Berat ÖZİPEK
Hükümetin dershaneleri kapatma kararı pek çok bakımdan yanlış.
Bu karar, her şeyden önce, bireysel özgürlüğe ve onun kolektif kullanımına yönelik bir müdahale anlamını taşıyor.
Dahası, uygulanamayacağı açık.
Tıpkı hayatın doğal akışına uygun olmayan diğer hiçbir kararın uygulanamadığı gibi.
***
Dershaneler, hayatın doğal akışı içinde insanlar ona ihtiyaç duyduğu için var, mevcut eğitim sistemi içinde bir boşluğu doldurduğu için var; onları vareden bir talep olduğu için var; onlar var diye talep doğmuş falan değil.
Yani kimse çocuğunu dershanelere “anı olsun diye” göndermiyor; dershane var diye çocuğunu göndermiyor, o göndermek istediği için dershane var.
Dershaneler şu veya bu nedenle istenmiyorsa, çözüm insanların dershaneye ihtiyaç duymamasının koşullarını oluşturmaktır; sivil toplumun onu kendince doldurmasını önlemeye çalışmak değil.
Okulda 10-15 yıl boyunca İngilizce dersi görüp “Ali eve gel” demeyi öğrenemeyen öğrenci, orada çok kısa bir zamanda öğrenebildiği için dershane var; öğrenciyi üniversite sınavına hazırlamaya katkıda bulunduğu için var.
***
Tercihlerin devlet eliyle daraltılması, hem sivil toplumun gönüllülük temelinde örgütlenmesine ve sözleşme (akit) serbestisine aykırıdır, hem de piyasa ekonomisinin mantığına.
Dershanelerin sadece parası olana yaradığı ve eşitsizlik doğurduğu argümanı da yanlış. Eğer bu gerekçeden hareket edeceksek, zenginlerin özel hoca tutarak çocuklarına ders vermelerini de yasaklamak gerek.
Eğer varlıklı bir ailenin çocuğuna özel hoca tutmasını engelleyemiyorsanız, bunu yapmaya maddi gücü yetmeyen ailelerin bir araya gelerek özel hoca tutmalarını da yasaklayamazsınız. Dershane dediğiniz, birden fazla ailenin bir araya gelerek çocuğuna özel hoca tutmasından başka nedir?
***
Eğitimin sorunlarını sahiden çözmek mi istiyorsunuz?
O halde yapmanız gereken bellidir; Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, özgürlükçü bir sosyo-politik sistemde eğitim nasıl örgütlenmişse, siz de öyle yapmalısınız.
Eğitimi özgürleştirmeli, onu bir yasakalanı olmaktan çıkarmalısınız.
Bunun için öncelikle, eğitimle ilgili evrensel standartları eksiksiz kabul etmeniz, -örneğin “Çocuk Hakları Sözleşmesi”ndeki çekinceleri kaldırmanız- gerek.
Tek tip, ideolojik ve totaliter bir eğitimin devlet eliyle çocuklara şırınga edilmesini öngören o faşizan “Tevhidi Tedrisat Kanunu”nu kaldırmanız, eğitimi çeşitlilik ve çoğulculuk temelinde yeniden örgütlemeniz gerek.
Beşikten mezara doktrin aşılama (endoktrinasyon) amacı taşıyan “Milli Eğitim Temel Kanunu”ndan başlamanız gerek.
Üniversiteye kadar gelmiş bir bireyin bile yakasını bırakmadan, onu “Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı” ve “devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen” (Madde 4) bir öğrenci olarak “yetiştirmeyi” amaçlayan “2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu”ndan başlamanız gerek (Evet, akıl alır gibi değil ama aynen öyle yazıyor kanunda. “Yükseköğretim” böyle tasarlanmış bu ülkede).
Herkesin kendi çocuğuna kendi tercihi, dini, dili ve kültürü temelinde eğitim vermesinin önünü açmanız gerek.
Hele bir bunları yapın, sonra dershaneleri konuşalım...
10 Kasım’da hata tekrarlanmasın
Bu kez 29 Ekim’deki gibi bir çelenk, yürüyüş vs krizi yaşanmasın. Dileyen 7 gün 24 saat ansın.
Öncelikle bu kısıtlama, anayasal bir hakkın kullanımının engellenmesi sonucunu doğruyor.
İkinci olarak, ayrıcalıklarını kaybetme kaygısı taşıyan bir sınıfın paranoyalarını azdırıyor, alevlendiriyor.
Kemalistlerin bile pek aldırmadığı, fazla kimsenin ilgi göstermediği günleri kıymete bindirmekse amaç, evet, bu anlamsız kısıtlamalar buna gerçekten hizmet ediyor.
Ama kötü bir tarzda ediyor: Bir inşa süreci yaşanıyor ve resmi bayramlar, toplumun bir kesimine karşı öfke temelinde yeniden inşa ediliyor.
Normalleşmeyse amaç, ona hizmet etmiyor.
Kaynak:http://haber.stargazete.com/yazar/dershaneye-degil-derse-bak/yazi-702647
Yazarlar
-
Nevzat CİNGİRTBİRİNCİ PARTİ KARASIZLAR... 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanTotalitarizmin meşrulaştırılması Müslümanların adalet tasavvurunu zedeledi 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanErdoğan siyaseten hata mı yaptı? 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞHUKUKTAN UZAKLAŞAN NEYE TUTULUR? 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞÖcalan, DEM Parti, dağda kart kurttan Kürde 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURMuhsin Batur’un utanıp anlatamadığından gururlananlar... 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALAnton Çehov’un silahı gibi… 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYATOPLUMSAL BARIŞIN HUKUKSAL TEMELLERİ; DEMOKRATİK TOPLUMUN İNŞASI... 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu kadar şirket kanunsuz iş yaparken ‘devlet’ neredeydi? 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayTCMB'den gelen itiraf 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciKendi yaptığınla muhalefeti suçlama yeteneği 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRVerilerle toplumsal sıkışma: Kredi limiti artık yaşamı belirliyor, halk borçlanarak hayatta kalıyor 17.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNAkdeniz’den Hazar’a hizalananlar ve Colani’nin Beyaz Saray günü 11.11.2025 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
28.07.2025
13.07.2025
28.06.2025
21.05.2025
20.02.2025
16.01.2025
8.01.2025
20.11.2024
8.11.2024
30.10.2024