Roni MARGULIES
Çok içim rahatladı geçen gün. Memlekette basın özgürlüğüyle ilgili bazı sorunlar olduğunu ve bunların biraz hükümetten kaynaklandığını düşünürdüm ben. Meğerse öyle değilmiş.
Cumhurbaşkanı’nın ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı çok güzeldi: “Medya bağımsız olmalıdır, basında çalışanlar ne derece özgür olursa, ülkenin demokrasisi de o denli güçlü olur. Fakat basının özgürlüğü hiçbir zaman sorumsuzluk olarak da algılanmamalıdır.”
Demek ki, hükümetten kaynaklanan bir sorun yokmuş.
Gerçi, “basının özgürlüğü, hiçbir zaman sorumsuzluk olarak da algılanmamalıdır” ifadesi sevincime biraz gölge düşürmedi değil.
Kimin tarafından algılanmamalıdır? Senin “sorumluluk” olarak algıladığını ben “sorumsuzluluk” olarak görebilirim. Veya tersi olabilir. O zaman ne olacak?
Ve zaten “sorumluluk” ne demek? Kim tanımlayacak bunu? Yasalarda böyle bir tanım mı var?
Bu kaygılarımı aşmaya çalışırken, bir de mesajın şu bölümünü okudum:
“Sosyal medya hızlı haber alma açısından olduğu kadar ‘kara propaganda’ bakımından da istenmeyen yayınların platformu haline geldi. Medya kuruluşlarımızın sorumluluklarının bilincinde olarak, hem demokrasimizin gelişmesine hem de birlik ve be-raberliğimizin pekişmesine katkılarını sürdüreceğine inanıyorum.”
Uzun uzun düşündüm. “Birlik ve beraberliğimizin pekişmesine katkı” ne demektir? Medyanın böyle bir görevi mi vardır? Varsa, bu görevi farklı farklı yorumlayanlar olursa ne yapacağız?
Sonra, Adana adlı bir yerel gazetede okuduğum “PKK’lıya vatandaş tepkisi” başlıklı bir haber bütün sorularımı cevapladı.
Habere göre, “iddiaya göre bölücü terör örgütü PKK yandaşları” yol kapatıp korsan gösteri yapmış. Polis bir kişiyi bacağından vurmuş. Yaralı hastaneye götürülürken şunlar yaşanmış:
“Bacanağının şehit olduğunu ileri süren İkram Birinci adlı bir vatandaş PKK’lıya ‘Adam, bu iyi günleriniz, daha durun, dua edin vatan size yine sahip çıkıyor, dua edin’ diye tepki gösterdi. Şehit yakını olduğunu belirten Birinci, bir oğlunun da askerde olduğunu belirterek, ‘Ben de vatan için seve seve canımı vermeye, kanımın son damlasına kadar savaşmaya hazırım’ dedi.”
“Birinci, ‘Size acıyorum. Yeter Yahudi’ye, Ermeni’ye hizmet ettiğiniz’ dedi. Yanındaki kadın ise PKK’lıya ‘Dua et seni öldürmemişler’ dedi. Polislerin bir kadın PKK’lıyı da götürdüklerini görünce, ‘Bir de kadın olacaksın. Kadın başına utanmıyorsun, değil mi?’ dedi.”
Dikkat ettiniz mi? Haberin başında “iddiaya göre PKK yandaşları” olan kişiler, haberin devamında “PKK’lı” haline gelivermiş!
Bu kişilerin görüşlerine başvurulmamış, ama yoldan geçen alakasız kişilerin görüşleri uzun uzun aktarılmış!
Ve böylece, “suçlular” saptanmış!
Yani gazete “birlik ve beraberliğimizin pekişmesinekatkı” yapmakta üstün başarı göstermiş.
Roni Margulies
(Sosyalist İşçi)
Yazarlar
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyasi zeka ile siyasi tavır ilişkisi… 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasYerli ve milli füzelerimiz nerede? 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİDünyanın en büyük terör örgütü 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAdalet’in “VAR”ı olsa... 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTAN15 Yaşındaydı… 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTerörsüz Türkiye’ye adalet yakışır 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet AKAYBarbarlık Çağında Savaşlar Kaçınılmaz 12.03.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİPeki İmamoğlu niye canlı yayında yargılanmıyor? 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanAK Parti ile böyle bir Türkiye hayali kurmamıştık 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLU“Kabe’de Hacılar” sahiden ortak ses mi? 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURİranlılar neden rejimi devirmek için ayaklanmıyor? 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolSavaş nereye? 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZSilivri’de başlayan yargı üzerinden siyasi rekabet 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünSavaş gerçekten bitiyor mu? 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciYolsuzluk yasaları neden çıkmıyor? 11.03.2026 Tüm Yazıları
-
Ergun AŞÇIİSKENDER’DEN BUGÜNE İRAN’IN DİRENÇ HAFIZASI 10.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANSiyasi dava… Sansür yasası! 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞATEŞ AVUCUMUZUN İÇİNDE... 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA8 Mart’ın Direniş Ruhu ile Özgürlük ve Demokrasi Newrozu’na Çağrı... 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞTrump’ın en büyük yanlışı, açmazı anlayamadığıdır 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRDünya büyük çağ değişiminde: Yükselen milliyetçilik, korkunun refleksi 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANİran savaşında Türkiye boyutu 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBu toplumda herkes devletçi! 9.03.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANİran’dan Türkiye’ye yansıyanlar 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNBinlerce kadın Taksim'den sesleniyor: "Bitmeyecek bu İSYAN" 8.03.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTAkçakoca sapağı… 8.03.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.03.2023
13.03.2023
27.02.2023
20.02.2023
13.02.2023
6.02.2023
29.01.2023
21.01.2023
15.01.2023
15.01.2023