Hüseyin GÜLERCE
ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Esed’in kimyasal silah kullandığını açıklaması, Suriye’ye bir askerî müdahale için düğmeye basıldığını anlatıyor. Suriye’de üç yıldır yüz bin kişi hayatını kaybetti.
Bu kadar can kaybı ABD ve müttefiklerini harekete geçirmedi. Nihayet, kimyasal silahın bebek ve çocuk katliamıyla ilgili fotoğraf ve görüntüleri, insanlığın vicdanını harekete geçirdi diye mi düşünmeliyiz bilemiyorum. Çünkü süper güçlerin yönetici koltuklarında vicdan var mı onu da bilemiyorum.
Önce temel bir insani çelişkiyi görüyoruz. Bir aile ferdi olarak, bir anne bir baba olarak o insanların şefkati, merhameti var. Ama aynı insanlar, zalim bir devletin yönetici koltuğunda oturunca, canavarlardan daha canavar olabiliyor? Sadece 2. Dünya Savaşı’nda ölen elli milyon insanın, Japonya’da iki büyük şehrin merkezine bebek, çocuk, kadın, ihtiyar demeden atılan atom bombalarının hâlâ devam eden dehşetini ve acılarını hatırlamak yeter. İnsan, tarif edilemez bir canavar. Kendi evladına şefkat duyan insanın, başka çocuklara, bebeklere, masumlara karşı insani hiçbir his duymaması, insan kalabilen herkesi utandırır… Yüz bin kişinin ölümüne seyirci kalıp şimdi askeri bir müdahaleyi masaya yatırmak, nihayet vicdanlar harekete geçti diye izah edilebilir mi? Yoksa Esed kimyasal silah kullanmaya zorlandı ve düğmeye mi basıldı? Bu müdahalenin arkasından ne gelecek? Türkiye bir tuzağın içine çekilir mi?
Ne olursa olsun, daha fazla masum kanı akmaması için bir müdahalenin yapılmasından başka çare yok. Daha ne kadar masum bebek yüzlerin, o kıvrılmış bedenlerin anlattığı acılara dayanabilirdik? Evet, acıdır, bir zalimin zulmünden kurtulmak için başka zalimlerin müdahalesinden medet umuyoruz. Bunu utanılacak bir şeymiş gibi ifade etmek doğru değil. Acizsiniz, şu an için yapacağınız bir şey yok ve Allah’a yalvarıyorsunuz: Rabb’im zalimler karşısında bize yardım et… O yardım sizin elinizle olamayacağına göre, Allah’ın vasıta ettiğine itiraz mı edeceksiniz? Evet, bugün Mısır’da, Suriye’de elimizden maddî hiçbir şey gelmiyor. Hatta Suriye üzerinden içinize mezhep çatışması yangını sokulmak isteniyorsa, hadiseler karşısında çarnaçar bakıp kalmışsak, neye sığınacağız? “Dua müminin silâhıdır” hakikatine sarılmaktan başka çaremiz var mı? O çırpınarak ölüme giden yavruların cansız bedenleri de duaydı. O fiilî dualar karşılıksız kalmazdı, kalmayacaktır.
Allah’ın bir sünneti, kanunu da, birbirine zulmedenlerin başına, zalimleri musallat etmesidir. “İşte biz, işledikleri günahlardan ötürü, zalimlerden kimini kimine musallat ederiz.” (Enam Sûresi/ayet 129) Hadis olarak rivayet edilen, mana bakımından da Kur’ân’ın rûhuna muvafık olan bir sözde şöyle buyruluyor: “Zalim, yeryüzünde Allah’ın adaletidir. Allah onunla (başkalarından) intikam alır. Sonra (döner), ondan da intikamını alır.” (Keşfu’l-Hafâ, 2-64)
Allah’ın intikamından kurtulmak isteniyorsa zulümden vazgeçilsin. Süper güçler de vazgeçsin. Herkes vazgeçsin. Fert olarak başta müminler biz, kimseye zulmetmeyelim. Birbirimize zulmetmeyelim. Kardeşlerimizle uğraşmayalım. Türk-Kürt, Sünni-Alevi ayrımları belaya davettir. Kimse kimseyi küçümsemesin, ötekileştirmesin, horlamasın, incitmesin. Farklı yaşam tarzlarından dolayı birbirimize kinlenmeyelim. Herkes, herkesin konumuna saygılı olsun.
Birbirimize zulmetmeyelim. Başımıza gelenleri zalimlerden değil, kendi elimizle işlediklerimizden bilelim...
Yazarlar
-
Berrin SönmezGürlek’ten ekranda iddianame savunmasıyla ‘önyargılama’ 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Taha AkyolÖzerk üniversite? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Fehmi KORUKomisyon raporu yazılamıyor… Sebep ne? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldıray OĞUR"Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde” iyi mi oldu? 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAKANİçimizdeki Osmanlıya çok iyi gelir... 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ahmet TAŞGETİRENTürkiye adına şık görüntüler değil 15.02.2026 Tüm Yazıları
-
İsmet BerkanAvrupa’da olan biteni takip ediyor musunuz? Yeni bir dünya kuruluyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Tanıl BoraEntegrasyon 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Elif ÇAKIRSayın Şimşek 124. sıra Türkiye’ye yakışıyor mu? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim Kirasİktidarın avantajı muhalefetin şansı 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat SevinçMuhalefetin hassasiyetler konusundaki hassasiyeti! 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Nevzat CİNGİRTHerkes genel başkan olabilir; ama lider olmak herkese nasip olmaz 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet Ali ALÇINKAYAKomplodan Demokratik Topluma; 27 Yıllık Tecrit, Direniş ve Özgürlük. 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hakan TAHMAZPKK’nin silahsızlandırılması sürecinde kritik hafta 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa PAÇALTürkiye Orwell’ın 1984 rejimine doğru sürükleniyor 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bahadır ÖZGÜRTEMU’yu yasaklattı, vizeye taktı: İTO Başkanı milyarlarca lirayı nereye harcıyor? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Ali BAYRAMOĞLUErdoğan şemsiyesi: İki algı, iki Türkiye 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TEZKAN200 liralık ülke olduk 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Figen ÇalıkuşuNeden yapmazlar? 14.02.2026 Tüm Yazıları
-
Murat YETKİNErdoğan’ın Gürlek Tercihi: CHP’ye Darbeyle Baskın Seçimin Çok Ötesinde 13.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mustafa KaraalioğluBu endeksi yalanlayan biri çıkmayacak mı! 12.02.2026 Tüm Yazıları
-
Yıldız ÖNENYönetilebilir bir çatışma olarak ABD-İran 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet OcaktanMilletin vicdan hizasında durmayı başaramazsanız… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mahfi EgilmezOrtaçağ’a dönüş 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlker DEMİRAYŞE HÜR DAHİL SOLUN BİR ELEŞTİRİ PRATİĞİ 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hasan CEMALKürtçe konuştum, tokat yedim; Türkçe bilmiyordum ki! 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mensur AkgünTarihinin önemli bir dönüm noktasında Türkiye… 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akın ÖZÇERMala fide politia 11.02.2026 Tüm Yazıları
-
İlhami IŞIKKırılmalar karşısında Türkiye ve Kürtler 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Akif BEKİÖzgür Özel'in öfke patlaması 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Selami GÜRELBaşlangıçta Eylem Vardı! (Am Anfang war die Tat!) 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
İbrahim KahveciNüfus verileri ne diyor? 10.02.2026 Tüm Yazıları
-
Bekir AĞIRDIRYakın geleceğin Türkiye’si: Kutuplaşma azalmayacak, psikolojik olarak form değiştirecek 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Mehmet TIRAŞEDEP YAHU… 9.02.2026 Tüm Yazıları
-
Hikmet MUTİCHP ve Deva Partisi'nin İmralı imtihanı... 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Şeyhmus DİKENNaum Faik var mıydı? 8.02.2026 Tüm Yazıları
-
Gökhan BACIKAKP İslamcı bir parti mi değil mi? 8.02.2026 Tüm Yazıları






































Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yazarın Diğer Yazıları
9.05.2019
2.05.2019
18.04.2019
11.04.2019
4.02.2019
28.03.2019
14.03.2019
9.02.2019
9.02.2019
1.02.2019