Beril DEDEOĞLU
Trump, dış politikayı kafasına estiği zamanlarda attığı Twitter mesajlarıyla yürüten lider görüntüsü verdiğinden, belki çok ciddiye alınmaması gereken bir başkandır. Ama belirtmek gerekir ki, ABD yurttaşlarının bu durumun bir övünç mü yoksa utanç kaynağı mı olduğuna karar vermelerini kolaylaştırıcı bir ortam da yaratıyor.
Ancak mesajlardaki tehditlerin sertliği arttıkça, renkli kişiliğin giderek tehlikeli kişilik haline dönüştüğü söylenebilir. Zira yaptığı her açıklama, “karşı cephe” olarak gördüğü kesimlerin daha fazla ABD düşmanı haline gelmesine yol açıyor, ayrıca Amerikan-karşıtlığının yapıştırıcı bir harç olarak kullanılmasını da olanaklı kılıyor. Söz konusu durum ABD’nin küresel gücüne katkı sağlayacak gibi gözükmüyor, fakat ABD eksikliğinden doğan boşluğun başka oyuncular tarafından doldurulmasına yol açtığından, daha güvenli bir dünyaya da işaret etmiyor.
Emin olmak kolay değil ama belki Trump daha güvensiz bir dünya tercih ediyordur; ama takındığı tutum, öncelikle ABD’nin daha güvensiz bir yer olmasına yol açacak gibi gözüküyor.
Çin’e kazandıran hamle
Trump’ın açıkladığı iki konu, gidişatın yönünü kestirmeyi olanaklı kılıyor. İlki, her zamanki gibi K. Kore ile ilgili. Trump, kendi nükleer silah butonunun Kim Jong’unkinden daha büyük olduğunu ve çalıştığını ifade etmiş.
Trump diğer “düşmanlarından” bahsederken ülke ya da halkların isimlerini kullanıyor, ancak K. Kore söz konusu olduğunda liderin ismini zikrediyor. İlişkiler ne ara bu denli kişiselleşmiş, bilemiyoruz ama “benim buton seninkinden büyük” açıklamasında ifade edilen düğme, nükleer silahları ateşleyecek olan düğme.
Açıklama bir yandan dehşet verici. Öte yandan ise hem ABD caydırıcılığının küçümsenmesine yol açıyor, hem de karşı tarafın harekete geçmesini kolaylaştırıyor. Bu oyundaki karşı taraf Çin...
Twit’in hemen sonrasında K. Kore, G. Kore’ye bir zeytin dalı uzattı, Olimpiyatlar üzerinden üst düzey görüşme önerdi; G. Kore de teklifi memnuniyetle kabul etti. Bu, ABD ile K. Kore arasında daha sıcak gelişmeler olursa, en büyük zararı G. Kore’nin göreceği gerçeğinden hareket edilmesi demek. Ancak bundan önemlisi, Çin’in ABD’nin yaratacağı felaketi göstererek G. Kore’yi bu ülkeden koparma girişimini başlatmış olması.
Rusya’yı heveslendiren hamle
Açıkladığı diğer konu ise “paran kadar varsın” anlamına gelebilecek bir açıklama ve bu Pakistan üzerinden yapılmış vaziyette. 2002’den beri 33 milyar dolar yardım yapıldığını ama Pakistan’ın terörü bitiremediği gibi teröre destek verdiği iddia ediliyor. Ardından Filistin’e verilen paraların da bir işe yaramadığı ifade ediliyor.
Muhtemelen Avrupa ülkeleri sıra ne zaman kendilerine gelecek diye bekliyorlardır. Onlar beklerken Pakistan sert bir yanıtla ABD’yi alınan paraların nerelerde kullanıldığını açıklamakla tehdit etti. Bu, stratejik yatırımlar ve terör örgütleri ile “devletler” arasındaki karmaşık ilişkilerin deşifre edilmesi tehdidiydi ve muhtemelen kenarda bekleyen Rusya için çok mutluluk verici bir haber oldu. Zira ABD’nin karşısına aldığı her yönetimin yanaşacağı bir başka devlet var; onlar da terörle mücadele ediyor ve daha da etmeye çok hevesliler.
Trump, ileride Moskova’ya yerleşir mi bilinmez, ancak şimdilik görünen o ki yardım yapıp hemen sonuç getirmeyen tüm oyuncuları alacaklı defterine yazacak, desteği kesecek ve bu oyuncular da “öteki”lere sığınacak. Bu, daha güvenli ortamlar yaratmayacak ve devletler arası sıcak gerilimleri daha da artıracak. İstenen tam da bu olabilir ama oyunun kazananı Trump olur mu, orası belli değil.
Yazarlar
-
Mehmet Ali ALÇINKAYABarış ve Demokratik Toplumun İnşası İçin Meclis Adım Atmalı: Yasa Çıkarmalı, Komisyon Öcalan’ı Dinle 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞ“Ortaklaşmacı demokrasi” örnekleri: Fransa-Yeni Kaledonya özerk bölgesi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünEleştirelim ama plana da şans tanıyalım… 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİHamas’ı kim silahsızlandıracak? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolTrump Planı? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURTrump’ın Gazze Planı’nın alternatifi ne? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Doğu ErgilBeklenen Mesih: Kurtarıcı arayışının toplumsal anatomisi 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Metin KarabaşoğluYönetilenlerin özgürlüğü yöneteni de özgürleştirir 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanS-400’leri ne yapabiliriz? 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEÖcalan’ın özgürlüğü 1.10.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUGazetecilik bir kez daha tartışılıyor 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciAsgari ücret 30.000 TL 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KirasKendi uçağımızı kendimiz yaparken 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRMHP’li Yıldız’ın KON’u AK Partili Miroğlu’nun Roja Welat’ı… 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
nevzat cingirtNeden Yazmıyorsun? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan TuğalKirk ve ICE vakaları ile faşizme doğru mu? 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanJet motoru sıkıntısı: Tek geciken Kaan değil 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçayArjantin’in çıkmazı: Şok terapi, bağımlılık ve ABD’nin gölgesi 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZYeni Çözüm Süreci: Hakikatle yüzleşme 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUKrallar ve ulus-devletler 30.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞSİYASETÇİ ZENGİNLEŞİRKEN VATANDAŞ FAKİRLEŞİYOR, NEDEN? 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANGazetecilik can çekişiyor! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTÜSİAD isyan etmişti: Ciner’e kayyumun gerekçesi o madde! 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRZeytinlik yasasından Akbelen ve İliç'e; enerji ve maden hikâyesinde kaybolan gelecek 29.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİTrump-Erdoğan görüşmesine hile karıştı mı? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKSüreç Suriye’yi, Suriye süreci bekliyor. Peki bu kısırdöngü nasıl aşılacak? 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluTrump’a neler verdik, neler alacağız! 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan’ın tercihleri 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERSarkozy’nin tarihi mahkûmiyeti 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Sezin ÖNEYMutlakiyetçiler ve Cumhuriyetçiler 28.09.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇZaferden hapishaneye 28.09.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.02.2019
15.02.2019
13.02.2019
25.01.2019
16.01.2019
11.01.2019
9.02.2019
4.02.2019
2.02.2019
28.12.2018