Celal DENİZ
Devletin tepesini hukuksuzluklarıyla işgal eden kişi her gün yeni bir konuşmada yeni bir emir veriyor yargıya, hükümete. ''Teröre yandaş olan her kimse vatandaşlıktan çıkarma da dahil '' dedi, 2 gün içinde adalet bakanı çalışmalara başlandığını söyledi. HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırmak için daha neyi bekliyorsunuz dedi, hükümet harekete geçti konuyu meclisin gündemine taşıdı.
Kısacası parlamento fiili olarak işlevsizleşmiş, bağımsızlığını yitirmiş bir noter görevi gibi gelen emirleri tanzim eden sözde yasama meclisi haline düşmüş durumdadır.
İşlevi kalmayan bir meclisin içini boşaltmak için şimdi de HDP'li vekillerin vekilliklerinin düşürüleceği, tutuklanacağı, tutuklu yargılanacağı bir dokunulmazlıkların kaldırılması girişiminde bulunuluyor.
Sarayın bir entrikası haline gelen bu dokunulmazlık olayında özrü kabahatinden büyük bir kararı CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu verdi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına oy vereceklerini söyledi. Gerekçesi verdikleri karardan daha vahim bir durumdadır. AKP'nin anayasaya aykırı olan yasayı destekleyeceklerini çünkü, terörle mücadeleye engel oldular, HDP'lilere destek verdiler dedirtmemek için evet diyeceklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu bu ifadesiyle anayasal olmayan bir teklife evet diyerek anayasal suç işlemeye ortak olacaktır. Yine evet kararı ile sarayın şantajına boyun eğip onun başkanlık sistemine giderken yol temizliğine katkı sunmuş olacaktır. Bir başka şekliyle, HDP'nin terörist bir yapı olduğunu kabul etmiş olacaktır. HDP'nin işlevsiz kılınmasının terörle mücadeleye katkısı olacağını düşünüyor demektir. Ayrıca HDP ile birlikte görülmemek için AKP ile birlikte davranmada beis görmüyor. AKP’nin kara propagandasını göğüsleyemeyeceksen neden muhalefet sıralarını işgal ediyorsun diye sormak gerekmez mi Kılıçdaroğlu’na. CHP bu kararla adım adım kurumlaştırılan ve yükselen sivil faşizme basamak olacaktır.
AKP'nin bu yasayı gelen emirle alelacele meclise getirmesinin nedeni nedir diye sormak gerekir mi? Nedeni açıktır. AKP başkanlığa giden yolda işlevsizleşmiş bir mecliste bile HDP risk olarak görülmektedir. Kürtleri siyaseten bertaraf etmek istiyorlar. Bu konuda MHP ve CHP AKP'ye koltuk değneği olmaktadır. Bunları birleştiren unsur Kürtlerdir.
Kürt illeri ablukaya alındı 17 ilçede sokağa çıkma yasakları ilan edildi, ilçeler tanklarla dövüldü sivil kadın çocuk demeden yüzlerce insan öldürüldü. Binlerce Kürt siyasetçisi, belediye başkanı, meclis üyesi tutuklandı. Belediye başkanları görevden alındı. Kürt yerleşim alanları gasp edilircesine kamulaştırıldı. Tüm bunlar yetmemiş olacak ki şimdi de HDP'li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılarak HDP'nin tüzel kişiliğine dokunuyorlar. Ancak bunun çözüm olmadığını Kürtlerin tarihi bize göstermektedir. Dün, 6 Kürt partisi kapatıldı. Cumhuriyet tarihinde 17 siyasi parti programında Kürt sorunu yazdığı için kapatıldı.1994 te DEP’li vekiller tutuklandı. Sonrasında DTP’li 2 vekilin vekillikleri düşürüldü siyaset dışına itildi. KCK tutuklamalarında on bin Kürt siyasetçisi tutuklandı. Ne oldu, Kürtler bu kez 80 vekille meclise gelip 12 Eylül artığı % 10 barajını tarumar ettiler.
Doğada ki canlılar yaşamlarını sürdürmek kendilerini var etmek isterler. Varoluş mücadelesi tüm canlılarda bir içtepi olarak kendini ortaya koyar. Bu konuda bilim insanlarının bir deneyini burada paylaşmak istiyorum.
Çam kese böcekleri (Thaumetopoea pityocampa) çam, sedir, kızıl çınar gibi ağaçlar üzerinde ve çevresinde, aşırı yüksek olmayan ormanlarda yaşarlar. Bir kelebek türü olan çam kese böceği, yuvasını koloni olarak ağaçların alt dallarında yapar. Kışın tırtıllar ağaç yapraklarından beslenir, sonra bahar dönemi toprağa inerek krizalitleşerek (krizalit, ipekböceğinin kelebek olma anıdır) yaz mevsimini toprakta geçirir, tekrar üreyebilmesi için ağaca tırmanır ve alt dallarda kese oluşturur.
Üreyebilmesi için ağaca tırmanan çam böceklerinin, ağaca tırmanmasını engellemek isteyen bilim insanları ağacın gövdesine kireç sürerler. Bu yöntem çözüm olmaz. Bunun üzerine ağacın gövdesine tamamen kalın bir tabaka olarak zift sürerler. Ağaca tırmanarak üremek zorunda olan çam böcekleri, ağacın alt kesiminden başlayarak yukarı doğru ilk giden böceğin üzerinden geçerek bir yol, diğer adıyla bir intihar zinciri oluşturmuşlar. Bu intihar zinciri üzerinden ağaca tırmanmayı başarmış ve yeniden üreyerek varlıklarını korumuş ve çoğalmışlardır.
Böceklerin bu varoluş mücadelesi üzerinden Kürtlerin geçmişine bakanlar görürler ki Kürtler var olmak için olması gerekenden fazla bedel ödemişlerdir. Bu anlamda bugünkü devlet aklı da öncekiler gibi yüz yıllık inkar ve asimilasyon politikasının sonucunda bu sorunu çözememişse, Kürtlerin haklı taleplerini bitirememişse çözümün barıştan diyalogdan geçtiğini görmelidirler. Yoksa daha fazla kan daha fazla gözyaşı yaşanır ki bu durumda ülkenin geleceğini dinamitleyen bir durum olacaktır.
Yazarlar
-
Murat SevinçMarx, YouTube kanalı açacakmış, kesin bilgi… 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNSuriye’nin kimlik krizi ve İslamcı hibritizm 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBarış süreci bozulmaz, bozulamaz 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZİktidarın CHP Planı, muhalefetin geleceği 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİCHP'siz Türkiye nasıl şahlanıyor görün 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTemeldeki sorun 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanSiyasi yargı maceralarının bedelini kim ödüyor? 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENHayra alamet şeyler değil 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayKilitlenmiş düzen: Hindistan örneğiyle yol gösterici planlamanın sınırları 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kahveci3 yıllık OVP 3 günde bitti 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidar çıkış yolunu siyaset içinde bulmak zorunda 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUTürkiye’nin Kürt Sorununu çözecek yaklaşım neden Suriye’de uygulanmasın? 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRBaba ocağına polis kordonuyla giren evlat! 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNENereye gidiyoruz? 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİN2016 belediye ablukaları ve 2025 darbesi 9.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMahkemelere çağrı! Bütün seçimleri iptal edin ve bizi bu eziyetten kurtarın 8.09.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞGürsel Tekin konusunun pek konuşulmayan tarafı 8.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRTürkiye'nin umudu eğitim: Cumhuriyet’in en önemli başarısı, bugün sınav usulsüzlüğü ve fırsat eşitsi 8.09.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURSavcılık Jennifer Lopez’i nasıl kaçırdı? 8.09.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNMesele CHP Değil! 8.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERYolun sonu 8.09.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKYeni devlet kurulurken 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDENTam 70 yıl öncenin 6-7 Eylül komünist avı... 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarış, Demokratik Toplum ve Ortak Geleceğimiz... 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ata UÇUMTÜRKİYE’NİN HUKUK GÜNDEMİ 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Abdurrahman DilipakPalantir ve "Tech. Republic" 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBeklentiler ve gerçekler… 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞCassandra Çığlığı* 7.09.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAAçlığı yönetemeyenler aç hayvanlarla uğraşıyor: Ülke yangın yeri 6.09.2025 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENBarışı dilerken 6.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBİR ÖĞRETMEN YETİŞTİRME HİKAYESİ 6.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.04.2019
14.12.2017
30.11.2017
13.09.2017
5.02.2017
28.04.2017
19.04.2017
1.02.2017
24.03.2017