Beril DEDEOĞLU
Trump’ın eski avukatı ve eski kampanya sorumlusunun yargılanmaları sırasındaki bulgular ve itiraflar, Başkan’ın iktidarı kaybetme ihtimalini artırdı.
Özel yaşamıyla ilgili skandalların da ortaya dökülmesine neden olan yargı süreci, esas olarak Trump’ın rüşvet vermek, vergi kaçırmak ve kampanya paralarını yasa dışı yerlerle harcamakla suçlanmasının önünü açıyor. Ayrıca, ABD seçmenlerinin hiç affetmediği konu olan “yalan söyleme” durumu da söz konusu. Dolayısıyla Trump başkan olmasaydı, şimdiye kadar çoktan yargının önüne çıkacak kadar suçla anılıyor.
Özel hayatına dair kısmı, muhafazakar ve dindar seçmen açısından ne ölçüde ayıp bulunuyor, orasını tam olarak bilemiyoruz. Ancak eşinin kendisini terk etmesine büyük katkı sağlayacağı açık. Eşinin Trump’ın yanında kalmaya meraklı olmadığını gösteren çok sayıda kare bulunuyor; üstelik basın önünde beden diliyle bunların gösterilmesinden de hiç çekinilmiyor.
ABD basını, avukat ve kampanya sorumlusunun ifadelerinin basına yansıdığı günü Trump’ın en zor günü olarak açıkladı. Bu yorum gerçekçi değil, zira anlaşılan zor günler yeni başlıyor.
Etme bulma dünyası
Evde ne olduğu bizi ilgilendirmez ama ABD Başkanı’nın eşinin herhangi bir eşten farkı olduğu hatırlatılmalı. First Lady’nin, Trump’ın “b... çukuru” dediği Afrika’ya gitme kararını açıklayıp bu geziye tarih vermemesinin nedeni, belki de azil sürecinde ABD’de olmak istemediğini ama bunun ne zaman başlayacağını da kestiremediğini ima etmeye yöneliktir.
AB’ye, Çin’e, Rusya’ya, Meksika’ya, Türkiye’ye, İran’a ve daha başka yerlere ekonomik yaptırımlar uygulayan, sürekli tehditler savuran Trump’ın, bir karşı atakla karşılaşacağı açıktı; bugün bu yaşanıyor. ABD’nin başka ülkelerde iktidarları değiştirmek için uyguladığı yöntem, bugün ABD’de uygulanıyor. Üstelik bu süreç sadece ABD içi mekanizmalarla yürümüyor. Dünyanın birçok yerindeki iş çevreleri, liderler, belki istihbarat kuruluşları da Trump’ın görevden alınmasını sağlayacak katkılarını esirgemiyordur. Bu konudaki en kilit ülkenin ise Rusya olduğuna şüphe bulunmuyor.
Gelen gideni aratır
Trump’ı bir kaç kez görevden almaya yetecek malzeme esas olarak Rusya’nın elinde bulunuyor. Rusya alenen öne çıkan ülke olmak istememiş ve bazı kişilerin FBI ile anlaşmasını “teşvik” etmiş olabilir. Ancak, öte yandan Putin’in Trump’a razı olabileceği, zira Başkan gidince iktidara gelecek Başkan yardımcısı Mike Pence’in dünya ve Rusya için daha tehlikeli olacağı hesaplanıyor olabilir.
Bu olasılık, sadece Rusya’yı değil tüm dünyayı endişelendirmeli. Türkiye’deki rahibin iade edilmesini imkansız hale getiren, başka olaylarda neler yapmaz.
Trump giderse, Mike Pence öncelikle bugüne kadar kızdırılan tüm ülkelere dönüp, “kabahatin bütünü Trump’a ait, biz onu uyardık dinlemedi” diyecek gibi. Ancak bu girişimlerin zeytin dalı anlamına gelmeyeceği hatırlatılmalı; zira yaptırım ve tehdit politikasının sahibi zaten Mike Pence.
“Öpüşelim barışalım” dedikten sonra, büyük ihtimalle “ABD’nin isteklerini yaparsanız dost kalabiliriz” tutumuna geri dönecek. Sonuçta, ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir başkan yerine, ne zaman ne yapacağı fazlasıyla belli olan bir başkan gelmiş olacak. Ancak uygulanan temel politikada büyük bir değişim olmayacak, hatta daha da sert tutumlar görülebilecek.
İşte belki başka ülkelerin elindeki malzemeler ve Putin’deki arşiv bu günler için saklanıyordur. O gün geldiğinde, tek yargılanması gerekenin Trump olmadığını öğrenmek mümkün olabilir.
Yazarlar
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları

































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.02.2019
15.02.2019
13.02.2019
25.01.2019
16.01.2019
11.01.2019
9.02.2019
4.02.2019
2.02.2019
28.12.2018