Süleyman YAŞAR
Orduevlerine havuz medyası giremiyor
Geçen gün bir subay arkadaşım orduevlerine havuz medyasının sokulmadığını söyledi. Yani subaylar ve emekli subaylar havuz medyasının gazetelerini okumuyorlar. Yinetelevizyonlarını izlemiyorlar. Demek ki subaylar ve emekli subayların siyasi iktidarla arası yok. Onların görüşlerini okumak ve duymak istemiyorlar.
Peki, niçin subaylarla iktidarın arası yok?
Çünkü subaylar laik cumhuriyet ilkelerinden kesinlikle taviz vermezler. Vermemekte haklılar. Çünkü askerî vesayet kalktı dediğimiz anda birdenbire İslamcı kliklerin tuhaf vesayet yarışıyla karşılaştık.
Peki, bundan sonra subayların bu tutumu değişir mi? Değişmez. Çünkü Türk subayları Mustafa Kemal’in geleneklerine bağlıdır. Dünyada emperyalizme karşı ilk kurtuluş savaşını veren ve Laik Cumhuriyet’i kuran subaylar kuruluş ilkelerinden taviz vermezler. Şimdi başkomutan çıkıp beni destekleyen gazeteleri okuyun, televizyonları seyredin derse bunu yapacaklarını zannetmiyorum. Yine “biz geleneklere uymayız gelenekleri yaratırız” söylemine subaylar uymaz. Niye uymazlar? Çünkü mesai sonrası orduevlerinde aslan sütü yerine ayran için denirse ayran içmezler. Bir de ordu NATO’ya bağlı olduğu için İtalyan, İngiliz, Fransız subaylar mesai sonrası orduevlerine gidiyorlar ve orada konaklıyorlar. Bu subaylara içki yasak. Ayran içilecek derseniz NATO’yu terk etmek gerekir. Bu da zor. Niye zor? Çünkü bu ülkeyi NATO’ya 1952’de dönemin Başbakanı Adnan Menderes soktu. Ve Avrupa Birliği’ne giriş başvurusunu 1959’da Adnan Menderes yaptı.

Hem miting meydanlarında Menderes’in boy boy resimlerini gösterip onun devamıyım de, ardından NATO’dan çık; olmaz. Hani Menderes’çiydin diyerek sorarlar bu defa. Kaldı ki Adnan Menderes ve Celal Bayar frak giyip papyon takar içkisini de içerdi. Taksim Belediye Gazinosu’nda 1957 yılında yapılan Demokrat Parti balosunun resimleri internette var. Bu arada hemen hatırlatalım Menderes ve Bayar, şimdi güya monşer okulu diyerek küçümsemeye çalıştığınız Amerikan Koleji ve Fransız Kolejinde okudular.
Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza...
Bütün bunları anlattık çünkü, laik demokratik cumhuriyet ideali yerine otoriter İslamcılığa doğru yol alınırsa bu ülke ekonomisinde riskler artar.
İşte bu nedenle haftanın son işgününde uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi riskleri azaltmadığını, Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlere kadar Türkiye’de siyasi istikrarın olamayacağını ve bu ülkede risklerin artacağını” ileri sürdü. Bunun üzerine gazetelerde ekonomi bakanı Nihat Zeybekci’nin “Moody’s seni ciddiye almıyoruz” dediği haberleri yer aldı. Zeybekci ciddiye alsın almasın Kanada’daki fon yöneticisi Zeybekci’yi tanımaz, bilmez. Ama Moody’s bilinir ve ciddiye alınır. Çünkü dünyada 206 tane ekonomi bakanı var. Ama üç tane görüşüne itibar edilen kredi derecelendirme kuruluşu mevcut. Bunlar Moody’s, Fitch ve Standart & Poor’s. Bu derecelendirme kuruluşlarının notlarına göre fon yöneticileri yatırım yapar. Bakın geçen hafta 2008 krizinde batmış İrlanda’nın notu BBB’den A düzeyine yükseltildi. Niye yükseltildi? Çünkü İrlanda’da siyasi risk yok.
İşte bu nedenle Türkiye bundan böyle siyasi risklerden kaçınmalı. Aksi takdirde faizler azalacağına artar. Yabancı sermaye gelmez. Üstelik olan da gider. Büyüyeceğim derken küçülürsün. Hatta son iki yılda fert başına gelir artışı yıllık yüzde 1,9 ve yüzde 1 oldu. Peki, iyi mi bu rakamlar? İyi değil. Anlayacağınız Şanghay beşlisi sinek ikilisi türünden boş söylemleri bırakıp. Atatürk, Menderes, Özal’ın Avrupa Birliği yolunda laik demokrat Türkiye idealine sarılalım.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları



























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
25.07.2016
13.07.2016
4.02.2016
2.02.2016
1.02.2016
10.06.2016
31.05.2016
27.05.2016
18.05.2016
17.05.2016