Hilâl KAPLAN
Hüseyin Aygün, klasik CHP çizgisine oldukça uzak bir milletvekili. Dersim'de, BDP destekli milletvekili adayı olan Ferhat Tunç'un meclise girememesinin de en büyük sebeplerinden birisi. Zira Aygün, aynı Tunç gibi hem sol bir çizgiden geliyor hem de Alevi ve Kürt kimliğini bir arada taşıyor.
CHP Dersim Katliamı tartışılırken yine ve ısrarla 'sınıfta kalmışken', Aygün çıkıp Dersim Katliamı'nda Mustafa Kemâl'in büyük rol oynadığını söylemişti.
CHP daha yeni yeni Kürtçe seçmeli derse destek beyan edebilirken, Aygün bunun önemli ama yetersiz bir adım olduğunu belirtip, anadilde eğitim hakkının tanınması gerekliliğine dikkat çekerek safını belli etmişti.
Bunlara ek olarak Salih Mirzabeyoğlu'nu kaldığı hapishanede ziyaret edip, 28 Şubat yargılamalarının tekrar ele alınması meselesini meclis gündemine taşıyan ilk isim olma ünvanına da sahip olmuştu.
En son yaptığı cemevleri çıkışı da PKK tabanındaki Alevi yurttaşların en azından bir kısmının gönlünü kazanmış olmalı.
Ve seçim kampanyası boyunca siyasi bir rakipten çok PKK ile mücadele verdiklerini dile getiren bir vekil olduğunu da kayda geçirelim.
Bu yazıyı yazdığım sırada serbest bırakılacağı haberleri gelen ve sağ salim ailesine kavuşmasını umduğum Aygün'ün mezkûr siyasî tavırlarının PKK'ya neden tehdit oluşturduğunu görmek zor değil. Çünkü Aygün, PKK'ya angaje olmadan da Alevi-Kürt kimliğini taşıyabilmenin imkânını sunuyor ve bu yüzden de teveccüh görüyor. Dersim Belediye Başkanlığını kazanmış olan BDP'nin genel seçimlerde vekil çıkaramamasına sebep oluyor ve performansını da hiç düşürmeden devam ettiriyor.
Yirmi yıl önce olsaydı, belki devletin derin güçleri Aygün'ü 'alıkoyma' yoluna gidebilirdi. Ancak yirmi yıl öncenin bakışıyla bölgeye ve dünyaya bakan PKK, Aygün'ü kaçırdı. PKK'nın olayla ilgili yaptığı açıklamada Aygün için şöyle denmiş:
"Devletin özel savaş politikalarının bir yürütücüsü olduğu yönlü halkımızdan gelen yoğun şikayetler göz önünde bulundurularak (...) Hüseyin Aygün'ün bu kirli politikaların hizmetine girmemesi gerekliliğini hatırlatmak amacıyla göz altına alınmıştır.'
Aygün hakkında halktan gelen bir şikâyet olmadığı; olsa olsa bunun 'örgütün adamı' olmaması yönünde bir şikâyet olduğu açıktır. PKK'nın bölge için öngördüğü tahammül sınırı 'bizden misin-onlardan mısın' anlayışından öte değil. Bölgede silah zoruyla alan hakimiyeti kurmaya çalışırken, aynı zamanda zihnen de göz dağı vererek halkı buna hazırlama gayreti güdülüyor. PKK'nın Ak Partili ilçe başkanını öldürdüğü bir vasatta Ahmet Türk, Ak Partili Kürtleri 'hain' olarak nitelemişti. Bu demecin yanına BDP'nin Aygün'ün kaçırılmasını 'alıkoyma' olarak tarif ettiği açıklaması koyulursa, BDP'nin de aynı hazırlığa zımnen destek verdiği görülebilir.
Geçtiğimiz sene 'PKK, Mayıs'ta biter' diyenlerin gazına gelip devletin denediği gibi önümüzdeki süreçte de PKK 'bilek bükmeye' çalışacak. Türkiye'nin özellikle milliyetçi damarı güçlü kentlerinde devlet görevlilerine ve hatta sivillere yönelik saldırılar gerçekleşebilir. Bu arada Suriye'deki süreçle beraber PKK'nın 'Türkiyeli' kimliğinin de silikleştiği görünüyor. Bu yüzden süren savaşı, zemin kazanmak amacıyla bir iç savaşa dönüştürmeye çalışmaları şaşırtıcı olmayacaktır.
Bizi zor günler bekliyor. Türk-Kürt ve Alevi-Sünni çatışması çıkarmaya yönelik provokasyonlara gelmemek azami önem arz ediyor.
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
- Her şey güzel olur tabii!
17.06.2019 - Mazlum Başbakanım
27.05.2019 - Sağa sola T.C. yazmakla olsaydı...
6.05.2019 - Kılıçdaroğlu’na YPG için ‘terörist’ dedirttik
1.05.2019 - Havalimanı canavarı, metrobüs sapığı ve diğerleri
29.04.2019 - Papa ve 1915
24.04.2019 - Mundar seçim!
16.04.2019 - Assange’a karakol, Dündar’a saraylar
15.04.2019 - Akdeniz’den geliyorlar
12.04.2019 - Belediyelerde yeni dönem: Koalisyon yönetimi
8.02.2019
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSon anlarında telefonunda Candy Crush oynayan diktatörün hikayesi 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Cengiz AKTARErmeni uzlaşmazlığı efsanesi 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yetvart DANZİKYANSuriye’yi konuşurken aslında Türkiye’yi konuşuyoruz 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayUluslararası para sisteminin geleceği 8.02.2026 Tüm Yazıları





































emir acar
yazınızın bir yerinde "gerçekten anlamak zor" demişsiniz sayın altınok. pkknin eylemsizliğinden ya da ateşkesten bahsetmiyor başbakan. silah bırakmasından bahsediyor. aylardır izole edilen, yasal hakkı olan avukat görüşmeleri dahi engellenen hareket liderinin yok sayıldığı bir ortamda "zor değil mi, gelene de bir adımın pkknin atması" demeniz sizin anlamanızın gerçekten zor değil, imkansız olduğunu gösteriyor.