Aydın ENGİN
Üşüyorum… Çok üşüyorum…
Öksürük? Evet epey güçlü öksürüyorum. "Ama Koronavirüs için kuru öksürük" demişlerdi. Benimki balgamlı öksürük. Öyleyse Korona değilim.
Birden ekranda bir profesör (daha aşağı akademik rütbelilere artık kulak vermiyoruz) fetva veriyor "Öksürüğün kendisi önemli. Balgamlı ya da kuru, çok da önemli değil" .
Haydaaaaa, öyleyse koronayım…
Bir prof. arkadaşım, hem de çok yakın bir arkadaş, telefonda azarlıyor "Saçmalama lan. Kas ağrın yok. Ateşin yok. Katır gibisin. Üşütmemeye bak…"
İyi peki, korona değilim.
Ama üşüyorum. Kalın bir yorgan, üstüne kalın bir yün battaniye ve altında tirtir titreyen ben…
Kendime gaz veriyorum. "Koçum Aydın, sen koronaya teslim olacak delikanlı mısın? Haydi koçum diren."
Bu, sabahtan beri dördüncü yazı hamlesi. İlk üçü başarısız oldu. Bir paragraf bile yazamadan tumba yatak dedim.
Oysa devletin yardım kampanyası başlatması ve "Haydi pamuk eller ceplere" diye kampanya düğmesine basması ve "Biz bize yeteriz" gibi firaklı bir slogan eşliğinde para toplamaya başlaması üstüne sayfalar ve sayfalar dolusu yazmayı gerektiren yürekler acısı bir adım.
Mesela devlet deyince "Asya despotik devleti"ni anlayan yani vermeyen hep alan, vermeyeni döven, cezalandıran, anasından doğduğuna pişman ettiren bir devlet zihniyetinden söz ediyorum.
Sorsan. "Asya despotik devleti" ne demektir desen, "Hönk" diyecek, diyecekler. Bunun Marksist bir kavram olduğu üstüne açıklamalar yapmanın anlamı da yok, yararı da yok. Ama "Bu despotik devlet geleneğini, vermeyen alan, hep alan devleti" içgüdüleri ile, bezirgan ruhlarının derinliklerine yerleşmiş güçlü alışkanlıkları ile duraksamadan uygulamaya sokuyorlar.
Yardım mı örgütlenecek, bunu devlet yapar? Yerel yönetimler hadlerini bilmelidirler. Yoksa devlet içinde devlet olur(larmış).
O toplanan paralar ne olacak, kimlere hangi terazide tartılarak dağıtılacak? Bunu soranın despotik Asya devletinde dilini keserler. Devlet bu, ister fakirlere verir, ister köprü, havalimanı müteahhitlerine, ister devlet medyasında çanak yalayan zavallılara verir. Hesap istemek suçtur.
Hem yardım kampanyası açmayıp da ne yapacaklar? Paralar bitti paralar.
İdlip’de paralı askerler var. Her ay tıkır tıkır maaşları ödeniyor. Dahası ÖSO denen çapulcu çetelere de düzenli maaş ödeniyor. Diyanet bütçesinden haberiniz var mı sizin?
Buna para mı dayanır.
* * *
Bitmedi… Daha Almanya’nın 850 milyon Euro’yu ihtiyacı olan her yurttaşa dağıtışı; Trump uğursuzunun bile 3 trilyon dolar para basıp işsizlere dağıtma kararı var.
Ama bende pek hâl kalmadı.
Dedim ama bu daldan dala bir sohbet yazısıydı, okumasanız da olurdu.
Ben uyumaya gidiyorum…
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha Akyol‘Durdurmaya gücünüz yetmez’ 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUYeniler oyuna girince ne olur? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENGözü kara tayinler 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları




























Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
31.01.2022
29.01.2022
28.01.2022
18.01.2022
17.01.2022
3.01.2022
24.12.2021
13.12.2021
6.12.2021
4.12.2021