Yalçın AKDOĞAN
Beril Dedeoğlu hanımefendinin vefatı hepimizi derinden üzdü. Şubat’ın son günü beyin kanaması geçiren ve o günden bu yana tedavi görmekte olan Dedeoğlu’nun durumunu an be an takip ediyor, kendisi için Yüce Allah’a dua ediyorduk.
Çok ümitlendiğimiz anlar oldu ama geçirdiği komplikasyonlar sebebiyle durumu daha da kötüleşti ve Beril hocamız, ilahi takdirle Hakk’a yürüdü. Kendisine Rabbimizin af ve mağfiretini, merhamet ve lütf u keremini diliyorum.
Beril Hanım’la 63’üncü hükümette birlikte bakanlık yaptık, aynı kabinede çalışma fırsatı bulduk.
Akademisyen olarak sahip olduğu vukufiyet ve derinlikle bu devlet görevini de başarıyla yerine getirdi. Seçim hükümeti, Beril hocamızın aydın kişiliğiyle daha anlamlı bir hal aldı.
Kendisini ‘siyasetin acemisi’ gibi görerek iddiasız ve mütevazi bir şekilde hareket etse de, sanki uzun yıllardır devlet ve siyaset sahnesinde faaliyet gösteriyormuş gibi büyük bir rahatlık ve özgüvenle Avrupa Birliği Bakanlığı yaptı, görevi süresince çok başarılı bir performans ortaya koydu.
Meclis dışından alanında tecrübeli bir şahsiyetin bakan olması o gün için siyasete farklı bir soluk getirmiş oldu.
Beril Hanım uzun yıllar akademisyenlik yaptı; rektörlük, YÖK üyeliği gibi idare görevlerdebulundu. Ama hiçbir zaman kendisini ‘bürokrat’ gibi görmedi, çevresine karşı da bürokratik bir kalkan oluşturmadı.
Sivillik onun hem yaşam tarzı, hem düşünce tarzı olarak temel felsefesiydi. Bakan ve rektör olarak da sivildi, akademik düşünce biçimi ve entelektüel şahsiyet olarak da sivildi.
Demokrasiden, özgürlüklerden, hukuk devleti anlayışından hiç ödün vermedi.
Toplumun farklı kesimlerine yönelik kucaklayıcı, kuşatıcı, empati yapan tarzını hiç elden bırakmadı. Kimseyi ötekileştirmeden herkesi insan olarak gördü, herkesle samimi bir diyalog içinde oldu.
Star Gazetesi’ndeki yazıları hem bilimsel yetkinliğini yansıtıyordu, hem de dünya ve Türkiye gerçeklerine karşı bir duruş ve tavır ortaya koyuyordu.
Akademisyen olup teoride kaybolan, hayata somut bir şey katamayan veya etrafındaki gelişmelere kayıtsız kalıp tavır üretemeyen bilim insanlarından farklıydı. Bir fikri, bir duruşu, bir tavrı olduğu gibi, doğru bildikleri için mücadeleden kaçınmayan da bir kişiliği vardı.
Kendisiyle barışık insanlar özgüven sahibi oluyorlar. Beril Hoca, üniversitede, televizyonda, siyasal alanda veya hangi zeminde bulunuyorsa orada müthiş bir özgüvenle hareket eden, samimi tavırlarıyla etrafında sempati toplayan bir şahsiyetti.
Gazete yazıları da, televizyon konuşmaları da akademik çizgi ile popüler çizgi arasındaki hassas dengeyi başarıyla yakalıyordu.
Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle “Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu”na atanması hiç sürpriz değildi. Uluslararası ilişkiler, güvenlik ve stratejik konular denildiğinde Türkiye sınırlarını aşan bir yetkinliğe ve şöhrete sahipti.
“Uluslararası İlişkilerde Özel Bir Alan Bölgesel Bütünleşme-Kuramlar Yaklaşımlar Modeller”, “Uluslararası Güvenlik ve Strateji”, “Adım Adım Avrupa Birliği”, “Dünden Bugüne AB”, “Değişen Dünyada Yeni Dengeler”, “Dikkat İçeride Sınav Var” başlıklı kitapları onun uzmanlık alanını da ortaya koyuyor.
Gazetemizde yazdığı “Yeniden Nükleer Kutuplaşma”, “Küresel Düzeyde Keskinleşen Rekabet”, “ABD-Rusya Denetimli Gerginlik” gibi yazıların her biri adeta birer dersniteliğindeydi.
Demokrat, entelektüel, iyi yetişmiş ve derinlikli bir akademisyeni; mütevazi ve dost canlısı iyi bir insanı kaybettik.
Mekânı Cennet olsun…
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.05.2019
17.05.2019
8.05.2019
2.05.2019
1.05.2019
19.04.2019
17.04.2019
12.04.2019
11.04.2019
4.02.2019