Ergün Diler
CEMAL Kaşıkçı gündemin ana unsuru olduğu için yazamadım...
Öldü mü kaldı mı bilen yok hala! Bu iklimde yazacaklarımı ertelemek zorunda kaldım... Yani TİYATRODAN fırsat bulamadım!
ABD Başkanı Trump geçtiğimiz hafta, kendisini eski başkanlarla aynı masada gösteren bir tabloyu Beyaz Saray'a taşıdı. Ve anında SOSYAL MEDYADA ortalık karıştı.
Resimde Trump, eski Cumhuriyetçi başkanlar Abraham Lincoln, Ronald Reagan ve Richard Nixon'la oturuyor. Cumhuriyetçiler Kulübü adlı resim, ressam Andy Thomas'a ait. Missouri'de yaşayan Thomas, Time dergisine, eserinin Beyaz Saray'da sergilenmesine çok şaşırdığını söyledi. En çok konuşulan ise arkada tam olarak görülmeyen bir HANIMEFENDİ! Herkes o hanımefendinin kim olduğunu merak etti. KADIN BAŞKAN YOLDA MIYDI? Hillary Clinton olmadığı açıktı zaten. Peki kimdi o?
Eylül'ün ortalarında yine BM TOPLANTILARI için NEW YORK'taydık... Saat farkından dolayı sabah erken kalkıp yazımı yazıyor, gazeteye geçiyordum.
Sonrasında orada olup biteni takip ediyordum. Sanırım ziyaretimizin ikinci günüydü. Sabah erken çalan telefonları açmama gibi bir felsefem olmasına rağmen ısrar karşısında dayanamadım. Kim olduğunu merak ediyordum. Numara tanıdık değildi. AÇTIM! Karşımdaki ses bir dostuma aitti. Sabah erken aradığı için özür diliyor ama ayakta olduğumu da biliyordu! "VAKTİNİ FAZLA ALMAYACAĞIM" dedi.
Şaşırmıştım. "Öğleden sonra seni biri bekliyor gidersen çok ama çok iyi olur" dedi. Sabahın erken saatleri bütün gücümle yazıya odaklanmışken bir görüşme var ve ben bilmiyorum. Aklım karışmıştı.
Baktı cevap veremiyorum. "Kaldığın otele 5 dakika. HANIMEFENDİ ODASINDA SENİ BEKLİYOR" cümlesini duydum... Kim o? diye soramadan Nikki Haley ismini ortaya attı. İyi de tanışmıyordum. İzlemem gereken görüşmeler vardı. Pek sıcak bakmadım. Bunu da hissettirdim...
Israr etti, söz vermeden telefonu kapattım. Ancak kapatırken ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEY SÖYLEDİ: SENİ YENİ DÖNEMDEKİ BAŞKAN İLE TANIŞTIRMAK İSTİYORUM, AZ ŞEY Mİ BU?
Trump'ın TABLOSU tartışılırken tanışamadığım Nikki Haley geldi aklıma.
O tablodaki isim o mu acaba?
Bendeki bilgiyi paylaştım! İzliyorum.
Sizde ileride hatırlatırsanız iyi olur...
Devam...
Kaşıkçı olayı ile gündeme gelen VELİAHT PRENS SELMAN'a gidelim. İddialara bakalım. En ilgincini paylaşmak istiyorum.
Bakalım neler söyleniyor yazılıyor.
ABD Başkanı Trump'ın 2017 Mayıs ayındaki Suudi Arabistan ziyareti, yeni dünyanın ilk resmi adımıydı. O gün Kral Selman'la yapılan görüşmelerden daha çok birkaç gün sonra Veliaht Prens olarak atanacak Prens Selman'la kurulan temas önemliydi. Prens Selman, Pentagon'un Arap NATO'su fikrini en çok destekleyen kişi olduğu için Veliaht olacaktı. O gün Prens Selman, Middle East Strategic Alliance (MESA) Ortadoğu Stratejik İttifakı'nın da en önemli ismi olarak öne çıkacaktı. Öyle de oldu. Prens Selman, verilen söz üzerine Haziran ayında geleceğin kralı olarak görev aldı. Ardından prenslere yapılan operasyonlar, yeni prensin daha güçlü olması içindi.
Pentagon tam destek veriyorken, Prens Selman bir anda İngiltere ile de yakın olmaya karar verdi.
Selman için kurgulanan gelecekte, onun İngiltere ile yakınlaşması ön görülmüyordu.
Çünkü Arap NATO'su, İngiltere'nin Ortadoğu ve özellikle Akdeniz'deki gücünü azaltmak için önemli bir argümandı. Belki İngiltere, Kıbrıs üzerinden Akdeniz'de hep var olacaktı ama çevrelenmiş bir Kıbrıs, İngiltere'nin planladığı Akdeniz'i onların önüne pasta ile sunulmasını engelleyecekti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, aşırı derecede İngiltere karşıtıdır. Öyle büyümüştür, fikri de asla değişmeyecektir.
Eylül ayındaki BM Genel Kurulu kapsamında Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE'nin dışişleri bakanlarını ağırlayan Pompeo, İngiltere'yi bölgede istemediklerini söyledi. Toplantıdaki Kuveyt, Katar, Umman ve Ürdün bu durumdan biraz rahatsızlık duysa da tepki gösteremediler. Arap NATO'su için planlanan süreç ilerlerken, Selman'ın 28 Eylül'de Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Ruveyli'yi görevden almayı planladığını söylemesi ABD'nin kızgınlığını arttırdı.
Çünkü Ruveyli, ABD Savunma Bakanı Mattis'le gün aşırı telefon konuşması yapan biridir. Mattis, çocuklarıyla bile bu kadar sık görüşmez.
Ruveyli'yi görevden almak isteyen Selman, İngiltere ile yakın olan bir generali bu göreve getirecekti.
Pentagon, Selman'ın anti Amerikancı açıklamalarıyla birlikte yeni bir yol belirledi.
Selman için gelecek pek parlak değil. Çünkü Arabistan'da sistem artık Pentagon'a yakın işliyor.
Bunun için çok kan döküldü ve Pentagon kolay kolay burayı bırakmaz. Gerekirse, Arabistan'la Yemen'i savaştırır, gelecekteki bölünme planını daha da öne çeker ve istediğini alır. ABD, Yemen konusunda Arabistan'ın yanında dururken, Yemen'deki tüm silahların Amerikan malı olmasında bir gariplik yok mu? Aslında yok.
Oyunu istediği gibi şekillendiren ABD; Yemen'i de elinde bir güç olarak, Arabistan'ı yönlendirmek için tutuyor ve destekliyor.
Ocak 2018'de Yemen Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Tahir el-Ukayli'nin tedavisi nerede yapıldı? Suudi Arabistan'da...
Yemen'den Arabistan'a giden uçak nereden geldi? Türkiye'deki Amerikan üslerinden kalkan özel bir uçak, Yemen'den Ukayli'yi aldı ve Arabistan'daki hastaneye götürdü.
Prens Selman bunları gayet iyi biliyor ve gücünün de sadece petrolden geldiğinin farkında.
Selman için büyük sıkıntılar görünüyor, Saray içi darbe girişimini önemsemek gerekiyor. Selman eğer İngiltere ile birlikte yeni bir planın içinde yer alıyorsa, 35 yaşını göremeyeceği kesin. Bunu anlamak için büyük stratejist olmaya da gerek yok. Her şey ortada. Arap NATO'su için Pompeo çok önemli adımlar attı. Daha da hızlanacak bu adımlara, İngiltere'nin nasıl bir cevap vereceği de belirsiz. Çünkü Arap NATO'su özellikle Akdeniz için planlandı. Akdeniz'e yeni bir güvenlik birimi olacak bu plana karşı çıkan kim varsa, geleceği tehlikede.
Arap NATO'su Pentagon'un 20 yıllık planıydı. Bunu engellemeye kalkanlar hedefe konulacak. Prens Selman'ın attığı adımların da Arap NATO'su için risk olduğunu gören Pentagon, daha da sertleşecek.
Prens Selman'ın tutuklattığı bazı prensler, uluslararası mahkemelerde dava açmaya hazırlanıyor. Eğer Pentagon, Selman'ı bitirmek isterse bu davalar hızla açılacak ve Selman suçlu ilan edilecek. Sadece Selman değil, ekibi de ABD için risk! Çünkü bu yeni yapı, ABD'nin planladığı ancak beklemediği sonuçları ortaya çıkartacak hale geldi. Bu da ABD Savunma Bakanlığı'nda büyük rahatsızlığa neden oldu. Çünkü Selman Pentagon'la çalışıyordu ama kendi isteğiyle istifa etti. Pentagon'un Akdeniz ısrarını anlatmaya gerek yok. Akdeniz'e yakın olan her ülke özellikle Arap dünyası, yeni NATO ile ABD'nin askeri planlarına dahil olacak. Gönülsüz olanlar varsa da değişen bir şey olmayacak gibi duruyor... Çünkü Hollywood ile dünyayı şekillendiren ABD, filmin senaryosunu yazdı, oyuncuları belirledi, sahneyi de Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olarak tercih etti.
Şimdi çekimler başladıktan sonra filmden ayrılan oyuncu olursa, çatışma kaçınılmaz olarak kendini gösterecektir... Prens SELMAN böyle yaptı. ARAP NATOSU ve ARAMCO olayında ABD'nin istediği gibi davranmadı. İNGİLTERE ile birlikte Rothschildler'e yakın durdu.
Pozisyonunu böyle aldı. Cemal Kaşıkçı çok derinlerdeki kavganın ardından sahneye konan bir oyundu.
Ölmüş de olabilir, yaşıyor da...
Bilmiyoruz. Ama hedef VELİAHT SELMAN'ı kontrole almak.
Bakalım daha neler göreceğiz.
Kavga çok büyük ve çok derin... Saf değiştirenler ve saf dışı kalanların kabaran listesini göreceğiz. Her geçen gün bu yönde adım atılmakta.
Bakalım filmin sonu nasıl bitecek!.
Yazarlar
-
Yıldıray OĞURSessizlik neden en büyük tehdittir? 25.06.2025 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciHer şey yolunda ise bu fahiş faiz nedir? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mümtazer TÜRKÖNEDış Cephe ateş altında iken İç Cephe ne durumda? 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanFatih Altaylı’yı hapse atacağız diye hukuku dibine kadar zorladılar 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUSaldırılarla İran’a ‘‘Ölümlerden ölüm beğen’’ denildi 24.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Y. YılmazFıkra gibi ülke ama gel de gül! 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Alper GÖRMÜŞDoğru, ülke güvenliği demokrasisiz de sağlanabilir fakat bunu durmaksızın tekrarlamakta bir sorun va 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BULAÇSavaşın meşruiyeti ve ahlaki üstünlük meselesi 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Fehim TAŞTEKİNİran'ın zor seçimi: Topyekûn savaş ya da taksitle ölüm 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluYeryüzü artık bir Vahşi Batı… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYA"Masada Milyonlar Var;"Barış, Özgürlük ve Demokratik Toplum İçin Örgütlenmeliyiz 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRİDAMCI İRAN, SOYKIRIMCI İSRAİL DEVLETİ Mİ? 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akdoğan ÖzkanWashington’un İran takıntısının şifreleri 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cihan AKTAŞTahran bir kez daha bombalanırken 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞUCUBE SİSTEM CEHENNEMİ… 23.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hakan AKSAYRusya, Suriye’den sonra İran’ı da kaybedebilir 22.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUKürt meselesinde CHP’nin yakın dönem öyküsü 21.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cafer SolgunDevlet “devletimiz” olur mu? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Hasan Bülent KAHRAMANTürkiye için bir fırsat: CHP’de yeni kuşak siyaseti 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuÖcalan İsrail için ne dedi? 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mehmet ALTANBasın Tarihi: Neo-Mussoli’nin “Havuz Medyası” 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Çiğdem TOKERZeytin ağaçları ve şirketokrasi 20.06.2025 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİBahçeli'ye muhalefet ikna oldu da ortağı olmadı mı? 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Erol KATIRCIOĞLUYeni milliyetçilik ve Öcalan 19.06.2025 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRNihai hedef Türkiye mi? 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit AkçaySıcak yaz 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünOyun içinde oyun… 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Cansu ÇamlıbelCHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: CHP anayasa değişikliği masasına oturmayacak, öyle bir komisy 18.06.2025 Tüm Yazıları
-
Aydın SelcenDemokrasiye giderken cumhuriyetten olmak 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKTürkiye ne yapmalı? 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mücahit BİLİCİModern katil 17.06.2025 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRMHP’nin yeni anayasa hamlesi, köklü bir rejim düzenlemesini mi işaret ediyor? CHP ne yapmalı? 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat BELGEDaha kötüsü her zaman mümkün 16.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mesut YEĞENBaas’tan ve İslamcılıktan Sonra 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Vahap COŞKUNÖzgür Özel’in İmtihanı 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Eser KARAKAŞSiyasetin (ve biraz da ceplerin) finansmanı, yasalar, AKP ve CHP 15.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ali TürerBOŞ UMUT, SONU HÜSRAN 12.06.2025 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolHer 4 liranın 3’ü faize! 11.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENAKP ahlâkî üstünlük mü kazandı? 10.06.2025 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKBarış süreci için en büyük tehlike nasıl Türkiye’nin iç barışının bozulması oldu? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Mahfi Egilmezİnsanlar Olmayan Parasını Nerelere Harcıyor? 9.06.2025 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçEşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi 4.06.2025 Tüm Yazıları
-
Ümit KARDAŞBir anayasa inşa süreci deneyimi: Yeni Anayasa Platformu (YAP) 4.06.2025 Tüm Yazıları
Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
7.01.2018
31.10.2018
30.10.2018
25.10.2018
24.10.2018
23.10.2018
18.10.2018
12.10.2018
11.10.2018
10.10.2018