olduğu için, gösteriye İngiltere’den birini getirmeyi düşündük. İlk akla gelen isim Corbyn’di, çağırdık, geldi.
Miting alanında Corbyn’in sahneden konuşmasını polisler engellemeye çalıştı. “Niye?” dedik. “Yabancı” dediler!
Milletvekili olduğunu anlatıp ikna ettik herifleri. Corbyn, kendi hükümeti aleyhine çok sert bir konuşma yaptı.
Akşam da annemin evinde yattık.
Şimdi İşçi Partisi başkanlığına seçilmesi, üstelik solculuğundan hiçbir ödün vermemişken parti tabanının yüzde 60’ının oyunu alarak seçilmesi ilginç.
Aday olacağını ilan ettiğinde, belli sayıda milletvekilinin onu aday göstermesi gerekliydi ve bu sayıyı bulması mümkün değildi. Bazı milletvekilleri, politikalarını destekledikleri için değil, “demokrasi iyidir” diye düşündükleri için aday olabilmesini sağladı. Zaten kazanma şansı yok diye düşünüyorlardı.
Kazanabileceğinin düşünülmemesi ve kazanmış olması iki şeyi gösteriyor.
Birincisi, Avrupa sosyal demokrasinin ne kadar sağcılaşmış olduğu. Kamu hizmetlerini savunan, zenginlerden daha fazla vergi almak isteyen, savaşa, nükleer silahlara ve NATO’ya karşı olan bir adam, “çok aşırı solcu” olarak görülüyor, kazanamaz deniliyor. Nitekim, partinin önde gelen birçok milletvekili Corbyn’in gölge kabinesinde yer almayacağını hemen ilan etti. Parti içinde Corbyn’e karşı darbe yapılması ihtimali hemen tartışılmaya başlandı.
Oysa Corbyn’in görüşleri 20-30 yıl öncesinin klasik sosyal demokrat görüşlerinden başka bir şey değil.
İkincisi, biri çıkıp “yettiniz be, bu memlekette ciddi bir sol muhalefet gerek” dediği anda, her şey değişiveriyor, sağ konsensüs dağılıveriyor, insanlar heyecana geliyor.
Yeter ki “yettiniz be” çığlığı bir kere duyulsun.
Yazarlar
-
Akif BEKİKimmiş bakalım devlete saldıran? 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUAnayasa engeli olduğu halde yeniden seçilmek isteyen başkan ne yapar? 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti kendini nasıl bu hallere düşürdü… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÇeteler çağı ve muhteşem çöküş… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTefessüh… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTUtanmazlığın ve Çürümüşlüğün Belgesi: Sahte Diploma Skandalı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: “İmralı’da Bir Mahkûm” 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUBüyük eşik atlandı, sıra mayınlı alanda… 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cemile BayraktarŞeffaf, açık ve çoğulcu 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraÇağdaş Türkiye 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇİsa’nın takipçilerine sığınan Muhammed’in takipçileri 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasPara vermeden diploma alanlarımız da bunlar 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞAdemimerkeziyet: Dikey güçler ayrılığı ya da paylaşımı 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet Berkanİktidar ülkeyi yönetebiliyor mu ki? Tek kişi ne kadar yönetebilirse o kadar işte… 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazAYM kararı yargıyı bağlayacak mı? 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gökçer TahincioğluKalorifer kazanından rektör danışmanlığına ve öğretim görevliliğine uzanan yol: Sahte diplomaya ne g 7.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEKaş yaparken göz çıkarmak 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUDemokratlar, ümmetçiler, ırkçılar 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞMeslek liseleri tartışmaları (1) 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit Akçay2025’in kalanı nasıl geçecek? 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜR‘Dijital devlet’ işgali: Girilmedik kurum yok! 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERİki öncü şirkete nasıl sızıldı: Denetimsizliğin çürüttüğü devlet 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBüyük Aldatmaca: Popülizmin (Halkçılığın) Yolsuzluk Ve Eşitsizlik Konusundaki Yalanları 6.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNESiyasî kimlikler panayırı kapandı 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNKalemşörler ve Çubuk Ustaları da Silah Bıraksın! 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZTerörsüz Türkiye hedefi: Hukukun ve siyasetin rolü 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezEkonomiyi düzeltmekle iş bitmez 5.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNMisak-ı Suriye! 4.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.03.2023
13.03.2023
27.02.2023
20.02.2023
13.02.2023
6.02.2023
29.01.2023
21.01.2023
15.01.2023
15.01.2023