Mustafa Karaalioğlu
Yeni dönemin yol haritası sayılabilecek 100 günlük program açıklandı. Bazıları kamuoyunun bildiği ve ayrıntılarını merak ettiği, bazıları ise daha önce gündeme gelmemiş 1000 icraat kalemi bugünden itibaren çalışılmaya başlanacak. 100 günlük plan genel hatlarıyla, bakanlıkların kısa vadeli iş programını ifade ediyor. Yürümekte olan çalışmaların yanında mutlak surette gerçekleştirilecek işlerin bir listesi oluşturulmuş bulunuyor.
Eksik ya da fazla hükümetin yapacaklarını toplumla paylaşması ve çalışmalarının bu paylaşım üzerinden denetime açılması olumludur. Özellikle yeni sistemin çok tartışılan denetim fonksiyonu eksikliğinin an azından icraat bazında bilinirlik ve görünürlükle takip edilebilir olması isabetli bir adımdır.
***
Gayet tabii ki Türkiye’nin önündeki ana meseleler açıklanan bu programla sınırlı değildir. Tak başına ABD ile yaşanan son kriz bile ağırlık ve yük olarak terazinin bir kefesini tartacak kadar önemlidir. Bununla birlikte dış politikada herbiri bir diğerinden öncelikli ve önemli kriz dosyaları ana problemlerimizin başında gelmektedir.
Ekonomide geleneksel üretim problemi ve aktüel olarak finansal daralma yine tek başına bir büyük paket değerindedir. Makro rakamların en popüleri olan kur, enflasyon ve faizde nereye doğru gittiğimiz ve nerede duracağımız can yakıcı bir soru olarak önümüzde duruyor.
Ve elbette demokratik hayat atmosferinin daha fazla oksijenle zenginleştirilmesi… Hukukun, temel hak ve özgürlüklerin, ifade hürriyetinin hem son dönemde ülkenin karşı karşıya bulunduğu özel durumlar nedeniyle yıpranan noktalarda yapılması gereken onarımlar, hem de zaten doğal gelişimin gerektirdiği adımlar atılmayı beklemektedir.
Diplomasi, ekonomi ve demokratik hayat…
Bu üç alandaki ihtiyaçlar bütün paketlerden daha büyük ve önemli bir paketi oluşturuyor. Bırakın acil olmayı gecikmiş bir paket üstelik… Türkiye’nin kaybettiği pırıltıyı yeniden kazanması, içeride ve dışarıda yeniden pozitif bir ajanda ile konuşulur olması için gerçek anlamda bir beyaz sayfaya ihtiyaç bulunuyor. 100 günlük planı da devamında yapılacak bütün işleri de kolaylaştıracak olan bu yeni anlayışın üretilip sahaya yansımasından geçiyor.
Dış politikada itibar, sorun çözmek ve alan kazanmak için gerekli olan şey ile ekonomide yabancı sermaye çekebilmek, yerli yatırımcıyı motive edebilmek için gerekli olan şey aynıdır: Kavgasız, gürültüsüz, hukukun her kademede egemen olduğu, özgür ve bilhassa endişesiz bir ülke tablosu yaratabilmek.
Yeni sistemin ve sistemin lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde bunu sağlayabilmek için bulunmaz bir halk desteği ve bir o kadar bulunmaz bir ortak talep zemini bulunuyor. Herkes istiyor ve böyle bir zemin herkesin işine yarıyor. Bunların hepsi yasa veya yönetmelik de gerektirmiyor. Özgürlükçü bir bakış açısı, işlerin sevk idaresinde şeffaf bir tarz, yargının kazanacağı evrensel hukuk perspektifi vb. mesafenin büyük kısmını almakta yeterli olacaktır. Sadece ifade özgürlüğünün ve rahatça konuşabilmenin ülkeye katacaklarını bir düşünün…
***
Bu adımlar katma değeri yüksek ve kısa sürede netice verecek niteliktedir. Atmosferin demokratikleşmesi bütün diplomasiden ekonomiye, sanattan sokağa kadar bütün sektörleri ve bütün mahalleri birden aktif hale getirir. Çözülemeyen ve çözülemediği için de artan maliyetler üreten sorunlarda mesafe alınmasını sağlar. Türkiye’ye de tahminlerin ötesinde bir itibar sermayesi kazandırır.
Bir yanda ilk 100 günlük veya ilave 100 günlük yeni programlar çalışırken öte yanda Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin yeni bir yaklaşımın çalışması kadar isabetli bir politika düşünülemez.
Yazarlar
-
Mehmet Ocaktanİktidar, Bahçeli’nin hukuk uyarılarını dikkate almalı 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciDemokrasi işgal edilirse… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur Akgün8 Ağustos mutabakatı… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Azerbaycan Turan yolu’ 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURRojbaş İmamoğlu, geçmiş olsun Evre ve yeni YAE’cilere dostane uyarılar… 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİKomisyon'un çimentosu Bahçeli 13.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazBöyle mahkemenin hükmüne adalet denir mi? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİSon vatanı Türkiye olanlar ilk vatanı Türkiye olanlara vatanseverlik dersi veremez 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Gülçin AVŞARSorumluktan kaçmak umuttan kaçmaktır 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞŞimşek, ÖTV, cari açık ve gümrük birliği 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni çözüm süreci komisyonuna dair 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUTürkiye terörsüz olacak, bölünmeyecek.. Amenna.. Ya Suriye’den gelecek tehdit? 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasBakü ve Erivan başardı, Türkiye kazandı 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUŞakülünden çıkmış bir ülke: Türkiye 12.08.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNZengezur’a Trump kaması: Kime niyet kime kısmet? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞKOMÜNİST BİR YAZAR VE“İKİ KADIN İKİ AŞK…” 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan Özkanİsrail ordusu, Gazze’de ekilebilir arazileri de sıfırlıyor 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIR'Yeni Türkiye'de umudu yalnızca 51 kişilik komisyona bırakmalı mıyız? 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA15 Ağustos Toplumsal Devrime Giden Yol... 11.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKYeni Süreç, korkular ve umutlar 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRBU KOMİSYON NE ÇÖZER? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilYolsuzluk: Çürümenin Kurumsallaşmış Hali 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNE“Norm Devlet” üzerinde 19 Mart gölgesi 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayBir dönüm noktasında mıyız? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanDevleti yönetenler milletlerine güven vermek istiyor olsaydı… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunÖzlemek ne uzun bir mesafe, Dersim… 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Berrin SönmezTeo-politik inşaya karşı dinsel bireycilik: İtaat mı? İtiraz mı? 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AlbayrakKadife eldiven zamanı 10.08.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNÜretici Güçlerin Gelişiminin Motorlarından Biri Olarak Toplumsal-Sınıfsal Mücadeleler 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENSüreç Olmasaydı 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluGeri dönülmez çözümde son düzlük... 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUSiyaset CHP’siz, CHP siyasetsiz olmaz 9.08.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçKürt sorunu, komisyon ve Marx… 8.08.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
4.08.2025
2.08.2025
21.07.2025
17.07.2025
14.07.2025
13.07.2025
26.06.2025
23.06.2025
21.06.2025
8.06.2025