Celal DENİZ
ABD başkanı Turmp Ortadoğu’ya yeni bir pimi çekilmiş bomba bıraktı. Kudüs Yahudilerin başkentidir dedi. Yıllardır kanayan bir yara olan Filistin İsrail sorunu daha da karmaşıklaşacak bir evreye girdi.
Trump’un bu kararına Filistinlilerden bile cılız tepkiler geldi. İslam dünyası içerisinde sadece Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ”Eyy Turmp ” diye başlayan konuşmalarla tepki verdi. Cumhurbaşkanı İsrailli askerlerin arasında 14 yaşında gözü bağlı bir çocuğun gözaltına alınmasına ”. “Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir” diye tepki veren Erdoğan, “Kudüs bizim gözümüzün nurudur, Kudüs’ü çocuk katili bir ülkenin insafına terk etmeyeceğiz. Kudüs’ü işgal ve yağmadan başka hiçbir değeri olmayan bir devletin vicdanına da bırakmayacağız.” dedi ve devamında ” Filistin mazlum, mağdur. İsrail tam bir işgal devleti. Dünyanın almış olduğu hiçbir kararı bugüne kadar bu İsrail tanımamıştır. İsrail terör devletidir, terör. 14 yaşındaki çocuğu, gözleri bağlı olarak bu teröristler bakın ne halde sürüklüyorlar.” dedi.
Erdoğan konuşmasının bir yerinde de ”Bu (Türk) milletin geçmişinde asla soykırım yoktur. Bu milletin tarihinde etnik temizlik yoktur. Katliam, zulüm işkence yoktur. Sömürgecilik yoktur. Çiğ süt içmedik ki, karnımız ağrısın. Alnımız ak, başımız dik. Biz böyle büyüdük, böyle yürüyoruz.”
Demokratik bir ülkenin cumhurbaşkanı bu ifadeleri kullansa hararetle destekleyebilirdim. Elbette mazlumların yanında zalimlerin karşısında olmak gerekirdi. Ancak diye başlayan bir cümle kursam nerede durabilirim bilmiyorum. Bu sözleri neresinden ele almalı ki?
Bu ülkenin geçmişinde Ermenilere karşı işlenmiş büyük insanlık suçu hala yaşayan insanların belleğindedir. Süryanilerin ”Seyfo” olarak adlandırdıkları kırım kuşaktan kuşağa hikayeleri ile, türküleri ile aktarılmaktadır. Keldanilere ne oldu da Diyarbakır’ın Keldani kilisesi sahipsiz kaldı?
Rumlara karşı topal Osmanların çete faaliyetlerini bilmeyen duymayan kaldı mı? Cumhurbaşkanı bildiğim kadarı ile Gürcü asıllıdır. Karadeniz de de Gürcü asıllı birçok TC vatandaşı yaşamaktadır. Bunlar nereden gelmiş, kimleri kovmuş kimlerin yurduna yerleşmişlerdir?
Cumhuriyet döneminde yakın tarihte neler oldu bilinmiyor mu sanılıyor. Rumlar Mübadele süreci ile bir gecede apar topar nasıl gemilere bindirildi? Bunların mallarına kimler el koyup zenginleşti? Zilan deresi kan akmadı mı? Otuz üç kurşun atılmadı mı? Dersim için özür dileyen kimdi? 1970’li yılların başlarına kadar Yahudi insanlarla komşuluk, sınıf arkadaşlığı yapıyorduk ne oldu da bu insanlara buharlaştı mı ?
Tamam İsrail devleti şiddet uygulamaktan çekinmeyen bir devlettir. Ya biz ülkemizde devlet şiddetini yaşamıyor muyuz?
Dolmabahçe mutabakatını bir gecede ayaklar altına alıp, Cizre’den Silvan’a, Surdan Şırnak’a kadar onlarca il yerle bir edilmedi mi? İnsanlar su su diye diye diri diri yakılmadı mı? Bebeler öldürülmedi mi. Yaşlı bir kadının cesedi günlerce sokakta kalmadı mı? Şırnak’ta Hacı Birlik denen kişinin cesedi zırhlı arca bağlanıp sürüklenmedi mi? Uğur Kaymaz yaşından fazla kurşunlarla öldürülmedi mi?
Roboski’de öldürülenlerin büyük çoğunluğu çocuktu. Kim öldürdü yargılanıp cezalandırıldı mı?
Ölüm ve zulüm listesini çok çok uzatmak mümkün. Ama gerek var mı? 14 yaşında ki bir Filistinli çocuğun ite kaka gözaltına alındığı görüntülere vicdanı kabaranların söz konusu Kürtler olunca vicdanları sağırdır.
Ayrıca İsrail Başbakanı Netanyahu Erdoğan’a cevap olarak ; “Sayın Erdoğan İsrail’e saldırdı. Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran’ın uluslararası yaptırımları delmesine yardım eden ve Gazze dahil teröristlerin masum insanları öldürmesine yardım eden bir liderden ahlâk dersi alacak değilim” diye konuştu.
Her iki lidere de baktığımızda kendi yaptıklarını görmeyip diğerini zalimlikle suçluyor. Oysa zalimlerin ortak noktası her zaman vardır. Ülkelerinde ki demokrasiye bakarsanız hangi notu hak etmişler verebilirsiniz. Bana göre İsrail de Türkiye de demokrasi de sınıfta kalmışlardır. Tencere dibin kara senin ki benden kara.
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
22.04.2019
14.12.2017
30.11.2017
13.09.2017
5.02.2017
28.04.2017
19.04.2017
1.02.2017
24.03.2017