Yıldıray OĞUR
Haaretz “Belki inanılmaz gelecek ama” notunu düşmeden edememiş. Dünyada sinagoglara saldırılar oldu (15 Kasım 2003’te İstanbul gibi) İsrail’de daha önce bazı dinî okullara saldırılar düzenlendi ama bir sinagoga düzenlenen ilk saldırı bu.
Kehilat Bnei Torah Sinagogu, Kudüs’te yeshiva denen dinî okulların yer aldığı, Ortodoks Yahudilerin daha çok yaşadığı Har Nof tepelerinde bir sinagog. Soykırım kurbanlarının anısına yapılan Yad Vashem merkezinin çok yakınında.
06.30’da sabah ibadeti için toplanmış minyan (ibadetin yapılabilmesi için en az 10 kişi olması gereken cemaat) dağılırken satır ve bıçaklarla düzenlenen saldırıda yaşları 43 ila 68 arasında, 3’ü Amerika, biri İngiltere orjinli, aliyah yapıp Kudüs’e gelmiş dört kişi hayatını kaybetti.
Ölenlerden Moshe Twersky, “yeshiva” denen din okullarını kuran Abba Berman’ın damadı ve Kudüs’teki Anglo Saxon orjinli Ortodoks Yahudilerinin en önemli Rabbilerinden biriydi.
Olayın duyulmasıyla sinagog önüne toplananların “Araplara ölüm”, “intikam” diye bağırdıklarını yazıyor Haaretz. Çok geçmeden biraz daha yumuşak versiyonlarını Netanyahu da söyledi. Belki bu gece İsrail yine Filistin’de bir yerleri cezalandırmak için vurmaya başlayacak.
“Tapınağı” özgürleştirmek (Bunun için tabii Mescid-i Aksa ve Kubbet'üs Sahra’yı yıkmak lazım) için çalışan aşırı sağcı grubun lideri olan bir rabbiye suikast girişimiyle başlayan son gerilim, İsrail ordusunun 1967’den beri ilk kez Mescid-i Aksa’ya girmesiyle tavan yapmıştı.
İslam dünyasını ayağa kaldıran saldırıya, Mahmud Abbas bile “caminin kapatılması savaş ilanıdır” diye tepki göstermişti. Son sinagog saldırısı sonrası Netanyahu o yüzden sinagoga yönelik saldırıyı açıkça kınayan Abbas’ı da açıklamalarıyla tahrik edenler listesinin tepesine koydu. Hamas ise “Saldırıyı biz yapmadık ama yapanları tebrik ediyoruz” açıklaması yaptı.
İşin en ilginç kısmı Filistin intifada tarihinde görülmemiş bu sinagog saldırısını üstlenen grup:
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (Al-Jabhah al-Sha'biyyah li-Ta?rir Filas?in)’ne bağlı Ebu Ali Mustafa Tugayları.
FHKC, 1967’de kurulmuş Marksist-Leninist bir örgüt. FKÖ içinde Fetih’ten sonraki en büyük grup. Adını 60’larda, 70’lerde, kurucusu Rum Ortodoks bir Filistinli Marksist olan George Habaş’ın organize ettiği meşhur Filistinli kadın militan Leyla Halid’li uçak kaçırmalar, Batı’da İsrail şirketlerine ve kurumlarına saldırılarla duyurmuştu. Hâlâ silahlı mücadeleyi savunan, Batılı ülkelerin terör listesinde olan örgüt, Oslo Barış görüşmeleri yüzünden Arafat’ı Filistin’i satmakla suçlamış, radikal silahlı bir örgüt FHKC.
Saldırıyı üstlenen tugayın adındaki Ebu Ali Mustafa da Habaş’tan sonra (2008’de kalp krizinden hayatını kaybetti) örgütün başına geçen lider. 2000 yılından İsrail tarafından öldürüldü.
Buraya kadar kısmında bir tuhaflık yok. Tuhaf olan Filistin seçimlerinden %5 civarı bir oy alan FHKC’nin uzun zaman sonra böylesine bir saldırıyla (eğer gerçekten onlar yaptıysa) geri dönmesi ve son dönemde kurduğu ilişkiler.
Çünkü FHKC, son dönemde Suriye savaşında Esadçı bir çizgide durdu.
Hamas’ın Suriye rejimini karşısına alıp Şam’dan Katar’a geçişi sonrası İran’ın örgüte ilgisi arttı.
Filistinli gazeteci Hazem Balousha’nın Al Monitor’de çıkan bir analizinde İran ve Hizbullah yetkilileri FHKC liderleriyle Beyrut, Şam ve Tahranda görüşmeler yaptı, İran örgüte askerî ve mali yardımlarda bulundu. Hatta örgüt, Gazze’de Suriye bayrakları ve Nasrallah fotoğraflarıyla bir destek yürüyüşü bile düzenledi.
(FHKC’den uzun yıllar önce yine Suriye meselesi yüzünden ayrılan Ahmet Cibril’in kurduğu daha radikal bir kanat ise Hariri suikastına karışmaktan, Şam’da Filistinlilerin kaldığı Yermük Kampı’ndaki muhaliflerle rejim güçleriyle birlikte çatışmaya kadar boğazına kadar Suriye rejimiyle birlikte hareket ediyor.)
FHKC’nin sitesindeki son bildirilerden biri de Kobani’de IŞİD’e karşı PYD’yle dayanışma mesajları.
İran’ın dış politikasının en önemli operatif gücü bölge ülkelerinde proxy örgütler. O yüzden İran Dışişleri Bakanı’nın adı sadece nükleer görüşmelerde geçerken, bütün dünya İran’ın dış operasyonlarından bahsederken Kudüs Ordusu’nun başındaki Kasım Süleymani’den konuşuyor.
İran’ın Hamas’ın Suriye meselesinde saf değiştirmesiyle İslami Cihad, FHKC gibi silahlı örgütlerle ilişkileri artırması o yüzden sürpriz değil.
Filistin İslam dünyanın en hassas olduğu açık yarası. İslam dünyasının gündemini bir anda değiştirecek bir yer Filistin. Zaten İsrail’in savaş makinesini harekete geçirmek için tek bir füze, bir kaçırma, bir cinayet yeterli. Geçen yıl Gazze’de yaşanan katliam en son örnekti.
İslam dünyasının gündemini Suriye’den, yeniden ortak düşman İsrail’e çevirmek en çok, bugünlerde ABD’yle gizli aşk mektupları ortaya dökülen, “büyük şeytan”la neredeyse müttefik olmayan müttefik haline gelmiş, belki de 24’üne kadar anlaşacak İran’ın işine geliyordur.
Bazı komplo teorileri hamasetten daha çok zihin açar…
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
7.02.2026
2.02.2026
29.01.2026
25.01.2026
22.01.2026
19.01.2026
17.01.2026
13.01.2026
10.01.2026
7.01.2026