Orhan MİROĞLU
Cihannuma Amerika buluşmaları kapsamında Yale Üniversitesi’nde, Taha Ramazanoğlu ve Hakan hocanın düzenlediği buluşma, entelektüel bir tartışma ve Batı politikalarının oluşmasında, Batılı aydın ve entelektüellerin bugün içinde bulundukları halin hatırlandığı ve eleştirildiği bir hava içinde geçti.
Yale yüzyılların tecrübesi içinde oluşmuş prestijli bir eğitim kurumu olmaktan öte, muhteşem bir tarih müzesi gibi. Başınızı döndüğünüz her yerde görkemli bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. Koruma altına alınmış ve yüzyıllara dayanmış bu tarihi mekanda, öğrenci veya öğretim üyesi olmak hissi herhalde bu mekanı gelip görmüş herkesin içinden geçen bir his, benim içimden de geçmedi desem yalan olur.
Yale’de o güzel buluşmada, üç önemli entelektüeli hatırlayarak başladık programa. Adıyamanlı hemşehrim Doç. Dr. Hasan Karalok ve Taha Ramazanoğlu’nun çabalarıyla düzenlenip hazırlanan salonda, sunumlardan sonra sıcak bir sohbete koyulduk.
Edward Said, Chomski ve Halil Berktay.
Bu üçünün de sözü epey geçti.
Peki neden Said, neden Chomski ve neden Berktay?
Bugün olup bitenlere baktığınızda, her taşın altından neo-oryantalizm çıkıyor da ondan diyeyim ve açayım biraz.
Edward Said’in oryantalizm tartışmalarında yeni bir başlangıç, yeni bir miladı ifade eden o dev eserini hatırlamadan, Neo-oryantalizmin bugün Ortadoğu’ya açtığı yeni haçlı seferlerini anlamak mümkün müdür?
Hiç düşündünüz mü, Said eğer yaşasaydı, Filistinli bir vatansever ve Amerikalı bir entelektül olarak, acaba, Neo-oryantalizmin hedefindeki tek ülke olan Türkiye’ye karşı çalakalem hazırlanan o bildirilere imza atar mıydı mesela?
Acaba, DAİŞ’e karşı mücadelenin karasal gücü haline getirilen Kürtler’in Amerika’yla can ciğer-sarmaş dolaş hallerine nasıl bakardı?
Bu soruların cevabını, Said artık yaşamadığı için mutlak bir biçimde bilemeyiz; ama Said’in oryantalizmi anlamamızı kolaylaştıran ve yargılayan, mahkum eden metinlerine bakarak, yeni-oryantalizm ve geçen yüzyıldan bu yana temel hak ve özgürlükleri için mücadele eden bir halkın temsilcisi iddiasında olan bir örgütün, PKK/PYD’nin ABD ve Rusya’yla aynı cephede olmasına, Said yaşasaydı eğer, herhalde iyi ve makbul şeyler demeyecekti. O PKK ki, Irak işgali sırasında, Irak’ın bağımsızlığını savunmanın enternasyonalist bir görev olduğunu, sosyalistlerin -ve sosyalist bir örgüt olarak da PKK’nın- Amerika’ya karşı ve Saddam Hüseyin komutasındaki Irak ordusunun saflarında, savaşması gerektiğini ciddi ciddi tartışmış bir örgüt. Nereden nereye, aynı örgüt şimdi Amerikalılara Kobani’de plaket takdim ediyor.
Türkiye söz konusu olduğunda ‘Entelektüel lümpenleşme’ Türkiye’de de, Amerika’da da aynı düzeylerde ve aynı kalıplar içinde işliyor.
Cihannuma’nın Yale’de düzenlediği konferansın gününde, Chomski bir söyleşi vermiş ve Türkiye’de, AK Parti iktidarının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylemişti. ‘Türkiye Kürtlere karşı savaşıyor-Nobel ödüllü yazarımız da bu aralar üç dört ayda bir aynı nakaratı tekrarlayıp durur- AK Parti hükümeti ve Erdoğan otoriterleşiyor’ gibi açıklamalar ortak bir fikre dönüşmüş durumda.
Halil Berktay hocayı bu çerçevede hatırlamak gerekir işte. Beraber katıldığımız Cumhurbaşkanı sofrasında yarım saat Chomski ve yarım saat de Joe Biden’la konuşmak istediğini söylemişti. Herhalde Türkiye’nin, Amerika’daki algısını değiştirmek için diyaloğun önemini düşünerek ifade etmişti Halil Hoca..
Amerika’ya da, Avrupa’ya da çok anlatmak gerekiyor, usanmadan ve kızmadan.
Cihannuma bu bakımdan bir alternatif imkan..
Genç ve eğitimli kadrolara sahip. Bir hafta boyunca Amerika kepçe biz kazan dolaştık durduk.
Dünkü yazıda soy ismini sehven Yılmaz diye yazdım, doğrusu Yıldız olacak, Levent Ali Yıldız etkili bir ‘reis’, etrafına geniş bir dost halesi oluşturmayı bilmiş bir gencimiz.
Yazın kısmet olursa Mardin’e misafir olacak, Karadeniz fındığını çok konuştuk, biraz da Mardin kirazını konuşalım diye!
Yazarlar
-
Doğu ErgilBeklenen Mesih: Kurtarıcı arayışının toplumsal anatomisi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTrump Planı? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanS-400’leri ne yapabiliriz? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHamas’ı kim silahsızlandıracak? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖcalan’ın özgürlüğü 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTrump’ın Gazze Planı’nın alternatifi ne? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMHP’li Yıldız’ın KON’u AK Partili Miroğlu’nun Roja Welat’ı… 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKirk ve ICE vakaları ile faşizme doğru mu? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUGazetecilik bir kez daha tartışılıyor 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAsgari ücret 30.000 TL 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKendi uçağımızı kendimiz yaparken 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKrallar ve ulus-devletler 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanJet motoru sıkıntısı: Tek geciken Kaan değil 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayArjantin’in çıkmazı: Şok terapi, bağımlılık ve ABD’nin gölgesi 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTÜSİAD isyan etmişti: Ciner’e kayyumun gerekçesi o madde! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATürkiye’nin Demokratikleşmesi ve Kürt Sorununun Çözümü: Ciddiyetin Tarihsel Zorunluluğu... 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANGazetecilik can çekişiyor! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSİYASETÇİ ZENGİNLEŞİRKEN VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR, NEDEN? 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRZeytinlik yasasından Akbelen ve İliç'e; enerji ve maden hikâyesinde kaybolan gelecek 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇZaferden hapishaneye 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTrump-Erdoğan görüşmesine hile karıştı mı? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın tercihleri 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSüreç Suriye’yi, Suriye süreci bekliyor. Peki bu kısırdöngü nasıl aşılacak? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluTrump’a neler verdik, neler alacağız! 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSarkozy’nin tarihi mahkûmiyeti 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYMutlakiyetçiler ve Cumhuriyetçiler 28.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
15.04.2016
13.04.2016
11.04.2016
10.04.2016
8.02.2016
6.02.2016
5.02.2016
4.02.2016
3.02.2016
30.03.2016