Hüseyin GÜLERCE
Kaşıkçı cinayetinde baş şüpheli Trump yönetimidir.
Kanaatim baştan beri Washington yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı tuzağa çekerek Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna yönlendirdiğidir. ABD güvence vermeden Kaşıkçı, o konsolosluğa gitmezdi…
ABD istihbaratının, Suud’un Kaşıkçı ile ilgili hazırlıklarından haberdar olduğunu, Washington Post yazdı. CIA’nın haberdar olmaması mümkün mü?
Daha geçenlerde ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'i “ABD'nin askeri desteği olmazsa iki haftada iktidarını kaybedeceği, bunun bedelini ödemesi gerektiği” konusunda uyardığını söyledi.
Bu hakaretin muhatabı bir ülkenin ABD’den habersiz, hem de bir Washington Post yazarını konsolosluk binasında parçalara ayırması düşünülemez bile.
Evet, toplanan deliller, elde edilen ses kayıtları giderek Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü, burada hem de müzik eşliğinde parçalara ayrıldığı iddiasını kuvvetlendiriyor.
Kaşıkçı cinayetinde ABD yönetiminin telaşı dikkat çekici. Sanki cinayetin aydınlanmasını en çok kendileri istiyormuş gibi tavırları var. Ama insanın aklına hemen, katilin cenaze evinde en çok ağlayanlar arasında olduğu cinayet vakaları geliyor.
Ben asıl tuzağa çekilenin Kaşıkçı değil, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman olduğuna inanıyorum.
ABD’nin önünü açtığı Bin Selman, herhalde kendi şahsında bir güç vehmetti. Trump’ın, kral babası için söylediklerinin aslında kendisine söylendiğini anlamadı.
Trump öylesine ikili oynuyor ki, “Bin Selman’la görüştüm, olaydan haberinin olmadığını söylüyor” diyerek bir yandan da şu anda bütün okların yöneldiği adamı korumaya çalışıyor.
Kaşıkçı cinayetindeki gibi bir vahşet ancak “Testere” gibi Amerikan korku filmlerinde var. Suudluların yaptığı akıl tutulması değil tam bir gözü dönmüşlük, delilik.
Günübirlik İstanbul’a özel uçaklarla gelen katliam ekibi. Konutu aranmadan Türkiye’den kaçar gibi giden Başkonsolos… Herkesin aklıyla alay eden açıklamalar.
Bu vahşi cinayetin üstünün örtülmesine ne Avrupa Birliği, ne ABD’nin kamu vicdanı, ne Birleşmiş Milletler, ne de dünya izin verir.
Bunu Suudi Arabistan’ın yanına, başta Washington Post, ABD medyası bırakmayacaktır. ABD yönetiminin cinayetle ilgili bağlantılarının belgelenmesi halinde Trump’ın en büyük yarayı alacağı ve 6 Kasım’daki seçimlerde Cumhuriyetçilerin beklemedikleri bir darbe yiyeceğini de söyleyebiliriz. Öyle ki Rahip Brunson’ın Beyaz Saray’daki şovu da etkisiz olacaktır.
Baş şüpheli ABD, bu cinayet tezgâhında neyi hedeflemiş olabilir?
1. Cinayet Türkiye’de işlendi. Türkiye zan altında bırakılacaktı. Türkiye ile Suudi Arabistan’ın arası ciddi biçimde açılacaktı. Ancak teenni ile hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin hesaplarını bozdu. Ayrıca cinayet sırasındaki ses kayıtlarının ve bazı belgelerin Batı ülkelerine iletilmesi tezgâhı gerçekten parçaladı. Kapanı kuranlar kendileri faka bastı.
2. ABD, Suudi Arabistan’da Kral’ı ikinci plana iten Bin Selman’la fazla yürüyemeyeceğini gördü, onun işini bitiriyor. Ortadoğu’daki hesapları için Riyad’da kendine bağlı yeni dengeler kurma peşinde.
Korku filmlerindeki gibi işlenen cinayet ABD’ye de, Suudi Arabistan’a da bugüne kadar görmedikleri bir itibar kaybı getirecektir.
Siyahîlerin ayaklanmalarından sonra Washington’un başı büyük belada…
Yazarlar
-
Mehmet TEZKANBabamın hasta yatağında bana son sözleri: Kötü günler geliyor kendini koru 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciYaşanacaklara dair olası senaryolar 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRGülme ihtiyacı artıyor, gülme cesareti azalıyor: Toplumsal baskılar mizahın kamusal alanı daralttı m 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Kemal CANAksiyon müfettişliği 16.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
9.05.2019
2.05.2019
18.04.2019
11.04.2019
4.02.2019
28.03.2019
14.03.2019
9.02.2019
9.02.2019
1.02.2019