Beril DEDEOĞLU
Trump’ın eski avukatı ve eski kampanya sorumlusunun yargılanmaları sırasındaki bulgular ve itiraflar, Başkan’ın iktidarı kaybetme ihtimalini artırdı.
Özel yaşamıyla ilgili skandalların da ortaya dökülmesine neden olan yargı süreci, esas olarak Trump’ın rüşvet vermek, vergi kaçırmak ve kampanya paralarını yasa dışı yerlerle harcamakla suçlanmasının önünü açıyor. Ayrıca, ABD seçmenlerinin hiç affetmediği konu olan “yalan söyleme” durumu da söz konusu. Dolayısıyla Trump başkan olmasaydı, şimdiye kadar çoktan yargının önüne çıkacak kadar suçla anılıyor.
Özel hayatına dair kısmı, muhafazakar ve dindar seçmen açısından ne ölçüde ayıp bulunuyor, orasını tam olarak bilemiyoruz. Ancak eşinin kendisini terk etmesine büyük katkı sağlayacağı açık. Eşinin Trump’ın yanında kalmaya meraklı olmadığını gösteren çok sayıda kare bulunuyor; üstelik basın önünde beden diliyle bunların gösterilmesinden de hiç çekinilmiyor.
ABD basını, avukat ve kampanya sorumlusunun ifadelerinin basına yansıdığı günü Trump’ın en zor günü olarak açıkladı. Bu yorum gerçekçi değil, zira anlaşılan zor günler yeni başlıyor.
Etme bulma dünyası
Evde ne olduğu bizi ilgilendirmez ama ABD Başkanı’nın eşinin herhangi bir eşten farkı olduğu hatırlatılmalı. First Lady’nin, Trump’ın “b... çukuru” dediği Afrika’ya gitme kararını açıklayıp bu geziye tarih vermemesinin nedeni, belki de azil sürecinde ABD’de olmak istemediğini ama bunun ne zaman başlayacağını da kestiremediğini ima etmeye yöneliktir.
AB’ye, Çin’e, Rusya’ya, Meksika’ya, Türkiye’ye, İran’a ve daha başka yerlere ekonomik yaptırımlar uygulayan, sürekli tehditler savuran Trump’ın, bir karşı atakla karşılaşacağı açıktı; bugün bu yaşanıyor. ABD’nin başka ülkelerde iktidarları değiştirmek için uyguladığı yöntem, bugün ABD’de uygulanıyor. Üstelik bu süreç sadece ABD içi mekanizmalarla yürümüyor. Dünyanın birçok yerindeki iş çevreleri, liderler, belki istihbarat kuruluşları da Trump’ın görevden alınmasını sağlayacak katkılarını esirgemiyordur. Bu konudaki en kilit ülkenin ise Rusya olduğuna şüphe bulunmuyor.
Gelen gideni aratır
Trump’ı bir kaç kez görevden almaya yetecek malzeme esas olarak Rusya’nın elinde bulunuyor. Rusya alenen öne çıkan ülke olmak istememiş ve bazı kişilerin FBI ile anlaşmasını “teşvik” etmiş olabilir. Ancak, öte yandan Putin’in Trump’a razı olabileceği, zira Başkan gidince iktidara gelecek Başkan yardımcısı Mike Pence’in dünya ve Rusya için daha tehlikeli olacağı hesaplanıyor olabilir.
Bu olasılık, sadece Rusya’yı değil tüm dünyayı endişelendirmeli. Türkiye’deki rahibin iade edilmesini imkansız hale getiren, başka olaylarda neler yapmaz.
Trump giderse, Mike Pence öncelikle bugüne kadar kızdırılan tüm ülkelere dönüp, “kabahatin bütünü Trump’a ait, biz onu uyardık dinlemedi” diyecek gibi. Ancak bu girişimlerin zeytin dalı anlamına gelmeyeceği hatırlatılmalı; zira yaptırım ve tehdit politikasının sahibi zaten Mike Pence.
“Öpüşelim barışalım” dedikten sonra, büyük ihtimalle “ABD’nin isteklerini yaparsanız dost kalabiliriz” tutumuna geri dönecek. Sonuçta, ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir başkan yerine, ne zaman ne yapacağı fazlasıyla belli olan bir başkan gelmiş olacak. Ancak uygulanan temel politikada büyük bir değişim olmayacak, hatta daha da sert tutumlar görülebilecek.
İşte belki başka ülkelerin elindeki malzemeler ve Putin’deki arşiv bu günler için saklanıyordur. O gün geldiğinde, tek yargılanması gerekenin Trump olmadığını öğrenmek mümkün olabilir.
Yazarlar
-
Mümtazer TÜRKÖNEAhtapotun kolları 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Kemal CANMahkemeye düşmüş siyaset 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Zeki ALPTEKİNEmeğin Sosyolojisi ve Kapitalizmin Geleceği: Marx vs. Marx 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolYenilikçi bir İslam düşünürü Gannuşi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKRus cinleri imana nasıl hizmet etti? Tuhaf bir Soğuk Savaş hikâyesi 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENBölgede Trump operasyonu sürüyor 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORU3809 sayfa ve temel çelişki 16.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUÖzel ve CHP’ye dair son gözlemler 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerPATRON KİM? 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluÇözüm sürecinin CHP’si daha merkezde 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞURAK Parti üzerine doktora yapmış bir CHP lideri…. 15.11.2025 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRBakın Şahan'ı şikayet eden kimmiş? Her balkona havuz yapan müteahhit savcıya koştu! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKANİddianamenin ruhu siyasi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Sedat KAYAİmamoğlu'na istenen 23 asırlık tarihi ceza: Roma İmparatorluğu kurulduğunda hapse girseydi hala ceza 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçCHP hakkında kapatma davası açılır mı? Yok artık, daha neler! 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'le kahvaltı: CHP nereye böyle? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
DOĞAN ÖZGÜDEN"Arananlar" zulmü ne zaman son bulacak? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuSuriye’de ‘altın oran’ nedir? 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZBir iddianameden fazlası: CHP’yi dizayn girişimi 14.11.2025 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTBelediyenin açıklaması gerçekleri gizliyor mu? 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERDemokrat Kral’ın anıları 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciBir iddia-nağme 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraMemnuniyetsizler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
KEMAL GÖKTAŞBir “yalanlama” yalanı: CHP üyeliği ve Kanada’ya iltica meselesinde gerçekler 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehveş EVİNYerel yönetimlerle işbirliği kültür politikası için hayati 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİKemalizm’in dindarlarca rehabilitasyonu 13.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanYeşil sarıklı hocalar bize böyle anlatmamışlardı 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünBaşarılı bir diplomasi örneği… 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
M.Latif YILDIZÇÖZÜM SÜRECİ KOMİSYON VE EKMEN 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAEnternasyonalizm ve Demokratik Toplum Çağrısı... 12.11.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRHSK neden suskun? 11.11.2025 Tüm Yazıları
































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
20.02.2019
15.02.2019
13.02.2019
25.01.2019
16.01.2019
11.01.2019
9.02.2019
4.02.2019
2.02.2019
28.12.2018